Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde sigara fabrikasının da içinde bulunan ve değeri 250 milyon olduğu öne sürülen 1 milyon 200 bin metrekarelik alanın bir bölümü TMSF'ye ait iken, bir kısmı ise yüksekokul yapılması için Celal Bayar Üniversitesi'ne satılmıştı. Ancak ekonomik nedenlerle yapımı bir süredir bekletilen eski tütün depolarının bulunduğu inşaat alanına sığınmacı kampı yapılması Manisa'da tartışmalara neden oldu.

Yapımına 1977 yılında başlanan Akhisar Sigara Fabrikası, 1984 yılında dönemin hükümeti tarafından alınan bir kararla durdurulduktan sonra 9 yıl boyunca tek bir çivi çakılmadan çürümeye terk edilmişti. 15 Nisan 2010 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan gelen yazıyla resmen kapanan fabrika, günümüzde bir bölümü TMSF'ye, diğer bölümü ise yüksekokul yapılması için Celal Bayar Üniversitesi'ne satılmıştı. Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Kerem Kınık'ın, sığınmacıların insani şartlarda konaklatılması ve ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Manisa'da 5 bin kişilik kamp kurulmasına yönelik çalışma yürütüldüğünü açıklaması ile birlikte 1 milyon 200 bin metrekarelik alanda bulunan Akhisar Tütün Fabrikası yeniden gündeme gelirken, Türk Kızılayı Manisa Şube Başkanı Cengiz Yurdabekçi, kampın yıllarca akıbeti belli olmayan sigara fabrikasının arazisinin mülteci kampı olarak değerlendirileceğini söyledi.

"ANKARA'DAN GELEREK İNCELEME YAPTILAR"
Yurdabekçi, 4 Nisan'da Kızılay'ın olağan kongresi olduğunu belirterek kongre sonrasında çalışmalara başlanabileceğini belirterek, "Şu anda araştırmalar yapılıyor. TEKEL depolarının olduğu yerde en az 4 bin metrekare bir kapalı alan var diye biliyorum. Ankara'dan ekipler gelerek alanda inceleme yaptı. Tahmin ediyorum bu görev Kızılay'ın Ege Bölge deposuna verilebilir. Burası 5 bin kişilik geçici barınma kampı olacak. Şu anda çadır, konteyner veya TEKEL binalarının depolarından istifade edilmek isteniyor. 4 Nisan'da Kızılay'ın olağan kongresi var. Tahmin ediyorum bu seçimden sonra çalışma başlayacak" dedi.

KAMP GEÇİCİ OLACAK
Kurulacak kampın geçici bir barınma yeri olacağına dikkat çeken Yurdabekçi, "Denizden gitmek isteyenler var. Bodrum'da var, Çeşme'de var. Bunlar toparlanacak, burada geçici ikamet etmeleri sağlanacak. Bütün ihtiyaçları geçici olarak burada görülecek. Daha sonra gerekli yerlere gönderilecekler. Mültecilerin banyosundan, tuvaletine, giyim ihtiyaçlarına kadar karşılanacak. Bununla ilgili yurtdışından, AB'den kaynak geliyor. Gerekli sağlık ihtiyaçları da burada görülecek. Daha sonra ya geldikleri yere ya da büyük kamplara gönderilecekler" diye konuştu.

GÜVENLİK AÇISINDAN SORUNLU BİR DURUM
Akhisar'da sığınmacı kampı kurulmasına yönelik çalışmalar yapılması, siyasilerin de tepkisini çekti. MHP İl Başkanı Tanju Balatlı, kentin huzurunun bozulacağını savunarak "Manisa'da kamp kurulmasını güvenlik açısından kabullenemiyoruz. Bu insanların belirli bölgelerde tutulması lazım. Şehrin her yerinde dolaşıyorlar. Hangisinin terörist, gizli örgütler tarafından gönderildiğini bilmiyoruz. Manisa'mız huzurlu bir kent iken huzursuz bir kente çevirmenin manası yok. Bu insanları kendi bölgelerine yakın yerlerde tutmalıyız. Kampın kurulmasına taraftar değiliz. İnsani yönler ayrı, ama belli bir bölgede tutulmaları gerekiyor" dedi.

"MANİSA'DAKİ SOSYO-EKONOMİK YAŞAMI ETKİLEYECEKTİR"
CHP İl Başkanı Halil Tokul ise kamp kurulmasının sosyal açıdan toplumu etkileyeceğini belirterek, "Bunlar mevcut hükümetin geçmişte yaptığı hatalardan kaynaklanan konulardır. Eğer biz komşularımızın iç işlerine bu kadar müdahale edersek bu sonuçlar kaçınılmaz olur. Tabi ki insani olarak katkı vermek gerekiyor. Yurtsuz bir kitle yaratıldı. Bir an önce barış sağlanarak kendi yurtlarına dönmeleri için acil çözüm bulunmalı. Ama kamp kurulması Manisa'daki sosyo-ekonomik yaşamı etkileyecektir. Akhisarlılarla bu işi konuşarak çözmek gerekiyor. Daha farklı çözümler bulunmalı. Yetkililerden bu konunun daha akılcı bir şekilde çözülmesini bekliyoruz. Bir tarafta insanı açıdan bakıyoruz. Ama diğer illerde yaşanan sorunları da görüyoruz" diye konuştu.

'ÜLKEMİZDE KALICI OLACAKLAR'
CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu ise AK Parti'nin yanlış dış politikası yüzünden ülkenin her yerinin mülteci kampına döneceğini öne sürdü. 3 milyona yakın Suriyelinin ülkemizde sığınmacı durumunda bulunduğunu belirten Nurlu "Suriye'de 'Emevi Camii'nde namaz kılacağız' diye yola çıkanlar, ne yazık ki camilerimizi sığınmacı merkezi haline getirmişlerdir. Suriye kaynaklı terör örgütlerinin hain saldırıları yüzünden yüzlerce vatandaşımız ve ülkemizde misafir olan turistler hayatını kaybetmiştir. Bunun tek sorumlusu Suriye'deki örgütlere TIR'lar dolusu silah ve bomba gönderen, bu suretle savaşı körükleyen maalesef AKP hükümetidir. Unutulmayalım ki; terör ve şiddet herkese zarar vermektedir. Bu nedenle Suriye'de iç savaşın ve şiddet ortamının son bulması için barışçı çözümler üretilmeli ve yurtlarını terk etmek zorunda kalan sığınmacılar evlerine dönebilmelidir. Suriye sınırına yakın yerler dışında, Manisa, İzmir Kahramanmaraş gibi illere mülteci kampı kurulması, turizm merkezlerine geri kabul merkezleri açılması sığınmacıların, ülkemizde de kalıcı olmalarının yolunu açacaktır. Bu yüzden sığınmacı kamplarının Suriye sınırı dışındaki bölgelere açılması doğru değildir" ifadelerine yer verdi.

HUZUR BOZULUR ENDİŞESİ VAR
Manisalı vatandaşların bir kısmı şehirde huzurun bozulacağı endişesi ile kampa karşı çıkarken, bazıları da zor durumdaki insanlara yardım edilmesi gerektiğini savundu. Manisalı Bektaş Kılınç sığınmacı sorununun ciddi bir hale geldiğini ileri sürerek, "Akhisar'da huzurun bozulması söz konusu olabilir. Ancak onların durumu da çok zor. Bu insanlara yardım etmemiz gerekiyor. Ama bu çözümü üretirken başka mağduriyetlere yol açacak unsurları ortadan kaldırmalıyız. Binlerce kişi nereden gelecek, ne yapacak? Büyük sorunları birlikte getirebilir" dedi. Manisalı esnaf Hülya Karataş ise, "Bizim de başımıza gelebileceğini düşünerek insanlık adına kucak açılması gerekiyor. Artıları ve eksilerini bir arada yaşamadan göremeyiz. Biz de başka ülkelere gitmek zorunda kalabiliriz. Özellikle çocuklara kadınlara yardım etmeliyiz" diye konuştu

AKHİSARLI'NIN İSTİHDAM KORKUSU
Akhisar'da yaşayan vatandaşlar ise kendi ilçelerinde böyle bir sığınma kampı kurulmasının istihdamı etkileyeceğini düşünerek farklı görüşler dile getirdi. Akhisarlı Remzi Koca "Bizim insanlarımız işsiz, istemiyorum" derken böyle bir kampa karşı olduğunu ifade eden Akhisarlı Rukiye Yürek ise "Bu durum bizim yaşayışımıza balta vurur. Bizim kendi işsizlerimiz var, önce onlara iş bulalım. Suriyelileri napalım?" diye konuştu.

Suriyeliler'in belki Akhisar'a iş gücü olarak katkı sağlayabileceğinin altını çizen Akhisarlı Hasan Yemişçi ise "İnsanlar yarar sağlayabilir. Hayırlısı olsun ne yapalım, benden 100 TL gitse ne olacak sanki belki biraz hayrım olur. Çalışırız hep beraber, üşümesinler soğukta kalmasınlar" dedi.

AFAD'A GÖRE GÜNDEMDE YOK
AFAD Manisa Müdürü Bekir Şen ise, böyle bir düşüncenin olduğunu ancak sığınmacı sirkülasyonu olmadığı için vazgeçildiğini söyledi. Şen, "Kamp kurulma çalışması gündeme gelmiş. Ama sayı ve sirkülasyon az olduğu için şuan göç idaresinin ve AFAD'ın böyle bir çalışması yok. Kızılay'ın kamp kurma gibi yetki ve sorumluluğu yoktur. AFAD Başkanlığı ile görüştüm, Göç İdaresi ile görüşüldü. Böyle bir planlama gündeme gelmiş ve sayı, sirkülasyon olmadığı için gündemden düşmüş" diye konuştu.
Editör: TE Bilişim