Başkan Ergün, programda su faturaları ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. İlçe belediyelerinin çöp toplama işi kapsamında aldığı KAYSÜ bedeli ile ilgili merak edilenleri kamuoyuyla paylaşan Başkan Ergün, görseller üzerinden detaylı bir şekilde ticarethane, mesken, köy ve belde faturalarını kalem kalem anlattı.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, yayın hayatına yeni başlayan Manisa TV ekranlarında yayınlanan ve Özgür Hancıoğlu’nun sunumuyla gerçekleştirilen Kent ve Başkan programında su faturaları ile ilgili de açıklamalarda bulundu. KAYSÜ’nün çöp toplama bedeli olduğunu ifade eden Başkan Ergün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmeliği gereği tahsilatının MASKİ tarafından yapıldığını, toplanan bedelin her ayın 25’inde ilçe belediyelerine gönderildiğinin altını çizdi. KAYSÜ tarifelerinin ilçe belediyelerinin kendi meclislerinde belirlendiğini vurgulayan Başkan Ergün, su faturaları üzerinden ticarethane, mesken, belde ve köy abonelikleri üzerinden fatura görselleriyle örnekler verdi. Manisa ili genelinde 620 bin su abonesi olduğunu belirten Başkan Ergün, toplamda 455 bin abonenin suyu indirimli kullandığını söyledi. Başkan Ergün ayrıca, yıllık yeniden değerleme oranı kullanıldığında suya yüzde 23 oranında artış yapılması gerektiğini bu yüzden vatandaşın yararına olan TEFE-TÜFE’ye göre yeniden değerlemeyi kullandıklarını belirtti. 

 ERGÜN, “VATANDAŞIMIZ KAYSÜ’YÜ, KAY’SU’ OLARAK ALGILIYOR”

Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Vatandaşımız KAYSÜ’yü, KAY’SU’ olarak algılıyor. Böyle algıladığı için de MASKİ’nin aldığını sanıyor. KAYSÜ nedir? KAYSÜ, Katı Atık Yönetim Sistemi Ücretidir. Diğer bir deyişle KAYSÜ eşittir çöp toplama bedelidir. Yönetmelik gereği ilçe belediyeleri adına su faturaları üzerinden tahsilatı yapılmaktadır. Toplanan bedelleri de ilçe belediyeleri kendi meclislerinde belirlemişlerdir. Büyükşehir ve MASKİ ile bir ilgisi yoktur” dedi.

KAYSÜ, MASKİ’NİN SADECE TAHAKKUK VE TAHSİLATINI YAPTIĞI BİR KALEMDİR

Başkan Ergün programda ilk olarak ticarethane faturalarından örnek verdi. Ergün, “Akhisar ve Alaşehir’den ticarethane fatura örneklerimiz var. Bir kere daha söylüyorum. KAYSÜ nedir? KAYSÜ, çöp toplama bedelidir. KAYSÜ, su faturasında ilçe belediyeleri adına MASKİ’nin sadece tahakkuk ve tahsilatını yaptığı bir kalemdir. İlgili ilçe belediyesine bu bedel kuruşu kuruşuna her ayın 25’inde hesabına gönderilir. Katı atıkların bertarafı ise Büyükşehir Belediyesine aktarılan tutardır. Bu tutarı Büyükşehir neden alıyor? 17 ilçemizde biz Büyükşehir olarak ilçe belediyelerinin kamyonlarla getirdiği çöpleri kurduğumuz aktarma istasyonlarından tırlarla Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesisine taşımasını yaparız. Şu anda 24 tır ile bu hizmeti veriyoruz. Bununla ilgili yıllık bir maliyet var. Bunun tüm abonelere bölünen bir rakamı var. İl genelinde metreküp başına bu bedel 0,48 kuruştur. KDV ise devlete gidiyor. Çevre Temizlik Vergisi ise su faturası ücret dağılımında MASKİ bedeli içerisinde yer almakta olup, yüzde 80’i ilçe belediyelerine, yüzde 20’si Büyükşehir Belediyesine aktarılmaktadır. Sonuç olarak Akhisar’daki bu işletmenin ödediği 336 lira paranın MASKİ’nin kasasına giren kısmı 13,44 lira. 320 liralık bölümü ise ilçe belediyesine gitmektedir. Faturadan tüketilen su metreküpünün başına Büyükşehir’e gelen katı atık bertaraf bedeli ile ayrıca devlete giden KDV var” dedi. Açıklamalarına Alaşehir ilçesindeki bir ticarethane faturası üzerinden devam eden Başkan Ergün, “Bu faturamızın toplamı bin 112 lira. 1 metreküp su kullanmış ama bin 112 lira fatura ödemiş. MASKİ’nin almış olduğu para 10 lira. Peki Alaşehir Belediyesi ne alıyor? Bin 100 lira. Büyükşehir çöp taşımadan yarım lira almış. Devlete 1.13 kuruş KDV gitmiş” ifadelerinde bulundu.  

BAŞKAN ERGÜN, “KAYSÜ’YÜ HER AYIN 25’İNDE KİM ALIYOR?”

Ticarethane fatura örneklerinin ardından meskenlere ait faturaları da görseller üzerinden anlatan Başkan Ergün, “İlçe belediyesinin bu fatura örneği üzerinden baktığımızda 10.49 lira KAYSÜ bedeli aldığını görüyoruz. Bu para her ayın 25’inde Şehzadeler Belediyesi’ne geçer. Yine Büyükşehir Belediyesinin aldığı bertaraf bedeli ve devlete aktarılan KDV var. Bir de Saruhanlı faturasına bakalım. MASKİ 24 liralık su faturasının 8.78 lirasını alıyor. İlçe belediyesi 13.55 KAYSÜ bedeli alıyor. 0.48 liralık bedel ise Büyükşehir’in tırlarla çöpleri taşıma bedeli olarak alıyor. KDV yine devlete gidiyor. Kimi ilçe belediyesi, KAYSÜ bedelini siz alıyorsunuz diyen vatandaşlara hayır biz almıyoruz diyorlarmış. KAYSÜ’yü her ayın 25’inde kim alıyor. Sonuç itibarıyla vatandaşın bunu çok iyi anlaması, idrak etmesi ve faturanın altındaki detaya iyi bakması gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

BAŞKAN ERGÜN, “VATANDAŞLAR DİĞER KURUMLARA NE KADAR ÜCRET GİDİYOR, İNCELESİN”

Başkan Ergün son olarak belde ve köy faturalarından örnek verdi. Ergün, “Beldelerin su ücret tarifesi en düşük ilçe su fiyatının yarısıdır. Saruhanlı’nın bir beldesi suyun 1 tonunu 1,63’ten kullanmaktadır. Saruhanlı’da merkez ve beldelerde de KAYSÜ bedeli 13.55’tir yani aynıdır. Onlar sudaki indirim gibi indirim yapmamış. 20 liralık faturanın 13.55’ini Saruhanlı Belediyesi alıyor” dedi. Başkan Ergün izleyicilerle Yunusemre ilçesine ait bir köy faturası da paylaştı. Ergün, “Köylerimiz 1 ton suyu 0.81 kuruştan kullanıyor. Köy faturası örneğimizde 12 liralık faturanın 4.13 lirası MASKİ’ye geliyor. İlçe belediyesi ise burada KAYSÜ bedelini 7.30 olarak belirlemiş. Vatandaşımızın faturayı eline aldığında yapmış olduğu itirazlara ve tepkilere de saygı duyuyorum ama faturayı iyice incelesinler istiyorum. Diğer kurumlara ne kadar para gidiyor” dedi. Manisa ili genelinde 620 bin abonenin 455 bininin suyu indirimli kullandığı belirten Başkan Ergün, “Bunun 117 bin civarı köyler. Suyu en düşük su ücret tarifesinin 4’te 1’i üzerinden ödüyor. Yani yüzde 75 indirimli. Beldelerde 82 bin abonemiz suyu yüzde 50 indirimli kullanıyor. 12 bin şehit yakını ve gazi abonemiz suyu yüzde 60 indirimli kullanıyor. 244 bin kartlı sayaç abonemiz, suyu yüzde 10 indirimli kullanıyor. 455 bin abone suyu indirimli kullanıyor. Kısacası abonelerimizin 3’te 2’si suyu indirimli kullanıyor” dedi.

Editör: TE Bilişim