Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Nisan ayı Meclis Toplantısı, Meclis Üyelerinin katılımıyla Obasya’da gerçekleştirildi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Gencay Esendağ’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıda gündemdeki maddeler görüşülüp karara bağlandı.

  “SAVAŞIN ETKİLERİ ENFLASYONU ARTIRIYOR”

  Toplantıda söz alan ve dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ile ilgili konuşan Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, "Geçtiğimiz ay, Rusya Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler küresel piyasaların seyrinde etkili olmaya devam ederken, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve buna karşılık Rusya’nın aldığı kararların etkisiyle enerji başta olmak üzere emtia fiyatlarında yükselişler gözlenirken, salgınla birlikte kırılganlaşan tedarik zincirlerindeki bozulmalar artmıştır. Bu durum, mart ayında enflasyonun Euro bölgesinde yıllık bazda yüzde 7,5 artarak, tüm zamanların zirvesine yükselmesine neden olmuştur. Çin’de ise covid-19 vakalarının tekrar yükselişe geçmesi nedeniyle uygulanan karantina önlemleri, sosyal hareketliliği ve talebi baskı altında bırakmıştır.” dedi.

  “TEŞVİKLER UZUN VADELİ VE SÜREKLİ HALE GETİRİLMELİ”

  Sözlerine faizlerin çok yüksek olduğu dönemde teşviklerin uzun vadeli ve sürekli hale getirilmesinin öneminin altını çizen Başkan Mehmet Yılmaz, “Türk lirasının değerini korumak, birikimlerin Türk lirası cinsinden açılmış mevduat ve katılım hesaplarında tutulmasını sağlamak ve yastık altı birikimlerin bu hesaplarda değerlendirilmesini teşvik etmek amacıyla uygulanan Türk lirası mevduatları için stopaj desteği uygulamasına ilişkin süre Resmi Gazetede yayımlanan düzenleme ile 30 Haziran tarihine kadar uzatılmıştır. Geçtiğimiz günlerde, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından iki destek paketi açıklandı. Bunlardan ilki, ihracatçılara ve turizmcilere sağlanacak olan uzun vadeli finansman desteği. Söz konusu kredi paketi çerçevesinde, ihracata dönük yatırımlar ile turizm sektöründe döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara, yıllık yüzde 9'a varan faiz oranıyla Türk lirası cinsinden uzun vadeli finansman imkanı sağlanacak. Proje finansmanı prensipleriyle harcama mukabili ve belge karşılığı kullandırılacak bu krediler için 100 milyar lirası ihracatçıya, 50 milyar lirası turizm sektörüne olmak üzere toplamda 150 milyar liralık bir kredi kaynağı sağlanacak. KOBİ'ler için 250 milyon lira, KOBİ dışı firmalar için 1,5 milyar lira limiti olan yüzde 9'a varan yıllık faiz oranı ve 2 yılı ödemesiz 3 ila 10 yıl arası vade ile kullandırılacak bu kredi paketinin sektörlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Diğer destek paketi ise, işbaşı eğitim programı çerçevesinde sağlanacak istihdam desteği. Bahse konu destek içeriğinde, işverenlerin en az 5 sigortalı çalışana sahip olması, programa katılanların en az yüzde 70’ini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az 3 katı kadar süreyle istihdam etme taahhüdünde bulunması gerekmekte. İşbaşı eğitim programı dahilinde mevcut çalışanlarının üzerine ilave istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretleriyle sosyal destek primleri çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından karşılanacak olup, böylece işe giren her bireye 1 veya 2 yıllık istihdam garantisi sağlanmış olacak. Başka bir önemli destek ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank tarafından açıklanan, KOBİ enerji verimliliği destek programı. Bahse konu program içinde, işletmelerin yetkilendirilmiş kişilere yaptıracakları enerji etüdü maliyetleri, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından karşılanacak. Destekten, enerji verimliliği sağlamak isteyen yaklaşık 100 bin işletme yararlanabilecek” dedi.

  Konuşmalarının ardından Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz meclis toplantısına ev sahipliği yapan Manisa Obasya Turizmi Geliştirme Kooperatifi Başkanı ve Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Mustafa Pala’ya teşekkür plaketi takdim etti.

  Toplantının ardından Manisa Ticaret ve Sanayi Odası nisan ayı meclis toplantısının ardından Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Manisa TSO personeli, Manisa TSO mühendisleri ve TOBB Manisa ili Akademik danışmanları ile birlikte Obasya’da iftar sofrasında bir araya geldi. İHA

Editör: TE Bilişim