Ahmet ÜNSAL/Manisa

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’ne İzmir’den işçi taşıyan Şehirlerarası Personel ve Öğrenci Taşımacıları Derneğine kayıtlı servis sahipleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünce 31 Aralık 2021 gecesi çıkartılan D4S taşıma yetki belge genelgesine tepki gösterdi. Servis şoförleri sabaha karşı araçları ile İzmir’den kontak açıp Manisa OSB’ye kadar uzanan 35 kilometrelik yol güzergahında trafiği yavaşlatma eyleminde bulundu.

İşsiz kaldıklarını dile getiren ve İzmir Bornova Topçular mevkiinde başlattıkları trafiği yavaşlatma eylemlerini Manisa OSB’de sonlandıran servis sürücüleri boş olarak geldikleri araçları ile yeniden boş olarak İzmir’e dönüş yaptı.

Şehirlerarası Personel ve Öğrenci Taşımacıları Derneği Başkanı Celal Atak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünce yürürlüğe sokulan genelge ile D2 belgesinin devre dışı kaldığını, bunun yerine D4S belgesinin zorunlu olacağını ifade etti.

“DANIŞTAY’A AÇILAN DAVAYA RAĞMEN GENELGE ÇIKTI”

 Konu hakkında açıklamalarda bulunan Atak, “Biz D2 yetki belgesiyle şehirlerarası personel taşıyoruz. Daha önce yetki belgesi vardı. Sonra bunu D2 yetki belgesiyle taşıma haline getirdiler. D2 yetki belgesiyle de yıllardır taşıma yapıyoruz. Fakat, 2018 yılında bir yönetmelik yayımlandı. Karayolu taşıma yönetmeliği. Daha sonra 15 Kasım 2019’da tekrar değişiklik yapıldı ve D2 yetki belgesiyle yapılan taşımanın, 31 Aralık 2021 sonu itibariyle sonlanacağı, D4S yetki belgesine geçilmesi gerektiğini söylediler. Biz de bu durumun ekonomik kayıplara, kapasiteye ve ülke ekonomisine zarar vereceği bahsiyle Danıştay 8. Dairesi’ne dava açtık. Davamız devam ediyor. Biz bakanlığımızdan ek süre verilmesini talep ettik. Hem bu pandemi süreci sonuçlansın. Hem de bu süreçte yargı ne karar verecekse ona göre karar verilsin. Ona göre hareket edelim diye. 20 Aralık’ta fabrikalara, firmalara sesimizi duyurmaya çalıştık. Ama orada telaffuz ettiğimiz rakamların aşağı yukarı yarısı gibi rakamlar teklif edildi. Bu rakamlar da sadece aracın akaryakıtına denk geliyor. O günkü günden bugüne akaryakıtlara yüzde 15 zam geldi. 1 Ocak itibariyle motorine zaten yüzde 12,2 zam geldi. Bu maliyetleri de göz ardı eden firmalar, bize şu anda 500-550 TL maksimum rakamda çalışmamızı talep ediyorlar. Bizim bu rakamlarla çalışmamız mümkün değil. Daha önce D2 yetki belgesiyle hafta içi fabrikalara servis yapıyorduk. Hafta sonları da turizme giderek buraya destek veriyorduk. Maalesef şimdi hafta sonu işi de elimizden alınınca sadece personel taşımaya dönünce bizim ayakta durmamız mümkün değil.”

“ESNAFIMIZ ARAÇLARI SATIP DÖVİZE YATIRIP ÜRETİMDEN ELİNİ AYAĞINI ÇEKECEKTİR”

Başkan Atak, genelgenin kaldırılmaması karşısında servis sahibi esnafının dayanacak gücünün kalmayacağını belirterek; “Esnafımız araçları satıp dövize yatırıp üretimden elini ayağını çekecektir Bundan dolayı esnaf sektörü terk edecek. 2022 yılının, turizm açısından çok verimli geçeceğine inanıyoruz. Yazın turistler geldiklerinde, biz havaalanı lojistik hizmetlerine, acentalara destek veriyorduk. Bizim bu desteğimizi alamayan acentalar, yolcularını havaalanından falan taşıyamaz, otellere transferini yapamaz hale gelecekler. Bu sektör öldükten sonra diriltmek çok zor. Cefasına katlandık, geldik. Ama dayanacak durumumuz kalmadı. Sektörden çekileceğiz.” 

Editör: TE Bilişim