Umutlarla girdiğimiz ama acılarıyla uğurladığımız 2020 yılını, derinden yarattığı izleriyle geride bırakıyoruz. Geçen yılın etkilerini hala hissetmeye devam edeceğimiz 2021 yılına 'Merhaba' diyeceğiz. Diyebilenler her türlü koşulda ayakta kalarak, can sağlığını korumayı başarabilenler. Akıl sağlığı, psikolojimiz derseniz, orası bir değişik işte, herkes bir şekilde onu da sağlam tutmayı başardı, daha doğrusu sağlam tutmaya çalıştı. Ama şunu net söyleyebilirim, sağlığın ve insan ilişkilerinin ne denli önemli olduğunu görmüş ve öğrenmiş olduk. Lafta değil, uygulamada örnekleriyle hem de.

Şöyle bir hatırlayalım 2020'ye girerken dileklerimiz neydi, ne umduk ne bulduk, şimdi ne diliyoruz? Herkes şöyle bir muhasebesini yaptı bence yaşanan bu süreçte. Şahsen ben yaptım ve insanlığımın üzerine biraz daha insanlık ekledim. Bunu yaparken kendim olma adına çıkarımlarım da oldu tabii ki de. 2020 yılı bize ders vermeye, unutmuş olduğumuz bazı değerleri hatırlatmaya, aklımızı başımıza getirmeye gelmiş diyorum kendimce. 2019 yılında bize biri 2020'de şunlar yaşanacak deseydi, akıl sağlığından şüphe eder, "Çok bilimkurgu filmi seyrediyorsun, nasıl olumsuz düşüncelere sahipsin, içimizi kararttın, saçmalıyorsun" derdik. Tıpkı yıllar sonra anlatıldığında bizden sonraki nesillerin inanamayacağı, hayretler içerinde dinleyeceği gibi. Ama yaşadık acısını fazla, tatsız tutsuz bir şekilde.

Bir soru sordum '2020'de ne dilediniz, 2021 yılı için ne diliyorsunuz?' diye. Hepimiz neredeyse 2020 yılını unutmak istercesine, "Tüm dilekler çöp oldu. Sağlıklı bir şekilde çıktığımıza şükrettik. 2020'yi unutup 2021'den iyi şeyler bekliyoruz" cevabında birleşti. Aslında çoğumuzun dileği gerçekleşti farkında mısınız? Sağlık dileyenler, evet sağlıklı bir yıl geçirerek ve 'en güzel zenginlik sağlıktır' sözünün hakkını vererek 2021'e giriyoruz ilk dileğimiz yine sağlık olarak.

Peki hiç düşündünüz mü? Hep biz diliyor ve istiyoruz. Alma verme dengesi önemli. Belki de evren, dünya, bir dilek diledi, istedi 2020 yılı için. Giderek yok olan dünya üzerinde yaşayan insanların şöyle bir silkelenmesi; sorumsuzluğun, sevgisizliğin, vicdansızlığın, haksızlığın, eziyetin yok olması; insanların farkındalığının artması istendi. Açlıkla, işsizlikle, hastalıkla, adaletsizlikle mücadele eden insanların dilekleri de buluşunca derslerle çıkılması gereken bir 2020 yılı yaşadık, kimbilir?

Çok komplo teorileri üretilse de ortada bir gerçek var ki, 2020'yi acılarıyla, karmaşasıyla, belirsizliğiyle hayli etkili ve derinden yaşadık ve bitiriyoruz.  Depremi, salgını, seli, heyelanı acaba bugün ne olacak diye endişeli günlerde sürekli diken üstünde olduğumuz, kısıtlamalar nedeniyle birçok sektörde çalışan insanların  işsiz kaldığı, ekonomik olarak dibe vurduğumuz, fakirin daha fakir zenginin daha zengin olduğu bugünleri bitirirken, ders almış olarak farkındalıkla geçelim yeni yıla.

Dilek tabii ki dileyelim yine. Yaşadıklarımız yeni dileklerimize, yeni umutlarımıza, sebep olsun. Kendimiz için değil sadece ama. Ben-sen, biz-siz bilinciyle, sevgiyle, merhametle, adaletle dileyelim tüm dileklerimizi. Ben, tüm insanlar ve dünya için sevgi, huzur, mutluluk, şans, para, adalet, özgürlük, merhamet, barış dolu: vicdanlı ve sevgi dolu güzel kalpli insanlarıyla yaşanacak bir 2021yılı olmasını diliyorum. İyiliklere dolu bir dünyayı yaşamak dileğiyle, sevgiyle kalın,