Saruhanlı, Alaşehir ve Sarıgöl başta olmak üzere bazı ilçelerdeki üzüm bağlarının yaşanan don felaketinden olumsuz etkilendiğini söyleyen AK Partili Akkal, TARSİM aracılığı ile sigortalı olan bağlardaki zararın tespitin yapılmaya başlandığını ve gerekli ödemelerin en kısa sürede yapılacağını söyleyerek, “Bizler gerekli notlarımızı aldık. TARSİM dışındaki bağlarda hasar tespit çalışmaları devam ediyor, çalışmalar sona erdiğinde Bakanlığımızın yetkili isimlerine ve gerekirse Cumhurbaşkanlığına konuyla ilgili bilgi verip sigorta kapsamı dışında kalan bağlar için destek talebinde bulunacağız. İnşallah bağları sigorta kapsamı dışında olan üreticilerimize de yakında güzel haberler vereceğiz.” dedi.

25,26 ve 27 Mart tarihlerinde Manisa’nın bazı ilçelerinde yaşanan don felaketinden olumsuz etkilenen üzüm bağlarında hasar tespit çalışmaları başladı. Geçen yıl yaşanan ani sıcaklık artışları sonrası yaşanan afet sonrası da Saruhanlı ilçesine giderek hasarı yerinde inceleyen AK Parti Manisa Milletvekili Tamer Akkal, don felaketinin ardından da yine bölgeye giderek hem bağları inceledi hem de yetkililerden son durum hakkında bilgi aldı.

AK Partili Akkal, AK Parti Manisa İl Başkanı Salih Hızlı ve yönetim kurulu üyeleri ile ilk olarak Saruhanlı Ziraat Odası’nı ziyaret ederek Başkan Aydoğan Okur’dan bilgi aldı. Akkal ve beraberindeki heyet sonrasında Saruhanlı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aytekin Yaralı’yı ziyaret ederek don felaketinden etkilenen alanlarla ilgili detaylı verileri inceledi. Heyet sonrasında üzüm bağlarına giderek hasarı yerinde gördü.

Akkal, 26-27 Mart tarihlerindeki kar yağışı ve sonrasında yaşanan don felaketinin ardından yetkili kurumların hasar tespite başladığını ve ilk belirlemelere göre yüzde 10 ile yüzde 70 arasında değişen oranlarda bağlarda hasar olduğunun tespitinin yapıldığını ifade ederek, “Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl da aşırı sıcaklardan dolayı üzüm bağlarımızda hasarlar meydana gelmişti. O zaman da hemen gelip incelemelerimizi yapmıştık. Bu kez don zararı nedeniyle bağlarımız zarar gördü. Geçtiğimiz yıl hemen girişimlerimizi yapmış, durumu bakanlığımıza iletmiştik. Bakanlığımız ve valiliğimiz aracılığı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’ndan acil durum ödeneği talebimiz olmuştu.  Cumhurbaşkanımız da bu talebimize olumlu cevap vermiş, doğal afetler için 5,5 milyonluk destek çiftçilerimize ödenmişti. Bu don felaketi sonrası da hemen gerekli yerlerle iletişime geçerek çiftçilerimizin mağduriyetini gidermek için çalışacağız. TARSİM kapsamında olan bağlarımızda zaten sorun yok. Tespitler sonrası ödemeleri yapılacak. Biz her yerde çiftçimize sigorta yaptırması noktasında tavsiyelerde bulunuyoruz. Yine tekrarlamak gerekirse TARSİM sigortasını ihmal etmeyelim. Her türlü afetten, zarardan korunmak biraz da çiftçimizin elinde. Bugün önemsenmeyen bazı ince ayrıntılar yarın büyük zararlara neden olabiliyor. TARSİM kapsamı dışındaki ürün ve üreticilerimiz için devletimiz yine kayıtsız kalmayacaktır. Devletimizin kurumları zararı en aza indirmek için gerekli destekleri bugüne kadar hep verdi, vermeye de devam edecektir. Üreticilerimize geçmiş olsun. İnşallah bereketli bir sezon olur. Manisa’mızın katma değeri bir kat daha artar.” dedi.

Editör: TE Bilişim