Özel Haber: Burhan Akdemir

Ne üzümde, ne pamukta, ne mısırda aradığını bulamayan Manisa çiftçisi bu kez de zeytin fiyatlarından dertli. Tüccarların fiyatları kırması nedeniyle aylarca gözü gibi baktığı üründen para kazanamayan çiftçi, zeytinde de umduğunu bulamadı. Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, iki hafta önce Marmarabirlik’in zeytinin tavan fiyatını 12 lira 60 kuruş olarak açıklamasına rağmen Manisa’da henüz 8 liranın üstünde zeytin satamadıklarını söyledi. Okur, “Bizden 3-4 liraya alınan zeytin marketlerde 25-30 liradan satılıyor. Günahtır. Biz ucuza verirken diğer taraftan marketlerde 30 liraya zeytin satılması çiftçiye ayıp etmektir” dedi.

MARMARABİRLİK zeytin alım fiyatlarını açıkladı. Kooperatifler toplantısı sonrasında 12 Ekim Cuma günü alımlara başlayan Marmarabirlik, toplantıda ürün alım fiyatlarını da belirledi. Ortalama olarak yüzde 10 artış yapılarak, tavan fiyat 12.60 TL, taban fiyatta 4.80 TL, yağlık 3.25 TL olarak belirlendi.

SAYFAMIZA MESAJ YAĞDI

Manisalı çiftçi, açıklanan zeytin fiyatlarının ardından ürünlerinin tüccarlar tarafından ucuza alındığını belirtti. İnternet haber sitemiz www.manisakulishaber.com’un facebook sayfasını mesaj yağmuruna tutan üretici, fiyatlara isyan etti. İsimlerinin açıklanmasını istemeyen üreticiler, “Marmarabirlik fiyat açıklaması yaptı ama tüccar bu fiyatın yarısına zeytin alımı yapıyor. Kim duracak bu insanların yanında? Açıklanan 12.60, tüccarın aldığı fiyat 7 TL. Bu mahsul kolay mı yetişiyor? Fiyatları 2 yıl önce bile bundan yüksekti” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

SARUHANLI ZİRAAT ODASI BAŞKANI ÇİFTÇİYE SESLENDİ

Zeytin fiyatlarıyla ilgili olarak kendisine ulaştığımız Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, zeytin fiyatlarının adeta yerlerde süründüğünü ifade etti. Çiftçiye de seslenen Okur, şöyle konuştu: “180 kalibre dediğimiz zeytinin fiyatını Marmarabirlik 12 lira 60 kuruş olarak açıklarken biz en yüksek zeytini 7-8 liradan satıyoruz. Aradaki fark nerden baksanız 5 liraya yakın. Çiftçi şu anda zarar ediyor. Burada çiftçimize düşen görevler de var. Biz çiftçimize şunu söylüyoruz, acele etmeyin. Elinizde ürününüzü tutun. Mecburen fiyatları yükseltmek zorunda kalacaklar. Çiftçimiz zeytinini toplamakta acele etmesin. Ya da çok aciliyeti varsa ve toplayacaklarsa yağlık olanları toplayıp yağa göndersinler.”

“BU YIL SADECE BİZİM BÖLGEMİZDE ZEYTİN VAR”

Ülke genelinde zeytin yetişen bölgelerde hastalık başta olmak üzere birçok sıkıntı yaşandığını, bu nedenle zeytinin kalite ve bolluk anlamında sadece Manisa’da olduğunu dile getiren Okur, “Türkiye genelinde bu yıl sadece bizim bölgemizde zeytin var. Diğer yerlerde zeytin yok. Bu yıl Manisa’ya muhtaç herkes zeytin için. Akdeniz bölgesinden birkaç yerden zeytin geliyor, onlarda da hastalık sorunu var. Eskiden Akdeniz’den zeytin gelir bizim bölgemizde işlenirdi ama şu anda kesinlikle böyle bir şey yok. Alıcılar bizim bölgemizin zeytinine muhtaçlar. Zeytin para yapacak. Her şeyin fiyatı 3-4 kat artarken zeytin neden para yapmasın? Şeytan bunun neresinde?” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞA ÇAĞRI: “NE KADAR İHTİYACINIZ VARSA BİZ TEMİN EDELİM”

Tüccarların fiyat düşürdüğü konusunda kimseyi zan altında bırakmak istemediğini aktaran Okur, ucuza alınan zeytinin marketlerde 3-4 katına satılmasına tepki gösterdi. Okur, sözlerine şöyle devam etti: “Kimseyi zan altında bırakamam. Serbest piyasa sonuçta. Bizim gücümüze giden şu, bizden 3-4 liraya alınan zeytin marketlerde 25-30 liradan satılıyor. Ortalamasını bulalım. İhtiyacı olan herkese buradan zeytin ve yağ temin edebiliriz. Marketlerde 30 lira olan zeytini biz 8-10 liradan verelim. Günahtır. Biz de ekonomiye katkıda bulunalım daha ucuz verelim ama yüzde 50 fiyat azaltılmasına da karşıyız. Biz ucuza verirken diğer taraftan 30 liraya zeytin satılması çiftçiye ayıp etmektir.”

Editör: TE Bilişim