Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Manisa’ya ikinci kez gelişinin 96’ıncı yıldönümü dolayısıyla ilk olarak Manisa Tren Garı’nda temsili karşılama töreni gerçekleştirildi. Törene Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Kuvvet Komutanları Tuğgeneral Selçuk Yıldırım ve Tuğgeneral Sebahattin Kalkan, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin temsilcileri, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Nursel Ustamehmetoğlu, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Büyük önderin Manisa’ya trenle gelişinin canlandırıldığı törende, öğrenciler Atatürk fotoğrafı ile trenden indiler. Bu esnada halk oyunları gösterisi yapıldı. Halk oyunları gösterisinin ardından öğrenciler, Türk Bayrağı’nı Vali Yaşar Karadeniz’e takdim ettiler. Vali Türk Bayrağı’nı öpüp alnına koyduktan sonra halk oyunları ekibi ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Tren garı içerisindeki program, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Atatürk Fotoğrafları Sergisi’nin ziyaret edilmesiyle noktalandı.

CUMHURİYET MEYDANINA KADAR YÜRÜDÜLER

Tren garındaki programın ardından Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü ve protokol üyeleri, önlerinde öğrenciler tarafından tutulan dev Türk Bayrağı ve Atatürk portresi ile Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Vatandaşlar, korteji kaldırımdan ve evlerinden selamlayarak, Türk Bayrağı ve alkışlarıyla eşlik etti.

GÜZGÜLÜ, KONUŞMA YAPTI

Cumhuriyet Meydanı’nda yürüyüş tamamlanırken, burada Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunumları gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Güzgülü yaptı. Güzgülü, “Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyet’in ilanından sonra Manisa’mızı onurlandırmasının 96’ncı yıldönümü vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan mutluluğumu ifade ediyor; hepinizi Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasına başladı.

HÜRRİYET VE İSTİKLAL AŞKI CUMHURİYET İLE TAÇLANMIŞTIR

Büyük Türk Milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Kurtuluş Savaşını destansı bir mücadeleyle kazanarak yeniden tarih sahnesine çıktığının altını çizen Güzgülü, “Ya İstiklal, ya ölüm” ilkesiyle, dünyanın en büyük kurtuluş destanını yazan kahraman atalarımız, hürriyet ve istiklal aşkını Cumhuriyet’in ilanı ile taçlandırmıştır. Cumhuriyet; yanmış, yıkılmış ve işgal edilmiş vatan topraklarının üzerinde aziz milletimizin yeniden dirilişinin ifadesidir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’in ilanından sonra büyük bir liderlik örneği göstererek, Anadolu’yu karış karış gezmiş ve yurdumuzun her köşesinde kalkınma hamlesi başlatmıştır. Atatürk, bu çalışmalar ve inkılaplar bir bir hayata geçerken, halkın içinde yer alarak, Cumhuriyet’in kazanımlarına dikkat çekmiş, cefakar ve fedakar Türk halkına minnetlerini bizzat sunmuştur. İşte bugünün güçlü Türkiye’sinin temelleri bu şekilde atılmıştır” dedi.

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİNİ ANIMSATTI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Manisa’yı ziyaretinde gördüğü kalkınma çabalarına ilişkin dile getirdiği övgü sözlerine atıfta bulunan Güzgülü, “Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk de, Manisa’ya ilk kez geldiğinde: “Bir kaç ay evvel buradan geçtiğim zaman, buralar ateşler içinde idi. Şimdi o günlerin geçtiğini, halkın bir araya geldiğini ve çalışmaya başladığını gördüm. Şundan dolayı çok bahtiyarım: Muhterem Ahali! Bütün efradımız çok çalışkandır. Feyizli araziye mâlik bulunuyorsunuz. Bu çalışkan ahalimizin mesaisi ile az zamanda çok nâfi neticeler elde edileceğine eminim.” demiştir. Hemşerilerimizin çalışkanlığını ve ne denli verimli topraklara sahip olduğumuzu, Atatürk’ün bu sözlerinden de anlamak mümkündür” sözlerini hatırlattı.

TARİHE IŞIK TUTACAK BİR ESER KAZANDIRDIK

Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak tarihe ışık tutacak bir eserin ortaya çıkmasına vesile olduklarını ifade eden Başkanvekili Güzgülü, “Tarihimizi ne kadar iyi bilirsek, geleceğimize de o kadar emin adımlarla ilerleyebiliriz. İşte bu çerçevede; Mustafa Kemal Atatürk’ün Manisa’ya gelişinin yıldönümü kutlamaları daha fazla anlam kazanır. Bu bağlamda, Başkanımız Sayın Cengiz Ergün öncülüğünde, birbirinden kıymetli 38 akademisyen tarafından ‘Yüzüncü Yılında Milli Mücadele Döneminde Manisa’ isimli 4 ciltten oluşan önemli bir eseri Manisa’mıza kazandırdık. Bu eser, Kurtuluş Savaşı döneminde Manisa’da yaşananları gözler önüne seren ve yakın geçmişimize ışık tutan önemli bir kaynak oldu. Böyle bir eseri kazandırmış olmaktan gurur duyuyor, emeği geçen akademisyenlerimize ve profesör hocalarımıza huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!

Başkanvekili Güzgülü, konuşmasının son bölümünde, “Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak, her zaman büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Manisa bırakmak ve Ata’mızın bizlere işaret ettiği çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmak için canla başla çalışıyoruz. Bu duygularla, bu topraklar için canlarını ve kanlarını feda eden kahraman atalarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Bizlere emanet olan kutsal vatan topraklarını ve Cumhuriyetimizi, gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmak için yapacağımız tek bir şey var; o da çok çalışmaktır. Bu vesileyle Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını ve aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor, bıraktıkları emanetin yılmaz bekçileri olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Ne mutlu Türküm diyene!” ifadelerine yer verdi.

DÖNEMİN KONUŞMALARI HATIRLATILDI

Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü’nün konuşmasının ardından Atatürk’ün Manisa’ya gelişinde dönemin Belediye Başkanı olan Bahri Sarıtepe’nin yaptığı konuşma ile Atatürk’ün Manisalılara sesleniş metni okundu. Öğrencilerin günün anlamına ilişkin şiirleriyle tatlanan etkinlik, alkışlar eşliğinde tamamlandı.HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim