Uslu, “Şimdi bu yatırımlar hayata geçtiği takdirde birincisi kırsal kalkınacak, kırsalda istihdam yaratılacak, ürünler Avrupa Birliği standartlarında Çevre ve Şehircilik ile Tarım ve Orman Bakanlığımızın mevzuatlarına ve yönetmeliğine sahip bir şekilde üretim gerçekleştirilecek. Gerçekleştirilecek bu yatırımlar bölgeye değer katacak, bölge insanlığına değer katacak, daha kaliteli, daha ihracata yönelik ürünler sergilenmeye başlayacak” diye konuştu.

TKDK’nın Manisa’da 2012 yılında kurulduğunu açıklayan Koordinatör Uğur Uslu, “2013 yılından itibaren de hibe projesi vermeye başladık. 2013-2016 yılları arasında IPARD 1 programını uyguladık. 2016’da tamamlandıktan sonra da 2017 ve 2020 yılları içerisinde IPARD 2 programını uygulamaya başladık. Şimdi bu iki programlar süresinde Manisa’mızda bugüne kadar 438 proje ile sözleşme imzaladık. Bu projelerin toplam yatırım tutarı ilimizde olan 363,5 milyon lira, toplam ödediğimiz hibe tutarı da 100 milyon lirayı geçti. Yılsonuna kadar bu sözleşmeyi imzalayanlara 36 milyon lira daha ödeyeceğiz. Tabi yine yılsonuna kadar yeni çağrı döneminden gelen projelerimizin ödemelerini gerçekleştireceğiz. IPARD 2 programı 9’uncu çağrı ilanında da geçtiğimiz 3-4 ay önce çıktık ve geçen ay itibarıyla bu çağrıyı kapattık. Sadece bu çağrıda Manisa’mıza 124 tane proje başvurusu yapıldı. Bu projelerin toplam yatırım tutarı ise 193, 5 milyon lira. Bu projeler için talep edilen toplam hibe tutarı da 100 milyon lira” dedi.

Yaptıkları çağrılar ile firmaların kendi dağıtım şirketlerini kurduğunu söyleyen Uslu, “Biz ilimizde bugüne kadar daha çok özellikle 102 ve 103 dediğimiz kalemlerden destek veriyoruz. 103’de et işleme, süt işleme ve soğuk hava depoları var ki Türkiye yaş meyve sebze üretiminde Avrupa’nın lider ülkesi ve burada üretilen ürünlerimizin çoğu dış pazarlara Avrupa’ya, Rusya’ya,  Amerika’ya, Japonya’ya, Çin’e dahil ihraç ediliyor. Şimdi bu ihracatlar da en büyük pazarı da yaş meyve sebze alıyordu ilimizde. Sadece ilimizde üretilen değil dışarıdaki illerden de ilimize ürünler geliyor. Biz de Manisa TKDK İl Koordinatörlüğü olarak çok sayıda soğuk hava deposuna destek verdik, destek vermeye de devam ediyoruz. Tabi bu desteklerimiz sadece inşaat makine ekipmanı değil güneş enerjisi santrallerine de destek veriyoruz. Aynı zamanda güneş enerji santrallerine destek verdiğimiz gibi bunların çevre düzenlemelerine destek verdik, içerisindeki işleme paketleme tesislerine destek verdik. Mesela en son çağrıda bir firmamız 13 tane tır aldı. Çok büyük bir yatırım. Kendi nakliye filosunu kurdu, kendi dağıtım şirketini kurdu. Ürünleri soğuk hava deposundan çıktığı gibi alıyor. Nereye götürüyor Rusya’ya götürüyor, Rusya sınırlarına kadar götürüyor ilk günkü tazeliğinde aynı ürün Rusya’ya kadar gidiyor. Tabi bununla birlikte şoför çalışıyor, nakliye çalışıyor, tarlada ürün üretiliyor, fabrikada işleme paketleme de insanlar çalışıyor onlarca insan çalışıyor. Bu onlarca insanı çalıştıran bir kurumdan aslında bahsediyoruz ve bunu da devlet güzel bir şey yapıyor. Çok Milli de bir olay. Şöyle ki şimdi verdiğimiz hibe ortalama yüzde 50 diyelim. 200 liralık bir yatırım düşünün 100 lirasını vatandaş kendi cebinden veriyor 100 lirasını Türkiye Cumhuriyeti fonlardan karşılıyoruz. Bu fonun yüzde 75’i nereden geliyor Avrupa Birliği’nden yüzde 25’i de Türkiye Cumhuriyetinden. Demek ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti 25 lira hibe desteği vererek aslında toplamda 200 liralık bir yatırıma vesile oluyor. Bunun vergisi var, bunun stopajı var, bunun yarattığı istihdam var, SGK’sı var bu çok kıymetli bir yatırım. Biz bunu tamamen milli bir bakış açısı ile yapıyoruz. Buradaki arkadaşlarımızda öyle müthiş özveriyle çalışıyorlar. Bizde mesai yok mesela. Arkadaşlara dedim özellikle bu yılsonunda kurumumuz gece 12’ye kadar açık hafta sonu da açık. İş yetiştiği sürece bu insanlara bu yatırımcılara biz bu sene içerisinde bu fonları ödeyebileceğimiz sürece bu fonları bu yatırımları sene sonunda hayata geçirebildiğimiz sürece biz burada varız biz burada mutluyuz biz bunun için varız” diye konuştu.

Daha fazla yatırımcıya destek vermek istediklerini vurgulayan Uslu, “Gelen yatırımcılarımızın büyük çoğunluk da bizlerden çalışma arkadaşlarımızdan ekibimizden gayet memnunlar biz de onlardan memnunuz Allah onlardan razı olsun bu ülkeye yatırım yapıyorlar. Biz sadece bir aracıyız karar onların onlar olmasaydı bu yatırımlar olmazdı. Umarım destek verdiğimiz yatırımlarda her geçen gün daha güzel paralar kazanırlar daha güzel imkanlar yaratırlar. Birinci kez değil, ikinci kez, üçüncü kez başvuru yapan firmalarımız var bu ne demek, demek ki doğru şeyler yapıyoruz. Bu insanlar büyüyorlar büyüdükleri kadar varlar biz de TKDK olarak bu insanları büyütme tarafındayız” dedi.

Zeytinle ilgili çok önemli bir yatırım potansiyelinin bulunduğunu açıklayan Uslu, “Tabi ilimizin bir diğer önemli yatırım kalemi de malumunuz Türkiye’nin Akhisar bölgesi ve Kırkağaç soma işte Salihli’ye kadar ülkemizde yediğimiz her 3 zeytinden 2’si Manisa’dan sofralık zeytinler ve bu anlamda da zeytinle ilgili çok büyük bir yatırım potansiyeli var burada. Her geçen gün daha da markalaşan bir Manisa’dan bahsediyoruz, daha da markalaşan bir Akhisar’dan bahsediyoruz, daha da markalaşan bir Manisa zeytininden bahsediyoruz. Şimdi bu zeytinleri hesaba kattığınız zaman tabi ki ister istemez bu anlamda çok sayıda yatırım geliyor. Bunlar gerek zeytin işleme tesisi olsun gerek zeytinyağı işleme paketleme olsun, bunlardan kimisi otellerde yurtdışından gelen misafirlere satış sunulmak üzere kimisi Amerika’da, Avrupa’da,  Rusya’da birincilikler almış zeytinyağı üreten firmalarımız var. Sıfır asitle erken hasat da soğuk sıkımda biz bu tesislere de destek veriyoruz. Ne mutlu ki ülkemizde bu zeytin ve zeytinyağı makine ekipmanları üreticileri de ülkemizde baktığımız zaman aslında müthiş bir zinciri hareketlendiriyoruz. Bir taraftan inşaat sektörünü hareketlendiriyoruz, diğer taraftan da ülkemizin bir makine ekipmanları bu fabrikalarda buluşmasına oralardaki istihdam üretemedi oradaki sektörleri de aslında ister istemez dolaylı yoldan destek veriyoruz. Manisa IPARD 2 dönemi için ilerleme kaydetti IPARD 1 ile kıyasladığımız zaman umarım bu ilerleme maksimum seviye de bundan sonra devam edip biz de bu hibelerimizi en verimli şekilde yatırımcılara buluşturmanın içerisinde çalışmalarımıza devam ederiz” diye konuştu

Editör: TE Bilişim