Şehzadeler İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından 2,5 ay önce açılan ‘Arı Yetiştiriciliği Kursu’nun son uygulamalı eğitimi Karaağaçlı Mahallesi’nde yapıldı. Son uygulamalı eğitime Şehzadeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Ermiş, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca ve kursa katılan arı yetiştirici adayları katıldı. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Kanca, 2,5 ay süren kursun 5 Şubat tarihinde sona ereceğini ve 72 saat süren kursa toplam 22 kursiyerin katıldığını dile getirdi. Kanca ayrıca kursu bitirip sertifikalarını alan kursiyerlerin, arı yetiştiriciliğiyle bal üretimine başlayarak kendilerine yeni iş sahası kazandıracağını ifade etti.

Kursu veren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli arı yetiştiriciliği eğitmeni Ziraat Mühendisi Bayram Ali Güneş, sertifikası olmayan kişilerin arı yetiştiriciliği ve bal üretimi yapamayacağını ifade etti. Güneş yaptığı açıklamada, “Kursa katılan vatandaşlarımızın bir kısmı acemilik olarak arıcılık yaparken, bir kısmı ise ilk defa kursumuzda arı yetiştiriciliğini öğrendiler. Ülkemizde arıcılık yapılabilmesi için mutlaka arı yetiştiriciliği sertifikasına ihtiyaç var. Çünkü şuanda arıların hepsini Arı Kayıt Sistemi dediğimiz sisteme kayıt ediyoruz. Kaydetmeyen arıcıların, arı kovanlarını bir yerden bir yere nakletmesi olmuyor. Arıcılıkta ise gelir elde etmek içinde gezginci arıcılık yapmak gerekir’’ dedi.

Arı yetiştiriciliği eğitmeni Güneş, son yıllarda arı yetiştiriciliğine karşı önemli bir yöneliş olduğunu ve çoğunlukta gençlerin ilgi gösterdiğini dile getirdi. Güneş yaptığı açıklamada, “Arılar hem ülkemiz hem de ilimiz açısından çok önemlidir. Çünkü arılardan bir mevsimde bir fazla ürün elde etmek mümkündür. Bu ürünlerden ise yüksek oranda gelir elde edilmektedir. Bu nedenle de arıcılığa son yıllardan yüksek oranda bir yöneliş var. İlimizde ise 80 bin civarında arı kolonisi, 1300 civarında da arıcı aile bu işten gelir elde etmektedir. Genellikle bu işi ikinci iş olarak yapanlarımız var. Ailece bu işle uğraşanlar. Son yıllarda gençlerimizde arı yetiştiriciliğine yönelmeye başladı’’ dedi.

Güneş açıklamasında son alarak, 72 saat süren kursta kursiyerlere arılara nasıl bakılır, arı kovanı nasıl açılır, kovan kapağı nasıl açılır, körük nasıl kullanılır, kova içi dizayn, kışın kovanlar nasıl dizayn edilir konularında hem teorik hem de uygulamalı olarak eğitim verdiğini dile getirdi.

Kursun tek kadın kursiyeri olan evli ve 1 çocuk annesi ev hanımı Zehra Keskin, şehir yaşantısından sıkıldıkları ve doğal yaşamı tercih ettikleri için kursa katıldığını dile getirdi. 72 saatlik kursa çok iyi eğitim aldığını dile getiren ev hanımı Keskin, “Merkezdeki şehir yaşantısından sıkılarak Çamköy Mahallesi’ne taşındık. Doğal ortamda yaşamak istedik. Önce ilk olarak tavuklarla başladık ve yaklaşık 30 kadar tavuk yetiştiriyoruz. Ardından koyun beslemeye başladık. Sonra düşündük ki etimizi, yumurtamızı ve bazı sebzeleri kendimiz yetiştirip yiyoruz. O zaman balımızı da kendimiz yetiştirelim dedik. Başta böyle düşündük. Bu nedenle de kursa katıldım. Ancak şimdi hem bal üretimi hem de ticaretini yapmayı hedefliyorum. Bundan sonra arı yetiştiriciliğine başlayacağım. Önce pratik olarak kendimize üretim yapacağız. Ardından kova sayımızı artırarak üretip satış yapacağız’’ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim