ÖZEL HABER: BURHAN AKDEMİR

Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Manisa Ziraat Odası’ndan üreticilere anız yakmamaları konusunda uyarı geldi. Yaz mevsiminin gelmesi ve çiftçinin ekin hasadına başlamasının ardından anız yangınları da yalanmaya başladı. Birkaç gün içinde hem Merkez’de hem de bazı ilçelerde yaşanan anız yangınları büyük tehlike yarattı.

DEKAR BAŞINA 60 TL CEZA

Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Manisalı vatandaşlara yönelik konuyla ilgili uyarılarda bulundu. Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Günay Özcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada önemli bilgiler verdi. Özcan, Tarım arazilerinde anız yakıldığı tespit edilen gerçek/tüzel kişiler hakkında; 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesinin (l) bendinde belirtilen “Bu Kanunun Ek 1. maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara her dekar için 60,11 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır. Hükmü gereği idari para cezası uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

İŞTE GEÇTİĞİMİZ YILLARDA YAZILAN CEZALAR

Müdür Özcan, geçtiğimiz yıllarda yazılan cezalar ile ilgili ise şu bilgileri verdi:

Manisa’da 2016 yılında 4 kişiye 3 bin 410 TL, 2017 yılında 31 kişiye 31 bin 51 TL, 2018 yılında 57 kişiye 58 bin 357 TL, 2019 yılında ise şu ana kadar 38 kişiye 34 bin 471 TL idari para cezası uygulandı. Ancak; ne kadar idari para cezası uygulansa da; anız yangınların önlenebilmesi; çiftçilerimizin bilinçlenmesi ile mümkün olacaktır. Çiftçilerimizin; hem kendi, hem de ülke menfaatleri açısından bu konuda duyarlı olmalarına ve gerekli hassasiyeti göstermelerine ihtiyaç duyulmaktadır.” diye konuştu.

ANIZIN TOPRAĞA FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Ekinlerin biçilmesinin ardından toprakta kalan anızın toprak için oldukça faydalı olduğuna dikkat çeken Özcan, son olarak şunları söyledi: “Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın verimliliği ve sürdürülebilirliği için; toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunması büyük önem arz etmektedir. Tarımsal üretimde birim alanda daha fazla ve kaliteli verim almak amacıyla gerek üretim tekniklerinde gerek makinalı tarımda, tarımsal faaliyetlerin önemli ivme kazandığı bilinmektedir. Azalan sayılarda da olsa hasat sonrası anızların yakıldığı veya yaktırıldığı tespit edilmektedir. Hububat tarımında hasadı takiben gerçekleştirilen anız yangınları; toprağın yapısına ve çevreye zarar vermektedir. Anız yangınları; toprak, hava ve su kirliliğine sebep olmakla birlikte, yakılan bölgedeki flora ve faunaya da zarar vermektedir. Verim artışının sürdürülebilirliği ise ancak doğaya zarar vermeyecek şekilde eldeki kaynakların bilinçli kullanılması ile mümkündür.”

ZİRAAT ODASINDAN ÇİFTÇİLERE

Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ da, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Manisa Şehzadeler Ziraat Odası olarak üreticimizi anız yakılmaması konusunda her zaman uyarıyoruz. Anız yakmanın çevreye ve doğada yaşayan canlılara büyük oranda zararı var. Ancak oda olarak biz asıl toprağın gördüğü zarara dikkat çekmek istiyoruz. Anızın toprağa birçok konuda faydası var. Doğal gübre olarak toprağa karışıyor ve kısa sürede yok oluyor. Ancak üreticiler tarlasını sürerken pulluklara takıldığı için yakmayı tercih ediyor. Üreticimiz anızı yakmayıp tarlada kalmasını sağlarsa onların faydasına olacaktır.”

Editör: TE Bilişim