Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Burak Aslay, Manisa Büyükşehir Belediyesi WEB TV ekranlarında yayınlanan ‘Gündem Özel’ programında Özgür Hancıoğlu’nun konuğu oldu. Abone İşleri Daire Başkanı Talip Akbaş’ın da yer aldığı programın gündem maddelerinden biri de ‘Hat Bakım ve İşletim Bedeli’ydi. Yapılan açıklamalarda alınan ücretin sayaç bakım bedeli olarak ifade edildiğini belirten Aslay, su faturalarında geçen bölümün hat bakım ve işletim bedeli olarak yer aldığını ve sayaç bakım bedeliyle bir ilgisi olmadığını söyledi. Aslay, 3 liralık hat bakım ve işletim bedelinin kullanıldığı çalışma alanlarını paylaştı.

“30 YILLIK BÜYÜKŞEHİRLERLE KIYASLANIYORUZ”

Yaklaşık 6 yıllık bir geçmişi olan MASKİ Genel Müdürlüğünün, İzmir’le, Ankara’yla, İstanbul’la kıyaslanmasının ne kadar doğru bir çalışma içinde olduklarını gösterdiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Aslay, “Çünkü, Sayın Başkanımız geride bıraktığımız 6 yıllık süreçte öyle bir sistem kurdu ki 30 yıllık büyükşehirle kıyas yapılmaya çalışılıyor. Dediğim gibi keşke Demirci’nin, Selendi’nin köylerine bir gitseler. Yunt dağına çıksalar. O köyleri çıkıp dolaşsalar. Bundan 4-5 sene önce içme suyu depolarının ne halde olduğunu görseler. Gerçi vatandaşlarımız ne halde olduğunu hepimizden daha iyi biliyor. Köyündeki depoyu her an görüyordu. Eski hatlarının ne halde olduğunu biliyordu” dedi.

Yapılan açıklamalarda bir grup siyasi parti temsilcisinin ‘sayacıma bakmıyorsunuz, neden sayaç bakım bedeli alıyorsunuz’ ifadelerinin gerçeklerle bir ilgisi olmadığını vurgulayan Aslay, “Faturalarımızın üstünde, yönetmeliğimizde almış olduğumuz ücretin sayaç bakım bedeli olduğuna yönelik bir ibare yok. Bunun ismi hat bakım ve işletim bedeli, bu bedel birçok Büyükşehir’de tahakkuk ve tahsil edilen bir kalem” ifadelerini kullandı.

“UZAK YAKIN DEMEKSİZİN HİZMETTEYİZ”

Manisa il genelinde vatandaşların uzak yakın demeksizin hizmetinde olduklarını söyleyen Aslay, alınan bedelin nerelerde kullanıldığını anlattı. Aslay, “1.088 mahallemiz var, nerdeyse 1.100 sondajımız var. 1.200 tane içme suyu depomuz var. Biz bunların ilk yatırım bedellerini tabi ki vatandaşlarımızdan almıyoruz. Ama bu sondajlar motor arızası veriyor, kolon borularında yıpranmadan kaynaklı delikler oluşuyor. Bunları değiştiriyoruz. Sondajlarımız üzerindeki trafoların, panoların arızası gideriliyor. Depolarımızın içlerinin ve dışlarının bakım onarımları yapılıyor. Her yıl bu depoların bakımının yapılması gerekiyor. Ana hatlarımızda içme suyu ve kanalizasyon hatlarında yaşanan arızalara müdahale ediyoruz. Boruları yeniliyoruz. Yağmur suyu ve kanalizasyon bacalarımızı yeniliyoruz. Izgaraları temizliyoruz. İçme suyu arıtma tesislerimizi gerekli kimyasalları temin ederek çalıştırıyoruz. İçme suyu depolarına klor takviyelerini yapıyoruz. Dere temizlik işleri gibi il genelinde yürüttüğümüz vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağladığımız işlerimiz var. Sayamayacağım kadar çok kalem var ki. Binlerce kilometre hattan bahsediyoruz. Şöyle örnek vereyim: İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu ve enerji nakil hatlarımız var. Siz musluğu açtığınızda o suyun gelmesi, lavabonuzdan giden suyun uzaklaşması, yağışlı havalarda yağmur suyu hatlarıyla suyun taşınması, pompalara giden enerjinin sağlanması için var olan binlerce kilometrelik sistemin 7/24 çalışması için ekiplerimiz vasıtasıyla bakım onarımlarını gerçekleştiriyoruz. Demirci’nin Karataş Yöresindeki bir sondajımız arızalandığı zaman yaklaşık 1 saat içerisinde o sondaja gidiliyor. Hemen yaşanan arızaya göre müdahalede bulunuluyor. Böyle bir organizasyon, böyle bir ekip işi var. Vatandaşımızdan bu bedel tahsil ediliyor ama bu bedel hizmet olarak yatırım olarak geri dönüyor” dedi.

Editör: TE Bilişim