Genel kurula CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Barosu Başkanı Ümit Rona, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 2 dönemdir Manisa Eczacı Odası Başkanlığı görevini yürüten Devrim Balı, tek listeyle seçime girdi. Balı, tekrar göreve seçildi.

Eczacı Neşe Gülersoy başta olmak üzere eczacılık mesleğine katkı sağlayan ve hayatını kaybeden eczacıları anan Başkan Balı, “Genel Kurulumuzun eczacılık mesleğinin saygınlığına, gelecek perspektifine, bilime ve insana olan inancına yakışır, üretken ve fikirlerin yarıştığı bir genel kurul olmasını diliyorum. Pandemide yitirdiğimiz binlerce vatandaşımızı, yüzlerce sağlık emekçisini saygı ve rahmet ile anıyorum. Pandeminin en ağır koşullarında, insanların evlerinden çıkmaya korktukları anlarda, en ön safta, hastasına verdiği hizmetin niteliğine ve eczacıların “en yakın sağlık danışmanı” sıfatına yakışır şekilde bir an bile görevinin başından ayrılmayan, bu uğurda canından olan tüm meslektaşlarımı bir kez daha selamlıyor, emeklerinin ve özverilerinin karşılarında saygıyla eğiliyorum” dedi.

İnsanlık geliştikçe teşhis ve tedavi birleştikçe, tüm sağlık çalışanlarının bilgisinin, hiyerarşisinin, uygulamasının değişeceği yeni bir döneme girdiklerini ifade eden Balı, “Bu dönemin ihtiyaçlarını karşılamak için çok daha fazla çalışmamız, çok daha fazla dayanışma içinde olmamız, çok daha hızlı yol kat etmemiz gerekiyor. Bu yolu kat ederken hangi yoldan gittiğimizi bilmezsek, nereye gitmiş olursak olalım, gittiğimiz yere adapte olmak gibi bir şansımız olmaz. Bizler insanların baş kaygısı olan sağlığın sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz.  Bizim bu sorumluluğun ne kadarını üstlenebileceğimizi devletin ve sosyal sigorta şirketlerinin hastanın sorumluluğunu ne kadar üstleneceği belirliyor. Devletin ya da sosyal sigorta şirketlerinin hastanın sorumluluğunun ne kadarını üstleneceğini ise o devletin ekonomik durumu ve siyasal pozisyonu belirliyor.  1970'lerin herkes için sağlık isteyen sosyal devletlerinin yerini cepten ödemeler, tamamlayıcı sigortalar, yaygın ama dar kapsamlı hizmetler aldı. Bu bütün dünyada yaşanan bir dönüşüm. Hepimiz biliyoruz nedenini: Çünkü insanlık yaşlanıyor, çünkü sadece sağlık değil tüm hizmet sektörü paralı hale getiriliyor, çünkü tedavi ve İlaç masrafları artıyor. Bu noktada hükümetler bir tercih yapıyorlar, bu “bazıları için daha fazla sağlık” oluyor. İlaç sektörü gelişmiş olan Hindistan ve Brezilya AIDS ilaçlarını “insanlığın malı” olarak yeniden patentlerken, bazı ülkeler ağrı kesici bile üretemiyor. Dünyaysa onlara elinde kalan ilaçları satma gayretinde. Sahte kemoterapi ilaçlarının üretildiği ve satıldığı, acımasız, barbar bir dünyada yaşıyoruz. Dünyanın bir tarafında 2 yıl içinde Marsa turist götürmeyi hedefleyen ülkeler, diğer tarafında müziği yasaklayan, kadınlara Güneşi yasaklayan ülkeler var. Bu skalada nerde olacağız? Muasır medeniyetin peşinden mi koşacağız, oturduğumuz yerden dünyayı mı izleyeceğiz? Bu karar hepimizin. Ya özgür bir dünya arayışımızı sürdüreceğiz, ya da karanlığa gömüleceğiz. Bundan yaklaşık 100 yıl önce başlayan özgürleşme ve muasır medeniyet mücadelemizin sorumluluğunu bir an bile unutmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

İKİNCİ GÜN SEÇİM VARDI

Kongrenin ikinci gününde ise MASKİ İkiz Kulelerde seçimler yapıldı. Kongreye tek listeyle giden seçimde mevcut başkan Devrim Balı, geçerli  oyların tamamını alarak başkanlığa tekrar seçildi. Manisa Eczacı Odası Başkanı Devrim Balı’nın yönetiminde Duygu Elmas Mutlu, Koray Kaya, Davut Şafak Coşkun, Okan Seyrek, Duygu Yılmaz, Nagihan Karadağ yer aldı. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim