Yunusemre Belediyesi ve TOKİ ortaklığıyla Akgedik Mahallesi’ne yapılan TOKİ, sorunlarıyla sadece bölgesinin değil, çevresini de etkiliyor. TOKİ’de evlerin dağıtılıp hayatın başlamasına rağmen okul yapılmayınca, TOKİ sakinlerinin çocukları Yağcılar Mahallesi’nde bulunan Yağcılar Nebahat Ölmezoğlu İlkokulu’na taşımalı olarak gönderilmeye başlandı. Eylül ayından beri konuyla ilgili çözüm bulmaya çalışan veliler sonuç çıkmayınca dün okul bahçesinde eylem yaptı. Okul Aile Birliği Başkanı Handan Bitlisli, Şamar, Beydere, Sarınasuhlar mahallelerinin yanı sıra bu eylülde TOKİ’nin öğrencilerinin de eklendiği okul mevcudunun 500’e çıktığını, normalde kapasitenin 150 olduğunu dile getirdi. Bitlisli, çocuklarının 60’ar kişilik sınıflarda eğitim görmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, “.  Süresiz olarak çocuklarımızı okula göndermiyoruz.  Böyle bir karar aldık. İlerleyen süreçte çocuklarımızın eğitim ve öğretiminde yetersiz olduklarında bunun sorumluluğu onların mesuliyetindedir” dedi.

Manisa’nın Yunusemre ilçesine bağlı Yağcılar Mahallesi sakinleri, Akgedik TOKİ’den gelen öğrenciler nedeniyle çocuklarının mağdur olduğunu ileri sürerek Yağcılar Nebahat Ölmezoğlu İlkokulu bahçesinde eylem düzenledi.

Veliler, 150 öğrenci kapasiteli okulun yaklaşık 500 öğrenciye ulaştığını, çocuklarının 60 kişilik sınıflarda sıralara 3er kişi halinde oturduğunu ve geçen yıl aldıkları puanları sınıfların kalabalık olması nedeniyle bu yıl alamadıklarını savundu.

OKUL AİLE BİRLİĞİ BAŞKANI İSYAN ETTİ

Okul bahçesi önünde düzenlenen eylemde konuşan Okul Aile Birliği Başkanı Handan Bitlisli,  süresiz olarak çocukları okula göndermeme kararı aldıklarını söyledi. Bitlisli, birçok kez sıkıntıları Yunusemre İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Yunusemre Kaymakamlığı’na ve Manisa Valiliği’ne dilekçe verdiğini ifade etti.

Yetkili kurumlara dilekçe verdikleri halde kendilerinin dikkate alınmadığını dile getiren Bitlisli, “Ancak ne hikmetse ilgilenen yok. Okullar eylülde başladı. TOKİ’den gelen çocukların buraya gelecekleri haziran ayında belirlenmiş. Ama bunlar belirlenmesine rağmen öğretmen atamaları yapılmadı. Biz bunu tamamen Milli Eğitimin, Kaymakamlığın veya Valiliğin bir yanlışı olarak görüyoruz. Şamar, Beydere, Sarınasuhlar ve Akgedik’te yapılan yeni TOKİ’den öğrenci geliyor. Okulun zaten mevcudiyeti belli.  Çevre köylerimizden birkaç öğrenci geliyor. TOKİ’den gelen öğrenciler bizi çok etkiledi. Orada 5 bin tane konut yapıldı.  O 5 bin tane konuttan gelen öğrenciler bizi aşırı derecede mağdur etti.  O çocuklarda belki bizim kadar mağdurdur. Onların da bilincindeyiz ama sonuçta yakın okullarda sınıfları daha az olan yakın mesafelerde olan okullarımız da var.  Niye hepsini buraya yığma ereği duydular onu da anlamış değiliz. Bütün yükü bizim üzerimize yıktılar.  Süresiz olarak çocuklarımızı okula göndermiyoruz.  Böyle bir karar aldık. İlerleyen süreçte çocuklarımızın eğitim ve öğretiminde yetersiz olduklarında bunun sorumluluğu onların mesuliyetindedir” dedi.

“YETKİLİLER BİZİ OYALIYOR”

Velilerden Hüseyin Özer ise bir sınıfta en az 60 öğrencinin bulunduğunu kaydederek, çocukların hiçbir şey öğrenemediklerini vurguladı. Bu durumun bir an önce düzelmesini istediklerini söyleyen Özer,  “TOKİ’nin öğrencileri buraya geliyor.  Normalde sınıfların 25 -30 kişi olması gerekirken onlarla birlikte 60 kişi oldular. Milli eğitimle görüştük.  Fakat milli eğitim de bizi oyalıyor, başlarından savıyorlar. Çözüm üreteceğiz diyorlar ama çözüm gelmiyor” diye konuştu.

“BİR SIRADA 3 KİŞİ OTURUR MU?”

Müzeyyen Sarı da mağduriyetlerini şu şekilde dile getirdi: “Kızım son sınıfa gidiyor. Geçen sene aldığı puanları bu sene alamıyor. Yoğunluktan, kalabalıktan dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Okulumuz Hastalıktan mikroptan geçilmiyor. Çocuklarımız, tuvalet sıkıntısı, sınıf sıkıntısı, kalabalık sıkıntısı yaşıyor. Bu yıl çocuklarımızı bu yaşananlar çok üzüyor.  Geçen seneki durum çok güzeldi.  Bu sene Akgedik TOKİ’den öğrenciler, çocuklarımızı çok etkiledi. 8. Sınıfa giden kızım bir sırada 3 kişi oturuyor.  3 kişi kendi mi oturacak, çantalarını mı koyacak.”

BAŞKAN ÇERÇİ’YE SESLENDİ

Öğrenci velilerinden Figen Alandere ise Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin okullar açılmadan önce okulun tanıtımını yaptığını okul açıldıktan sonra ise okula bir kere dahi gelmediğini savundu.

Alandere şöyle devam etti: “Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi bizim çocuklarımız ne şartlarda eğitim görüyor gördü mü? Sınıflarımızda 55-60 öğrenci var. Öğretmenlerimiz öğrenciye ne verebilir?”

“KALABALIK OLUNCA KAVGA DA OLUYOR”

Velilerden Semra Bitlisli de şöyle konuştu: “Çocuklarımız birinci sınıf öğrencisi. 60 kişi bir sınıftalar.  Biz daha 3 harften 4’üncü harfe geçemedik.  Harfleri tanıyamıyoruz. Biz bunu istemiyoruz. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Çocuklarda makas çekme var kalabalık oldukları için.  Kavga halindeler itme kakma var aralarında. Biz bu durumdan çok şikâyetçiyiz.”

“ÇOCUĞUM OKULA GİTMEK İSTEMİYOR”

İlkokul 1. sınıf öğrenci velilerinden Fatma Uyanık da çocuğunun okula gitmek istemediğini belirtti. Çocuğunun sürekli olarak kendisine, ‘Anne okul kalabalık, gitmek istemiyorum’ dediğini aktaran veli Alandere, “Anne çok kalabalık gitmek istemiyorum, hiçbir şey anlamıyorum evde sen beni okut diyor. Okulu sevmediğini, çok kavga olduğunu söylüyor.  Benim çocuğum sakin sesiz bir çocuk.  Ve bu kalabalıktan çok etkileniyor.  Servisler yüzünden her gün işimizi bırakıp çocuklarımızı kendimiz okula getiriyoruz. Çalışan bir anneyi düşünün. İşimizi bırakıp çocuklarımız teslim etmek zorundayız. Neden?  Ya başına bir şey gelirse korkumuz var. Korku içindeyiz.” ifadelerini kullandı.

“HEDEF 2023 AMA…

Fatma Çetin isimli veli ise şikayetlerini şu sözlerle aktardı: “Diyorlar ki 2023’e geliyoruz, her şey değişecek.  Ne değişiyor?  Bizim çocuklarımız 60 kişilik sınıfta okuyor.  Var mı böyle bir mantık? Millet astronot yetiştiriyor biz burada 60 kişilik okulda matematik öğretiyoruz.  Ben mi öğreteceğim benim mi görevim? Öğretmenin görevi. Öğretmen ben 60 kişilik okulda hangisinin ödevini kontrol edeyim diyor. Öğretmen çocukların ödevlerini görmüyor. TOKİ, okulu bitirmemiş, nasıl bitiremez?  Okulu başladıysa eviyle birlikte bitirmek zorunda.  Birinci etabı bitirmiş 2. etabı bitirmek üzere 3. etaba başlamış. Ama okul ortada yok. Neden? Çünkü okuldan para gelmez. Para gelecek şey ev. Bizim çocuklar parayla satın alınabiliyorsa çıksınlar pazar yerine çocuk satsınlar.  Var mı böyle bir şey? Ben çocuğumu 1 sene dahi göndermem buradaki her şeyimi satarım savarım başka bir okula giderim. Burada çocuğumu yedirmem.”

Editör: TE Bilişim