Zeytin hasadının yapıldığı Akhisar’ın Zeytinliova, Sindelli, Erdelli ve Dereköy mahallerini ziyaret eden CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu borçlarını ödeyemez hale gelen çiftçinin bankalara olan borçlarının faizsiz ertelenmesini istedi.

Zeytin toplayan çiftçilerle ve tarım işçileri ile görüşen ve sorunlarını dinleyen Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada; “Çiftçi her yıl ayrı bir sıkıntıyla baş etmek zorunda. Ürün iyi olduğunda, fiyatlar düşüyor, fiyatlar iyi olduğunda ise ya afetler ya da olumsuz koşullar yüzünden ürün olmuyor. Daha vahimi ise tam her şey yolunda derken, Suriye’den getirilip kanunsuz şekilde iç piyasaya sürülen zeytinyağı nedeniyle fiyatlar dibe vuruyor. Sonuçta çiftçinin cebine giren para bir türlü artmıyor, aksine sürekli azalıyor. Dolar arttıkça mazot, ilaç, gübre fiyatları artıyor, işçilik maliyetleri yükseliyor fakat zeytin ve zeytinyağının fiyatı aynı oranda artmıyor. Ürün az olunca da çiftçinin cebine girecek para daha da azalıyor. Bu sene de fiyatlar görece iyi olsa da sıcaklar yüzünden Akhisar bölgesinde istenilen ürün alınamadı. Bazı bölgelerde geçen yılın ancak yüzde 20’si kadar zeytin toplandı. Maalesef zeytinci geçen yıl ucuza sattığı zeytin parası kadar bile parayı kazanamadı. Bu durumda zeytincimizin hasattan sonra borçlarını ödeyebilme, ailesinin geçimini sağlayabilme ve bahçesini gelecek yıla hazırlayacak bakımını yapabilme şansı yok. Üretim maliyeti sürekli artan, geliri azalan zeytinci iflasın eşiğine geldi. Borçlar yüzünden tarım alanlarının en fazla oranda ipotekli olduğu ikinci il Manisa’dır. Bu gerçek Manisalı çiftçimizin nasıl bir borç batağında olduğunu açıkça göstermektedir. Bu nedenle; çiftçinin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmesi gerekmektedir” dedi.

Zeytin üreticisi bir çiftçi olduğunu söyleyen CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu aynı sıkıntıları kendisinin de yaşadığını belirterek,  Her koşulda vatan ve toprak sevgisiyle üreten, yetiştiren çiftçimize ve köylümüze sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim