Ekonomide yaşanan darboğaz, market raflarına yansıyan yüksek fiyatlar, her kesimin malumu. Bu durumdan 7’den 77’ye herkes olumsuz anlamda etkilenirken, hiç şüphesiz öğrenciler daha fazla zarar görüyor. Okul kantinlerinde bile fiyatlar, cepleri zorlayacak duruma gelirken, bir öğrencinin aylık kantin masrafı neredeyse 1000 TL’ye ulaştı. Öğrenci Velileri Derneği (Veli-Der) Manisa Şube Başkanı Ayşe Işıl Gel, gelinen durumun vahametini “Çocuk harçlığı ya okula gidip gelmek için dolmuşa verecek, ya da yemek yemek için kullanacak” özetledi. Başkan Gel, okullara ücretsiz yemek verilmesinin tek çözüm olduğuna işaret etti.

Burhan AKDEMİR özel

Okul kantinlerindeki fiyatlar, öğrencilerin ve dolayısıyla velilerin cebini yakıyor. Manisa’da kantinde satılan bir tostun fiyatı 15 TL’ye ulaşırken, kantinciler de ellerinden gelen bir şeyin olmadığını ifade ediyor. Ancak bu durumdan en çok etkilenen, sağlıklı beslenme imkanı bile bulamayan öğrenciler oluyor.

Öğrenci Velileri Derneği (Veli-Der) Manisa Şube Başkanı Ayşe Işıl Gel kantinlerdeki yüksek fiyatlara ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bazı okullarda kantinde satılan tostun, dışarıda satılan tosttan daha pahalı olduğuna dikkat çeken Gel, kantincilerin de kantinleri ihale usulü alarak işlettiklerini ve bu nedenle onların da kendilerince haklı olduklarını ifade etti. 

Ancak sonuç itibariyle kantinden alışveriş yapanların öğrenci olduğuna dikkat çeken Başkan Gel, “Onları müşteri gibi görmek hem insan, hem de çocuk haklarına aykırı. Pandemi döneminde de yaşandı bu sorun. Öğrencinin ya da velisinin cebinden para çıkarılması amacıyla okullar açıldı, kapandı. Şu anki sistemde öğrenci iyi eğitim alsın, iyi beslensin ya da karnı doysun mevzusu değil. O para bir şekilde velilerin cebinden çıksın. Ancak velilerin durumu ortada, ülkenin ekonomik durumu ortada. Bir tost okulda 15 TL. 20 gün okula giden bir çocuk, aylık 300 TL sadece tosta verecek. Bir şişe su 3-5 TL arasında. Çoğu okulda sağlıklı suya ulaşılabilecek imkan yok. Öğrenci su da aldığında masraf, ayran aldığında masraf. Aşağı yukarı 1000 TL’ye ulaşıyor bir öğrencinin aylık kantin masrafı. Anayasal hakkımızı dahi kullanırken cebimizden minimum 500-750 TL çıkıyor. Daha kırtasiye, yol masrafı bile yok. Ailelerin bunu finanse edecek gücü kalmadı.” diye konuştu.

“ÖĞRETMENDEN PARA İSTEYEN ÖĞRENCİLER VAR”

Ortaokul ve lise bazında yüksek fiyat sıkıntısının daha da belirgin olduğuna dikkat çeken Ayşe Işıl Gel, “Okul dışında karnını doyurmak istediğinde büyük sıkıntılarla karşılaşabiliyor çocuklar. Sonuçta dış dünyada tehlikeler daha fazla. Ancak okul içinde de maddi anlamda durum parlak değil. Öğretmenlerden bize gelen bilgiler var. Öğrenciler öğretmenlerden para istemeye başladı karnını doyurmak için. İş buna döndü. Kırsal mahallelerde eskiden 1 TL ile okula gelen öğrenci 50 kuruşa meyve suyu, 25 kuruşa çubuk kraker alırdı. Sağlıklı olmasa da açlığını bastırabilirdi. Ancak meyve suyu 5 TL’ye, kraker 3 TL’ye çıktı. En az 10 TL’ye ihtiyacı var çocuğun hayatını idame ettirebilmesi için. Ancak aileler bu miktarı bile karşılayamayabiliyor.” şeklinde konuştu.

“ÜCRETSİZ YEMEK TEK ÇÖZÜM”

Eğitimin temel hak olduğuna dikkat çeken Gel, bu anlamda devletin mutlaka destek elini uzatması gerektiğini ifade etti. Başkan Gel, şöyle konuştu: “Bir öğün yemek devlet tarafından mutlaka ücretsiz bir şekilde verilebilir. Özellikle dar gelirli ailelerin belirlenip kantinlerde geçerli fiş uygulaması yapılabilir. Çok sağlıklı olmayacaktır ama kısa vadede çözüm olabilir. Ancak olmazsa olmaz ücretsiz yemek verilmesidir. Su sebilleri konulabilir okullara en azından sağlıklı suya ulaşması için. Herkes gelir elde etmeye çalışıyor. Kantinler ihaleden çıkarılıp okul kontrolüne alınabilir. Bu da farklı bir çözüm.”

“ALDIĞI HARÇLIĞI YA DOLMUŞA VERECEK YA DA YEMEĞE”

Ailelerin, hayat şartları nedeniyle öğrencilere verdiği harçlığın fazla olmadığını dile getiren Gel, “Çocuk harçlığı ya okula gidip gelmek için dolmuşa verecek, ya da yemek yemek için kullanacak. Eskiden ekmek arası bir şeyler getiren öğrenciler, şimdi sadece ekmek getirebiliyor. Çünkü ekmek bile artık 5 TL’ye ulaştı. Bu işin kesin ve en sağlıklı çözümü ücretsiz yemek verilmesi” ifadelerini kullandı. 

Editör: Onur Yılmaz