Manisa’da son dönemde sürekli olarak gündeme gelen su fiyatları ile ilgili söylemler üzerinde 30 büyükşehir baz alınarak yapılan araştırmada Manisa’nın su fiyatları konusunda 17 büyükşehirden daha ucuz olduğu görüldü. Manisa, su ücret tarifesinde 2021 yılı itibarıyla 30 Büyükşehir Belediyesi arasında 18’inci sırada yer aldı.

Manisa, 2021 yılında 30 Büyükşehir Belediyesi arasında su ücret tarifesine bakıldığında 18’inci sırada olduğu görüldü. Baraj ve içme suyu göleti gibi su depolama tesisi olmamasına ve sondajlarla temin ettiği suyun elektrik giderlerinin fazlalığına rağmen Manisa’da ortaya çıkan tablo vatandaşın cebine de yansıdı. Su ücret tarifesinde ilk beş sırada ESKİ (Erzurum), TESKİ (Tekirdağ), MARSU (Mardin), ASKİ (Adana) ve TİSKİ (Trabzon) yer aldı.

İNDİRİMLİ SU ÜCRET TARİFESİ DE DEVAM EDİYOR

Manisa’da abonelerin 455 bini suyu indirimli kullanıyor. Köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerleri yüzde 75, belde durumundan mahalleye dönüşen yerler ise yüzde 50 indirim üzerinden suya ulaşıyor. Ayrıca, şehit yakınları ve gaziler ile birlikte engelli abonelere yüzde 60 indirimli su temin edilmeye devam ediliyor.

İLÇE BELEDİYELERİNİN ALDIĞI KAYSÜ DE FATURALARA EKLENDİ

İçme suyu faturalarına her ilçenin kendi meclisinde belirlediği KAYSÜ yani çöp toplama bedeli de eklendi. İl genelinde şu an 17 ilçe belediyesi de bu payı alırken faturaya yansıyan ücretin tamamının kuruşu kuruşuna ilgili ilçe belediyelerine verildiği de önemli bir ayrıntı olarak daha önceki dönemlerde Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Büyükşehir Belediyesi tarafından çöplerin nihai bertarafı için alınan bertaraf bedeli de içme suyu faturası üzerinden toplanıyor.

Ayrıca, ilgili yönetmelik gereği su faturasında toplanan bir diğer ücret kalemlerinden biri olan Çevre Temizlik Vergisinin de yüzde 80’i ilçe belediyesine, yüzde 20’si de Büyükşehir Belediyesine aktarılıyor. Faturada yer alan KDV ise devlete gönderiliyor. 

30 büyükşehir belediyesinde su ücret tarifesinde su ve kanalizasyon idarelerinin sıralaması ise şu şekilde:

1-) ESKİ (Erzurum), 2-) TESKİ (Tekirdağ), 3-) MARSU (Mardin), 4-) ASKİ (Adana), 5-) TİSKİ (Trabzon), 6-) SASKİ (Samsun), 7-) GASKİ (Gaziantep), 8-) İSU (Kocaeli), 9-) BUSKİ (Bursa), 10-) OSKİ (Ordu), 11-) SASKİ (Sakarya), 12-) BASKİ (Balıkesir), 13-) DİSKİ (Diyarbakır), 14-) DESKİ (Denizli), 15-) ASAT (Antalya), 16-) İZSU (İzmir), 17-) ŞUSKİ  (Urfa), 18-) MASKİ (Manisa), 19-) KASKİ (Kayseri), 20-) MUSKİ (Muğla), 21-) ASKİ (Aydın), 22-) MESKİ (Mersin), 23-) ASKİ (Ankara), 24-) KOSKİ (Konya), 25-) İSKİ (İstanbul), 26-) ESKİ (Eskişehir), 27-) MASKİ (Malatya), 28-) HATSU (Hatay), 29-) VASKİ (Van), 30-) KASKİ (Kahramanmaraş) 

Editör: TE Bilişim