Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı kuru üzüm alım fiyatlarına ilişkin oda Meclis Salonu’nda geniş katılımlı bir basın açıklaması düzenleyen Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, “Bizler çiftçiler olarak sayın Bakanımızdan, TMO yetkililerinden ve Cumhurbaşkanımızdan bu fiyatların bir an evvel revize edilmesini, Ziraat Odası Başkanları ve yöneticilerinin bu görüşmede fikirlerinin alınmasını istiyoruz. Biz geçtiğimiz yıla göre yüzde 32 artırarak en az 16,5 TL olmasını bekliyoruz. Çiftçimiz ancak bu şekilde rahat edebilir” dedi.

“ENFLASYON YÜZDE 20, KURU ÜZÜME ZAM YÜZDE 4!”

Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç açıklamada, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sultaniye kuru üzümde 9 numara için açıklamış olduğu fiyat çiftçilerimizi de, Ziraat Odalarını da memnun etmedi. Bundan 1 ay önce çiftçi kayıt sisteminde üzüm bağları olan Alaşehir, Salihli, Sarıgöl, Gölmarmara, Ahmetli, Turgutlu ve Salihli Ziraat Odaları olarak Manisa’da bir toplantı yaptık. Bu toplantıda tarım danışmanlarımızın sahadan bizlere verdiği bilgiler doğrultusunda sultaniye kuru üzümün 1 kilogramının maliyetiyle ilgili görüşmeler yaptık. Bu maliyete göre Toprak Mahsulleri Ofisi’nden gelecek fiyatın ne kadar olması gerektiğine ilişkin konuştuk. Talebimiz 9 numara kuru üzüğm için en az 16,5 TL’ydi. Çünkü maliyetimiz zaten 12,5 TL. Açıklanan fiyat 13 TL oldu. Kesintilerle birlikte elimize geçecek olan para 12,65 TL. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatı açıkladığı gün zaten piyasada işletmede ve tüccarda 12,5 TL olan 9 numaralı kuru üzüm, TMO’nun fiyatının düşük olmasından dolayı 11,8 ila 12 TL’ye düştü. TMO’nun açıkladığı fiyat üreticiyi daha da çok üzdü. 30 Ağustos itibariyle açıklanan tarımsal girdi enflasyon fiyatları ve normal enflasyon fiyatları yüzde 19,82 ve yüzde 20.2, kuru üzüme gelen zam geçen yıla göre gelen zam yüzde 4… Yani enfasyon oranının 5’te biri oranında fiyat açıklanıyor. Covid-19’da rafları ve marketleri dolduran, gecesini gündüzüne katan çiftçilerimiz devletimize ve vatandaşlarımıza karşı her türlü sorumluluğunu yerine getirdi” dedi.

“BEKLENTİ EN AZ 16,5 TL”

Başkan Yalvaç son olarak şu ifadeleri kullandı, “Bu yıl yağmur, dolu, sel, don, sıcaklık ne varsa gördük. Zaten rekoltemizde düşüş var. Tarım Danışmanlarımızla birlikte biz rekolte kaybını yüzde 30 olarak tespit ettik. Rekolte az, ürün az. Normalde fiyatın daha yüksek olması lazım ama buna rağmen çok az oldu. Çiftçimiz, 2022 dönemine büyük bir karamsarlıkla giriyor. Bu fiyatı belirleyenlerin Alaşehir’de, Sarıgöl’de yaş, Salihli’de, Turgutlu’da, Gölmarmara’da ve Ahmetli’de kuru üzümle ilgili bilgi alması gerekir. Girdi maliyetlerimizin ne kadar artığını bilmesi gerekir. Bizim girdi maliyetlerimizde geçtiğimiz yıla göre yüzde 70 oranında bir artış var. Bizler çiftçiler olarak sayın Bakanımızdan, TMO yetkililerinden ve Cumhurbaşkanımızdan bu fiyatların bir an evvel revize edilmesini, Ziraat Odası Başkanları ve yöneticilerinin bu görüşmede fikirlerinin alınmasını istiyoruz. Biz geçtiğimiz yıla göre yüzde 32 artırarak en az 16,5 TL olmasını bekliyoruz. Çiftçimiz ancak bu şekilde rahat edebilir. Dünyanın en kaliteli kuru üzümün yetiştiği bir ürün için çiftçimizin mağdur edilmemesini istiyoruz” HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim