Ahmet ÜNSAL/Manisa

Muradiye Orta ölçekli Sanayi Bölgesi ile diğer sanayi kuruluşları arasında sıkışıp kalan Karaali mahallesindeki binlerce dönüm tarım alanını DSİ’nin sulama kanallarından sulama işlemeni gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra ürünlerinin biranda yok olmasına şahit oldu.

Sanayi kuruluşlarından DSİ sulama kanalına geceden sabaha kadar akıtılan kimyasallar dolayısıyla binlerce dönüm yonca yok oldu. Karaali mahallesi çiftçileri ise şaşkın bir o kadar da çaresiz kaldı.

 ÜZÜM BAĞLARIDA TEHLİKE ALTINDA

Sulamanın gerçekleştirildiği kanallardan Gediz ovasının binlerce dönümlük ve Manisa’nın ihracat yüzü olan üzüm bağları, zeytinler, mısır ve meyve ağaçları da büyük ölçüde tehdit altında bulunduğu belirtildi.

Çevre kirliği ve ardından yaşanan tarımsal alanlardaki doğa faciası Manisa’nın Yunusemre ilçesi Muradiye bölgesi yakınlarındaki Gediz ovasının ortasında yer alan Karaali mahallesinde yaşandı.

 “BİNLERCE DÖNÜM YONCAM İKİ SAATTE SARARIP KAVRULDU”

10 bin dönüme yakın tarım alanın ekili bulunduğu bölgede 10 dönümün üzerinde yonca ekimi gerçekleştiren çiftçi Musa Yardımcı, akşam saatlerinde Mesir Sulama Birliğinin sorumluğunda bulunan DSİ kanalından pancar motorları aracılığı ile arazisine kurduğu yağmurlama sistemiyle suladığı yoncasının 2 saat sonra yeşil örtüden sarı renge dönüşerek kavrulduğuna şahit oldu.

Kanaldan aldığı tarım sulamasına karışan kimyasal atıkların karıştığını fark eden çiftçi Musa Yardımcı sulama işlemine son verdi. Aynı zaman diliminde de aynı sudan üzüm bağları, mısırlarını sulayanlarda benzer bir facia ile karşı karşıya kaldılar.

“KİMYASAL ZEHİRLENMEYE YERİNDE TESPİT”   

Karaali mahallesindeki çiftçiler neye uğradıklarının şoku yaşarken durumu hemen mahalle muhtarları Metin Yardımcı’ya bildirdiler.

Muhtar Yardımcı, Çiftçi malları bekçileri ve çiftçilerle birlikte sanayi kuruluşların DSİ kanalına akıttıkları bölgeye gelerek durum tespitinde bulundular. DSİ sulama kanalında tarım sulamasında kullanılması gereken temiz su yerine petrol tabakasını anımsatan kimyasalların yoğunlukta bulunduğu belirleyerek tutanak altına aldılar.

Karaali mahallesi muhtarı Metin Yardımcı, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Halk sağlığı İl Müdürlüğü ve DSİ yetkililerini görevlerini yapmaya davet etti.

 “KIŞIN KOKU YAZIN İSE TARIM ÜRÜNLERİMİZ ZEHİRLENDİ”

Ürünleri sulama kanalından aldığı suyu yağmurlama sistemiyle ektiği yonca ya veren Çiftçi Musa Yardımcı;

 “Bizim arazilerimiz Gediz ovasının en verimli tarım alanları. Çevremizdeki sanayi kuruluşlar kış boyu süresince kimyasal atıklarını DSİ kanalına akıtıyorlar dı. Kışın sulama yapmamıza rağmen onların yaydığı koku bunu gösteriyordu. Defalarca ilgili birimleri uyarmamıza karşın olumlu yönde bir girişim görmedik. Ancak sulama kanalına kimyasal akıtma tarım sulaması sürecinde devam etmesiyle birlikte tüm tarım alanlarımızda ürünler kimyasal atıklarla buluşarak zehirlenip yok oldular. Aynı sulamadan mısır, zeytin ve üzüm bağlarını da suladık ve sulamaya devam ediyoruz. Devletin tüm yetkili kurumlarını göreve davet ediyoruz”

Editör: TE Bilişim