Sevgili okurlarım merhabalar… İçimdeki merak güdüsünün beni bıraktığı yerde sizlerle bu hafta sözünü edeceğim eğlenceli, ilginç bir konu konuşmak istedim. Çünkü kendimizi, özümüzü sorguladığımız kadar etrafımızda gördüğümüz, duyduğumuz şeyleri de bir o kadar sorgulamalıyız.

Yaşamımızda kıyafet seçimimiz kadar evimizde tercih ettiğimiz kıyafetler de bir o kadar önemli. Şöyle ki yaşam alanımızda kullandığımız renklerin, görmüş olduğumuz sembollerin bir anlamı var.

Evimizde hareket katma amaçlı kullandığımız birçok nesne var. Peki bunların kaç tanesinin ne anlam taşıdığını ve evimizde oluşturduğu enerjiyi biliyoruz?

Biblo kelimesi; Fransızca ‘ bibelot’ "küçük dekoratif nesne" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Fransızca aynı anlama gelen’ beubelet ‘ sözcüğünden evrilmiştir. İsterseniz, nerdeyse gittiğimiz hemen hemen her yerde gözümüze çarpan bu nesnelerin ne anlama geldiğine bir bakalım.

Matruşka…

Rusya'da 19. yüzyılda çocukların zihinsel gelişimi için tasarlanan ''matruşka''  bebekler, ülkenin simgesi haline geldi. Adını döneminin popüler kadın ismi ''Matriyona'' dan aldı. Ahşap bebekler, 20. yüzyılın başına kadar okullarda çocukların zihinsel gelişimi, renk, boyut ve aile kavramlarını öğrenmeleri için kullanılıyordu. Birden fazla olmasıyla kadının doğurganlığını, iç içe geçmesiyle de annenin korumacı yönünü betimleyen matruşka bebekler, Paris fuarının ardından dünyanın her ülkesinden talep görmeye başladı.

Yedi Fil…

Feng Shui’ye göre Fil çok popüler, uğurlu ve güçlü bir semboldür. Fil sadece Çin’de değil, aynı zamanda Hindistan ve Afrika ülkelerinde de değerlidir. Bu üç ülkede, fil kraliyet gücünün amblemini taşır. Zeka,  kavrayış, bilgelik, sabır, haysiyet, barış ve sevgi bunlar hükümdar bir kişinin olması gereken nitelikleri temsil eder. Ayrıca ev dekorasyonunda kullanılan 7 filin bolluk ve bereketi simgelediğine de inanılıyor.

Nar…

Bereket ve bolluğu temsil eder. Bir narın içerisindeki tanelerin çokluğu bu anlamı kazanmasına sebep olmuştur. Narın doğrudan kendisinin ya da nar şeklindeki bir biblonun kullanılmasının bolluk, çokluk anlamlarını yüklediği biliniyor.

Nazar Bocuğu…

Nazarlık binlerce yıl öncesine dayanıyor. İnsanların etrafındaki kişilerin kıskançlığını üzerine çektiğine nazar nedeniyle talihinin tersine dönebileceğine inanılır. Eski Mısırlıların ve Etrüsklerin sağ salim yerine ulaşması için gemilerine nazarlık resmi çizdiğini biliyor muydunuz? Peki neden mavi?

Nazar boncukları doğrudan cam üretiminin gelişmesi ile ilgili olmakla birlikte Mısır’daki yüksek oksitli sırlı kilden kaynaklanıyor. Bakır ve kobalt fırınlanınca mavi rengini alıyor. Ayrıca Eski Türk Kabileleri’nde Gök Tanrısı ‘Tengri’ nin göklerde olduğu inancı hakim olduğundan mavi rengi benimsemiş olabilirler.

İnanmak… Hayatımızın her anını etkileyen ne kadar saf ve güçlü bir duygu öyle değil mi? O halde daha bilinçli olduğumuz, kendimize değer verdiğimiz, yaşam alnımıza önem verdiğimiz, bakmak ile görmek arasındaki farkı ayırt ettiğimiz bir hafta sonu diliyorum. Görüşmek üzere…