Diyanet İşleri Başkanlığı Alo 190 fetva hattına gelen sorular kimi zaman görevlileri bile şaşırtıyor. Manisa'da 3 erkek 3 de kadın görevli, Manisalı vatandaşların dini konularda merak ettiklerini yanıtlıyor. Yılda ortalama 5 bin Manisalının müracaat ettiği fetva hattına, "24 yaşında bir oğlum var, sürekli alkol kullanıyor. Bırakması için sürekli dua ediyorum, bu konuda doğrudan bir dua var mı? Toto, loto yada iddia oynayıp yüklü miktarda para kazandıktan sonra bir iş yeri açsam, buradan elde ettiğim ana sermayeyi fakirlere sadaka olarak dağıtmam caiz olur mu?" gibi ilginç sorular da yöneltiliyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Alo 190 fetva hattı, ülke genelinde olduğu gibi Manisalı vatandaşların da dini açıdan merak ettiği soruları yanıtlıyor. Yaklaşık 5 yıl önce hayata geçirilen Alo Fetva Hattı'na Manisa'dan ortalama günlük 20, haftalık 100, aylık 400 ve yıllık da 5 bin soru geliyor.
Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, Manisa'da Alo Fetva Hattı'nda 3 erkek, 3 de kadın görevli olduğunu; toplam 6 kişinin sorulara yanıt verdiğini ifade etti. Alo Fetva Hattı kurulmadan önce de vatandaşların müftülükleri arayarak merak ettikleri konularda sorularını sorabildiklerini hatırlatan Müftü Cihan, "Alo Fetva Hattı kurulduktan sonra iş daha da profesyonelleşti. Artık 24 saat esasına göre hizmet veriliyor. Vatandaşlarımızın fetva hattını kullanması bizi sevindiriyor. İnsanların orayı arayarak merak ettikleri konuların cevaplarını öğrenmek istemeleri, İslam'a karşı duyarlılıklarını gösteriyor." şeklinde konuştu.
Manisa'dan yılda ortalama 5 bin kişinin fetva hattını arayarak bilgi aldığını belirten Müftü Cihan, "Manisa'nın nüfusunu göz önüne alırsak bu rakam normal. Camilerde, Kur'an kurslarına da vatandaşlarımızın görevlilerimize soru sorduklarını da düşünürsek rakam daha da artıyor. Bunları değerlendirdiğimizde, toplumumuzun hassasiyetinin ileri seviyede olduğunu söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.
Dinle alakalı her konuda vatandaşları bilgilendirme amacında odluklarını belirten Müftü Cihan, "İşin doğrusunu, problemin net bilgisini din görevlilerimiz aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Bu nedenle Alo Fetva Hattı'nı ve din görevlilerimize merak ettiklerinizi sorabilirsiniz." dedi.
EN ÇOK HANGİ SORULAR GELİYOR?
Öte yandan Alo Fetva Hattı'na Manisalılardan gelen en çok ve en ilginç sorular şöyle oluştu:
İş yoğunluğu nedeniyle ya da patronun namaz kılmaya müsaade etmemesi gibi durumlarda iki namaz birleştirilebilir mi?
Kaza Namazı sadece yatsı namazından sonra mı kılınır?
Dini nikah olmadan sadece resmi nikah geçerli midir?
Kocanın eşini bir mecliste üç kere boşaması kaç boşama yerine geçer?
10 yıldır çocuğumuz olmuyor, evlatlık almayı düşünüyoruz. İslam'da evlat edinmek caiz midir?
Krediyle hacca gitmek caiz midir?
Devletin desteklediği bireysel emeklilik caiz midir?
Ev kredisi ve öğrenim kredisi caiz midir?
Bankaların verdiği promosyon parasını almak caiz midir?
Suyu geçiren makyaj malzemesiyle makyaj yapmak caiz midir?
Göze ve kulağa damla damlatmak orucu bozar mı?
Şeker hastası birinin insülin kullanması orucu bozar mı?
24 yaşında bir oğlum var, sürekli alkol kullanıyor. Bırakması için sürekli dua ediyorum, bu konuda doğrudan bir dua var mı?
Tarım sigortasından alınan paranın öşrü verilir mi?
Bir babaannenin üvey torununa zekat verebilir mi?
Geçen yıl çocuğuma sünnet töreni yaptık. Törende takılan altın ve paraların miktarı nisap miktarını aştı. Parayı çocuğumuz adına bekletiyoruz, bunun zekatını vermek gerekir mi?
Toto, loto yada iddia oynayıp yüklü miktarda para kazandıktan sonra bir iş yeri açsam, buradan elde ettiğim ana sermayeyi fakirlere sadaka olarak dağıtmam caiz olur mu?
Cuma namazında hutbede imam dua ederken elleri kaldırıp duaya amin demek caiz midir?
Zekat parası köy hayrının ihtiyaçları için verilebilir mi?
Kişinin ölmeden önce kendisi için hatimler okuması uygun mudur?
Editör: TE Bilişim