MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, Abone İşleri Daire Başkanı Talip Akbaş ile birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi WEB TV’de Özgür Hancıoğlu’nun sunumuyla gerçekleştirilen Gündem Özel programında pandemi dönemindeki su faturaları ile ilgili de açıklamalar yaptı. Programda gerçek abonelere ait fatura dökümleri üzerinden aydınlatıcı bilgiler verildi.

SAYAÇ OKUMAYARAK ABONELERİMİZİN CAN SAĞLIĞINI KORUDUK

Aslay, verilen örneklerin gerçek abonelere ait olduğunu bir kez daha yinelediği programda, vatandaşlardan gelen talep sonrasında sayaç okuma işini bıraktıklarını söyledi. Her abonenin sayacının dışarıda olmadığını belirten Aslay, evin içinde de sayacı olan hanelerin bulunduğunu da vurguladı. Aslay, “Abonelerimizin can sağlığını koruduk. Vatandaşlarımızın bu dönem faturaları için kafalarına takılan sorulara Abone İşleri Daire Başkanlığımız aracılığıyla giderdik, gidermeye de devam ediyoruz. Bu dönemde Sayın Başkanımız Cengiz Ergün’ün talimatıyla 20 metreküp olan kademe aralığını da uygulamadık. Vatandaşlarımızın bu sayede herhangi bir mağduriyet yaşamasına izin vermedik” dedi.

KIYAS FATURALAR OLUŞTURULDU

Abone İşleri Daire Başkanı Talip Akbaş, “Pandemi dönemi tüm dünyada çok hızlı gelişti. Ve çok hızlı kararlar alınması gerekti. Biz de Sayın Başkanımızın talimatları doğrultusunda 23 Mart 2020 tarihinde endeks okumayı bıraktık. Vatandaşlarımızdan da bu yönde talepler geldi. Nisan ve Mayıs ayında kıyas faturalar uyguladık. Ne demek bu? En son okumuş olduğumuz Mart ayı kullanılan su endeksini baz alarak kıyasen olmak üzere meskenlerde su metreküpünün yüzde 75’ine, ticarethanelerde yüzde 50’sine göre faturalandırma yaptık. Ticarethaneyi şöyle açmak istiyorum. Kapalı olan ticarethanelere Mayıs ayında kıyas fatura da bırakmadık. 1 Haziran 2020 tarihinde devletimizin almış olduğu normalleşme kararı süreciyle birlikte sahada endeks okumaya başladık” dedi.

ÖRNEKLER ÜZERİNDEN ANLATILDI

Akbaş, programda, bir abonenin 2019 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran tüketimi ile aynı aylarda 2020 yılı tüketimini izleyicilerle paylaştı. Akbaş, mevcut abonenin 2019 yılındaki tüketim alışkanlığına göre 2020 tüketiminin aynı olduğunu söyledi. Kıyasen kesilen faturalara gerçek tüketim eklenince örnek olarak aldıkları fatura dökümünde abonenin 2019 yılında 36 metreküp, 2020 yılında 35 metreküp su kullandığını belirtti. Haziran ayı tüketimine Nisan ve Mayıs aylarında kıyas faturalarda alınmayan bölümün eklenmesiyle gerçek faturanın ortaya çıktığını belirten Akbaş, Abone İşleri Daire Başkanlığını ziyaret eden her aboneye bu dökümün verilerek gerekli açıklamaların yapıldığını belirtti.

SU KULLANIM ALIŞKANLIKLARI DA DEĞİŞTİ

Akbaş, pandemi döneminde evinde olmayan abonelere paralarını geri ödediklerini, isteyen aboneyle de mahsuplaşmaya gidildiğini söyledi. Abonelerden kullandıkları suya göre tahakkuk ve tahsilat yaptıklarını söyleyen Akbaş, kamuoyuna yanıltmak için yapılan söylemlerin gerçeklerle bir ilgisi olmadığını belirtti. Faturaları ile ilgili kafasında hala soru işareti olan vatandaşları, Abone İşleri Dairesi Başkanlığını ziyaret ederek, programda gösterilen dökümlerini alabileceğini belirten Akbaş, mesai mefhumu gözetmeksizin Manisalıların hizmetinde olduklarını söyledi.

Editör: TE Bilişim