Ancak Manisa özelinde bakıldığında durum tam tersi. Yeterli yağışı alamayan Manisa'da Demirköprü'de yüzde 14'ten yüzde 6'ya, Gördes'te yüzde 9'dan yüzde 6'ya, Sevişler'de yüzde 67'den yüzde 53'e, Marmara Gölü'nde yüzde 2'den sıfıra geriledi.

Türkiye'de su/tarım yılı yağışları, her sene 1 Ekim'den başlanarak 12 ay boyunca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce takip edilerek hesaplanıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün "Nisan ayı yağış değerlendirmesi" verilerinden derlenen bilgilere göre, Ege Bölgesi'nde 1991-2020 dönemi uzun yıllar nisan ayı ortalama yağış miktarı metrekareye 54 kilogram olarak hesaplandı.

Uzun yıllar su/tarım yılı ekim-nisan yağışları 491,9 milimetre olarak ölçülen Ege Bölgesi'ne bu yılın (su/tarım yılı) aynı döneminde metrekareye 446,2 kilogram yağış düştü. Bu anlamda yağışlarda normaline göre yüzde 9 azalma, geçen yıla göre ise 8 artış gerçekleşti.

MANİSA'DAKİ BARAJLARIN DURUMU

Yeterli yağışı alamayan Manisa'da Demirköprü'de yüzde 14'ten yüzde 6'ya, Gördes'te yüzde 9'dan yüzde 6'ya, Sevişler'de yüzde 67'den yüzde 53'e, Marmara Gölü'nde yüzde 2'den sıfıra geriledi.

DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, bölgede su seviyesinin geçen yılla benzer olduğunu ifade ederek, su sıkıntısı olan yerlerle ilgili de gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Bu durumu çiftçilerle paylaştıklarını vurgulayan Çınar, "İkinci ürünlere kesinlikle su vermeyeceğimizi ve gece sulaması yapmamız gerektiği, sulama sahası dışına kesinlikle su verilmeyeceği, su ihtiyacı az olan bitkilerin tercih edilmesi konusunda aylar öncesinden bilgilendirme yapmıştık. Dolayısıyla bu sene sulamada herhangi bir problem yaşayacağımızı düşünmüyoruz." dedi. AA

Editör: TE Bilişim