Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde son dönemde fabrikaların isimleri grevlerle duyulmaya başladı... Çalışma koşullarını, ücret yetersizliğini ve güvenlik önemlerini gerekçe gösteren işçiler, eylemlere başladı... Eylemlere, işçilerin bağlı oldukları sendikalar da destek veriyor.

Manisa’da son dönemde fabrikalarda eylemler ardı ardına geliyor. İşçiler hak arayışı içine girerken, işveren tarafı uzlaşma tarafını seçmiyor. “Bu işyerinde grev vardır!” yazılı pankartlar çoğalmaya başlarken, ilk grev kararı Serel işçilerinden gelmişti. MOSB’de faaliyet gösteren bir fabrikadan daha grev kararı geldi.

STANDARD PROFİL İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Standard Profil adlı işyerinde işçiler şartların iyileştirilmesi adına eyleme başladı. Eylemle ilgili fotoğraflar sosyal medya üzerinden paylaşılırken, konuya ilişkin detaylı açıklama yapılmadı.

Petrol İş Manisa Şubesi’nce eylemle ilgili verilen bilgide, “Standard Profil Ege işyerinde İSİG önlemleri alınmamakta, ağır tehlikeli ve kimyasal işlerde düşük ücretlerle çalıştırılıyoruz, insanca çalışma koşulları için Fabrikaya Kapanma eylemine geçtik. Mücadelemiz her alanda devam ediyor.” denildi.

SEREL’DE İŞLER KARIŞIK!

Geçtiğimiz günlerde de ECA grubuna bağlı Serel isimli işyerinde de işçiler greve başlamıştı. Hala sözleşmesi devam eden Çimse-İş’in gerekli hakları vermediğini iddia eden işçiler, Kristal İş le anlaşma yoluna gitmiş, fabrika yönetimi de buna karşı çıkınca işçiler eyleme başlamıştı. Serel’de işçilerin konuya ilişkin eylemi devam ediyor.

SENDİKA BAŞKANI SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Serel işçilerine destek olmak üzere Manisa’da bulunan Kristal-İŞ Genel Başkanı Bilal Çetintaş, iddiaya göre Çimse-İŞ sendika üyeleri tarafından saldırıya uğradı. ECA Serel'de örgütlenme faaliyetinde bulunan Kristal-İŞ'in Genel Başkanı Bilal Çetintaş ve yöneticilerine kaldıkları otelin önünde saldırıda bulunuldu. İddiaya göre Çimse-İŞ sendikası üyeleri ile açıklamada bulunmak isteyen Serel işçileri arasında çıkan gerginliğin üzerine tartışma büyüdü.  Yumruklaşmaya kadar varan tartışmaya güvenlik güçleri müdahale etti. 

GAYE AKÇEN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Elginkan Topluluğu ile ilgili çeşitli iddiaların ortaya atıldığını dile getiren Elginkan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen, Elginkan’ın sahipsiz olmadığını söyledi. İşçilerin büyük bir kısmının işe geri döndüğünü açıklayan Akçen, “Ama komik şeyler yazıldı. Birincisi benim sandalyemin sallandığı söyleniyor, ben hayatımda sallanan koltuğa oturmadım. Benim sandalyem sallanamaz. Ancak öldüğüm gün o sandalyeyi bırakabilirim. Elginkan Topluluğunun üstüne kimse çökemez, yürek lazım. Elginkan sahipsiz bir topluluk değil. Bizim bu topluluğun üstüne sinek bile konamaz. Burada devlet var, hükümet var. Ben 70 yıllık sanayiciyim ben çöktürmem. Yüreği yetiyorsa benim karşıma gelsin. Burası bana emanet, fabrika işçilerine emanet. Bunu herkes bilecek. Sahibi biziz, koruyucusu biziz. İki sendika kavga ediyorsa ne yaparsa yapsınlar. Ben buraya başka bir sendika sokma niyetinde değilim. Ben dik duracağım. Şu anda hemen hemen 200’e yakın geri dönüş oldu. 200 kişi tekrar üye oldu.” dedi.

POLİNAS’TA İŞÇİLER MUTLU DEĞİL!

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde kurulu Yıldız Holding bünyesindeki Polinas fabrikasında Hak-İş’e bağlı Öz Petrol-İş’in, işçilere sormadan protokol imzaladığı ve işçilerin verilen ücretin rakamından memnun kalmadığı konuşuluyor.

Sözleşmeyle ilan edilen rakamlardan memnuniyetin birkaç ay sonra sona ereceğini düşünen işçilerin sayısının çoğunlukta olduğu sosyal medya üzerinde konuşulmaya başladı. İşyerindeki ücretin diğer işyerlerine nazaran geçici olarak iyileştiğini düşünen bir işçi sosyal medyadan şu yorumu yaptı:  “Önümüzdeki aylarda bağıtlanacak sözleşmelerle ücretlerimiz yine Manisa Organize Sanayi Bölgesi ücret ortalamasının altına düşecek. Bu da tekrar tepkilere neden olacak. Ayrıca hayat pahalılığının ve sürekli artan yaşam giderlerinin de bunda etkisi var” diye konuştu. KULİS

Editör: Onur Yılmaz