İnsan yaşadığı müddetçe her gün yeni bir şey öğreniyor. Hayatımıza faydası olanların yanında aklımızın bir köşesinde dahi tutmamıza gerek olmayan bilgiler de ediniyoruz. İlk duyduğumuzda garibimize de gitse kimi zaman gülümseyerek edindiğimiz bilgiler aslında hayatı bir nebze de olsa matrak hale getiriyor.

Neden böyle bir giriş yaptım. Hem 3 Şubat’ta, hem de 5 Ağustos’ta güya kutlanan  Dünya Bekarlar Günü nedeniyle sosyal medyada bir hayli paylaşım oldu. Neredeyse tamamı esprili paylaşımlar yapan bekar kesim aslında evlilere de nispet yaparcasına bulundukları durumun avantajlarını gözler önüne serdi. Günümüzde hayatlarını diledikleri gibi yaşayan bekarlar Sultan olduklarını bir kez daha ilan etti.

Aslında ‘Hadi oradan böyle bir gün mü olurmuş?’ dedirten Bekarlar Günü için farklı tarihler de var. Bu da işi aslında fazla ciddiye almamazı bize gösteriyor.

Neden Dünya Bekarlar Günü için 3 Şubat'ın ya da 5 Ağustos’un seçildiğine dair bir bilgi yok. Üstelik, 'Dünya Bekarlar Günü' olarak kutlanan iki alternatif tarih daha var. İnternette onlarla ilgili şu bilgiler göze çarpıyor.

İLK TARİH: 29 ŞUBAT

İlk tarih, 29 Şubat. Bu günün İrlanda'da özel bir anlamı var. Rivayete göre İrlandalı iki aziz St. Patrick ve St. Bridget evlenme teklif etme hakkının dört yılda bir kadınlara ait olmasına karar verdi. St. Patrick de 'Bari uzun yıllar kadınların olsun' dedi. 'Evde kalmış kızlara' özgü sayılan, '29 Şubat', zamanla kibarlaşarak 'Dünya Bekârlar Günü' halini almış.

29 Şubat'ın hesaplanışı ise yüzyıllar boyunca astronomlara saç-baş yolduran bir hadise. Güneş Yılı'nın gün ve haftalar bölümü konusunda sürekli olarak yaşanan sorun üzerine M.Ö. 46'da Jül Sezar, Yunan astronom Sosigenes'in önerisi üzerine bir yılın 365 gün altı saat olmasına karar verdi. Buna göre, bir yıl 365 gün üzerinden hesaplanacak, kalan altı saatler de her dördüncü yıla bir gün eklenecekti.

Ama Jülyen takviminin de bir sorunu olduğu zamanla ortaya çıktı. Bu, bir yılın gerçek uzunluğunun 365 gün altı saat değil, bundan yaklaşık 11 dakika daha kısa olmasından kaynaklanıyordu. Bu 11 dakikalar, yıllar içinde önemli kaymalara yol açtı.

1500'lü yıllara gelindiğinde bu kayma 14 güne kadar çıkmıştı. 1582 yılında Papa 13. Gregorius, o yıldan 10 gün düşürülmesini emretti. Gregoryen Takvimi, bu tarihten sonra zamanla çeşitli ülkelerde benimsenmeye başlayarak bugün yaygın kullanılan durumuna geldi.

Çin'de ise 'Dünya Bekarlar Günü' olarak 11 Kasım tarihi kutlanıyor. 2015 senesinde Çin'in en büyük online satış sitesi olan Alibaba, 'Dünya Bekarlar Günü' olarak kutlanan 11 Kasım'da büyük indirimler yapmış ve  sekiz saniyede 1 milyar dolar satış rakamına çıkarak bir rekor kırmıştı. Çin'de 11 Kasım'da kutlanan 'Bekarlar Günü'nün, 90'lı yıllarda Sevgililer Günü'ne karşı bir akım olarak ortaya çıktığı biliniyor.

‘Evlenenlerin hali ortada yaşasın Bekarlar Günü’ ve ‘Bekarlık Sultanlıktır da bizimki imparatorluğa gidiyor’ sözleri konunun nasıl espriye alındığına iki güzel örnek bence. Böyle olmasa da olur diyeceğimiz günler bununla sınırla değil tabii. Alın size başka örnekler;

Köpüklü banyo günü, Spagetti günü, Sarılma günü, Anadil günü, İltifat Günü, Yastık Savaşı günü, Okuma gecesi, Ödev yok günü, Kirli bulaşık kalmasın günü, Panik günü, Ev kadınları günü, Şapka örme günü, Hamak günü, El yazısı günü, vs…

Seçin içinden birini kutlayın size uygun olanı.

Evet belki okurken hafızanıza kaydetmeyeceğiniz ama ola ki bir yerde adı geçtiğinde hatırlayacağınız böyle günlere çok da fazla kapılmamanız, hayatınızda gülümseyerek keylifle yer vereceğiniz günleri yaşamanız dileğiyle sevgiyle kalın.