Manisa'da bağ bozumunun başlamasıyla birlikte çiftçilerin ve tarım işçilerinin sorunları yeniden gündeme geldi. Geçen yıla göre maliyetleri iki katına çıkan çiftçiler için İYİ Parti harekete geçti. İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan, meclis üyeleriyle birlikte bir komisyon kurarak çiftçilerle görüştü ve sorunları tespit etti.

MALİYETLER 2 KAT ARTTI

Başkan Akan, "Son günlerde özellikle çiftçilerden maliyetler ve üzümde taban fiyatı açıklanmamasına ilişkin ciddi şikayetler alıyorduk. Hemen harekete geçtik ve 3 meclis üyemiz ile birlikte komisyon kurduk. Komisyonumuzun çalışmalarını tamamlamasının ardından Muradiye Mahallemizde çiftçilerimizle görüştük. Çiftçilerimiz, gübrenin bir çuvalının geçen yıl 48 TL, bu yıl ise kooperatif üyesi olmalarına rağmen 110 TL’den satıldığını söyledi. Bir avuç mazot 6,60 TL. Traktörün tek bir arka lastiği bin 500 TL, bakım ve amortisman fiyatlarında da ciddi artış var. Bağlara atılan bir taral ilaç geçen yıl 35 TL’ydi. Bu sene ise 100 TL’nin altına düşmedi. İşçi yevmiyeleri geçen sene 70 TL’ydi, bu sene ise 90 ila 100 TL arasında değişiyor. Bağların sulama ve elektrik fiyatlarında da fahiş bir artış var” dedi.

TABAN FİYATI HALA AÇIKLANMADI

Çiftçilerin en büyük sorunlarından birinin üzümde hala daha taban fiyatının açıklanmaması olduğunu belirten İYİ Partili Akan, “Geçtiğimiz sene üzümde taban fiyatı ilk satışta 6,75’ten verildi. İşletme sahibi tüccarlar üzümleri bu fiyattan topladı. 1 ay sonra bu rakam 8,50’ye çıktı. Bu fiyat oynamalarından çiftçilerin zarar görmemesi lazım, devletin bu konuda iyi bir kontrol yapması lazım. Üreticilerimizin bu yıl taban fiyatı beklentisi 13 TL” diye konuştu.

RAPOR KURUMLARA VE MİLLETVEKİLLERİNE GÖNDERİLECEK

İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan son olarak şu ifadeleri kullandı, “Bir kez daha üreticilerimizin her zaman yanında olduğumuzu belirtiyor, komisyonumuza gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyorum. Komisyon raporumuzu Manisa’daki ilgili kurumlara ve milletvekillerine sunarak hem üreticimize, hem de tarım işçilerimize destek olmaya devam edeceğiz”

Editör: TE Bilişim