“Ah nerede vah nerede eski bayramlar nerede?” diye iç çekmenin anlamı var mı? Koronavirüs salgının ülkemizde görüldü 11 Mart’tan bugüne kadar iki buçuk ay geçti. Ülkemizde salgınla mücadelede örnek bir başarı sağladığı görülüyor. Bu da 23 Nisan’ı 19 Mayıs’ı ve Ramazan Bayramı’nı evde geçirerek kutlamanın katkısının büyük olduğu görüşündeyim. Ramazan Bayramı sürecini Manisa’da eşim Nermin Hanım ile birlikte evde geçirdim. Bu bayram başka bayramdı. Koronavirüs salgını nedeni ile mücadele günlerinde bazı unuttuğumuz değerler gözlerimizin önünde canlandı. Geçmişteki güzel günlerin dostluk anılarını hatırladık. Biraz silkelendik kendimize geldik. Tatillere dönüştürdüğümüz bayramlarda atılan mesajlarla büyükleri ve dostların bayramını kutlamaktan vazgeçerek evde oturmanın avantajını da kullanarak telefonlara sarılarak eş ve dostlarımızı arayarak bayramlarını kutlamayı tercih ettik. telefonlar kitlendi. Ama yılmadan usanmadan başta büyüklerimiz olmak üzere hayatımızın önemli varlıkları arasına giren bugüne kadar unutulan dostlarla telefonda konuştuk. Bayramlarını kutladık. Başta Sayın Bakanım Sümer Oral olmak üzere hangi dostumu aradıysam hep aynı şeylerle karşılaştım. “Bu bayramda arayanım çok oldu. Yıllardır görüşmediklerimiz unutulan dostların telefonlarına tanık olduk” diyorlardı. Demek ki dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını insanoğlunun bazı değer yargılarını geriye getirmiş görünüyor.

CEMİYETTE BULUŞTUK

65 yaş üstü evde kapanan bizler bayramın birinci günü saat 14.00 ile 20.00 arası sokağa çıkma iznini kullanma şansını değerlendirdik. Gazeteci dostlarım Ali Filizkan, Mehmet Hakkı Özbayır, Aydın Besen, Murat Yalçın ile cemiyette buluştuk. Ben Celal Bayar Üniversitesinin kendi imalatı olan maskeyi takarak Kültür Sitesinin önüne geldim. Aydın Besen oradaydı. Bir süre Ali Filizkan ve Mehmet Hakkı Özbayır’ı bekledik. Onlar da geldi. Murat Yalçın görev başındaydı. Başkan Ali Filizkan’ın getirdiği baklavayı yemeğe başladık. Murat Yalçın çayları tazeliyordu. Önce bizim dönemimizdeki gazetecilik yıllarında haber atlatmada neler yaptığımızı anlatmaya başladık. Mehmet Hakkı Özbayır “Ne güzel yıllardı” dedi. Bu arada hepimizin telefonları çalıyor. Nejat Tokbay Çandarlı’dan arıyor o da sahilde dolaşıyor. Hepimizin bayramını kutladı.

VALİ SÖNMEZ VE GÜVENÇ’İ ARADIM

 Bu arada ben geçmiş dönemlerde Manisa’da valilik yapan şimdi Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç’i aradım. Anında cevap verdi. Mutlu olduğunu ifade etti. Bütün arkadaşlara selam söyledi. Sonra Sami Sönmez valimi de aradım. “Vefalı dostum” diye telefonu açtı. Ali Filizkan Mehmet Hakkı Özbayır’lar da telefonla görüştü. Sayın Sönmez Valim Manisa ile teması devam ediyor. Zafer Ünal Başkanın sağlık durumunun iyi olduğunu da biliyor. Kurban Bayramında Ayvalık’ta olacağını dile getirdi. Mehmet Hakkı Özbayır’a “Görev senin Valim Ayvalık’a gelince program yapalım” dedim. Temas mesafesine dikkat ederek bayramın birinci günü buluşmasını fotoğrafladık. Bir süre daha sohbetten sonra hepimiz evlerimizin yolunu tuttuk.

BAYRAMDA VALİMİZ DENİZ DENETLEMEDEYDİ

Bayramda Vali Ahmet Deniz trafik denetlemesine katıldı. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik çalışanlarının bayramını kutladı. Dün de Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in doğum günüydü. Kendisini aradım, doğum gününü kutladım. Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Güzgülü, Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Yıldırım ve Zabıta Dairesi Başkanı Mustafa Duman da, Ulupark'ta kurulan stantta vatandaşlara maske dağıttı. Ramazan Bayramı dolayısıyla stantlarda kolonya ve şeker ikramında bulunulurken, sokağa çıkma serbestliği tanınan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın Ramazan Bayramı kutlandı.

BAYRAMDA ULUSAL GAZETELER ÇIKMADI

Bayram süresinde sokağa çıkma yasağı nedeni ile yıllar sonra ulusal medya üç günlük yayın hayatına son verdi. İyi de oldu. Belki yine patronlar anlaşır da eski bayramlarda olduğu gibi 1993 yılı öncesine dönerek ulusal gazeteler bayram süresince çıkmaz.

Koronavirüs salgınında ülkemizde vaka sayısı azalmaya başladı. Kontrollü hayat normalleştirme sürecine girsek de maske vazgeçilmez olacak.

BUGÜN CAMİLERDE CUMA NAMAZI KILINACAK

Camilerde namaz kılma bu Cuma başlanacak. Turizm mevsiminin de başlaması için gerekli düzenlemeler Haziran başında hayata geçirilecek. Bu hafta sonu sokağa çıkma yasağı yok gibi görünüyor. Bu satırları yazdığım Çarşamba gecesinde İstanbul, İzmir ve Manisa’da koronavirüs sıkıntısı devam ediyor. Bütün uyarılara rağmen cadde ve sokaklarda kurallara uyarak gezilmediği görülüyor. Manisa’da bayram sürecinde yasağa uymayanlara kesilen ceza 4 milyonu geçmiş. Yapmayın etmeyin kurallara uyalım. Bir an önce kontrollü normal yaşama geçelim. Ben artık bunaldım. Televizyon kanalları çok ancak hep bayat programlar sunuyorlar. Maçlar da yok. Doğru dürüst bir film bile seyredemiyoruz. Özel tv kanalları kendilerine çeki düzen vermek zorundalar. Bayramda beni İbrahim Tatlıses konseri mutlu etti o kadar. Bu sıkıntılı günlerde zor reklam bulurlar. Bayramda kirazın lezzetlisini Mehmet Yılmaz Başkan sayesinde yedim. Teşekkürler. Kısaca evde geçirdiğimiz son bayram olsun dileklerimle. Yarınki yazımda Demokrasi ve Özgürlükler Adası Yassıada’yı yazacağım.