Müzisyenler adına açıklama yapan Teoman Oral, “Değerli cumhurbaşkanım ve milletvekillerimiz, bugün burada toplanmamızın amacı; yaklaşık bir buçuk yıldır süren pandemi sürecinde maddi ve manevi zor durumda olan müzisyenlerin düştüğü bu zor durumu sizlerin dikkatine sunmaktır. Müzisyenler de herkes gibi ev kirası ödeyen, çocuk okutan, markette alışveriş yapan yani kısaca hem kendine hem etrafa karşı sorumluluğu olan insanlardır. Müzisyenlerin büyük çoğunluğu programlardan, düğünlerden, canlı müzik sahnelerinden gündelik kazanan kişilerdir. Çoğunun sosyal güvencesi de yoktur. Bu süreçte yapılan yardımlardan ziyade artık kalıcı bir şekilde çalışma ortamlarına dönmeleri gerekmektedir.  Biz Manisalı sanatçı ve müzisyenler olarak yetkililere sesleniyoruz! Normalleşme sürecine geçmişken on binlerce emekçi, bağımsız çalışan, sanatçı, müzisyen, canlı müzik ve sanat mekânları, restoran ve küçük işletmeler saat sıkıntısından dolayı işlev dışı bırakılmıştır. Bilindiği üzere, bu sektörlerin işe aktif başlama saatleri, mercilerin belirttiği kapanış saatine denk gelmektedir” dedi.

Ne yazık ki müzik ve sahne sanatçılarının görmezlikten gelindiğini vurgulayan Oral, “Yaşam hakkı kısıtlanıyor. İntihar buhranlarının daha fazla olmamasını dilerken yetkililerden bu konuda acil çözüm üretmesini bekliyoruz. Yetkili merciler; acilen müzik ve eğlence sektörünü destekleyici yeni karar ve uygulamalarla sanata, sanatçıya, tüm sahne çalışanlarına ve emekçilerine sahip çıkmalıdır.  Müzik sevinenin sevincidir. Müzik üzülenin üzüntüsüdür, askerin mehteranıdır. Müzik siyasinin mitingidir. Müzik milletin özü, müzisyen değerlerinin temsilcisidir. Müzisyen çağdaş dünyaya açılan penceredir. Müzisyen ayrılıkları bitirendir. Müzik birliğin sembolüdür. Dil, din, ırk, coğrafya ayırmaksızın herkesin ortak paydasıdır. Müzik toplumun moralidir. Fakirlerin katığı, zenginlerin eğlencesidir. Müzik düğününüz, bayramınız, doğum gününüz, yılbaşınızdır.  Biz müzisyenler, toplumun ortak değeriyiz. Biz sahneye çıktığımız zaman bir istek geldiğinde 'sen, şu partidensin, bu partidensin.” demeyiz. O isteği elimizden geldiği kadar yerine getiririz. Yetkililerimizin hepsi toplanıp bir araya gelsinler, en azından bizim için çözüm üretsinler” diye konuştu.

“Hayat devam ediyor. Sadece biz engellendik diyen Oral, “Pandemi, eğlence sektöründen artıyor. Dediler. Vakalar 30 binlere çıktı. Biz kapalıyken çıktı. Kapatıyorsak hep beraber kapatalım, işin üstesinden gelelim. Sadece biz kapatılıyorsak bu insanlar ne yapacak? Sazlarını sattılar, bir iki ay idare ettiler. Hadi işler belki açılır diye bankalardan kredi alındı. Eylül ayında yeniden mekânlar kapandı. İntiharlar başladı. 100'ün üstünde arkadaşımız intihar etti. Üzülüyoruz. Vicdanen rahatsızız.  2020 Mart ayından yani pandeminin resmi olarak ilanından bu yana 15 ay geçti. Bu 15 ay içerisinde birçok insan işinden oldu. Birçok esnaf dükkânını kapattı. Birçok şirket iflasını verdi. Toplumun her kesimi bundan çok ciddi bir şekilde etkilendi. Sahne sanatçıları, oyuncular, müzisyenler, sanatın her koluyla ilgilenen insanlar bu süreçte çok ağır yaralar aldı. Mart 2020'den bu yana kapalı olan mekanlar son açıklanan genelgeye göre halen kapalı, halen bu konuyla ilgili bir iyileştirme yok. Adeta şöyle bir şey var: “ne haliniz varsa görün, bize ne sızın sorunlarınızdan! Der gibi bir ifadeyle bir tutumla karşı karşıyayız. Artık bu zor durumu müzisyenler taşıyamamaktadır. Çocuğuna harçlık verememek gibi acı bir duyguyu sürekli olarak yaşamak bizleri içinden çıkılmaz bir kaosa doğru sürüklemektedir. Müzisyenlerin çalışma şartlarının oluşabileceği saat dilimlerine uygun olarak tüm çalışma Serbestlik izinlerinin verilmesini istiyoruz. Göz yumma Müzik susmasın” dedi.

CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, müzisyenliğin bir sanatçılık olduğunu kaydederek, sanatın bir toplumun yüz aynası olduğunu belirtti. Balaban, “Sanat bir toplumun gelişmişlik kriterlerin en önemli unsurlarından biridir. Bizler aylardır bu güzel insanların bu arkadaşlarımızın sesine ses olmaya çalıştık. Bu etkinliklerine katkı vermek için buraya geldik. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ün önemli bir sözü vardır. Hayatta her şey olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz ama sanatçı olamazsınız. Biz bu sanatçılarımızın önünde saygıyla eğiliyoruz. 490 gündür uygulanan bir pandemi önlemi değil, 490 gündür uygulanan bir yeni yaşam biçimi dayatmasıdır. Biz bu yeni yaşam biçimini kabul etmiyoruz“ diye konuştu.

Editör: TE Bilişim