CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, TMO tarafından 10 Eylül 2019 tarihi itibari ile alımına başlanan çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarına tepki gösterdi. Tarım Bakanı tarafından 10 TL’nin altına düşmeyeceğini, eğer düşerse de devlet olarak fiyatlara müdahale edileceğini söylemesine rağmen Tariş Üzüm Birliği tarafından 10,50 TL’ye alınan aynı tip kuru üzümün TMO tarafından 9,2 TL’ ye alındığını tespit ettiklerini belirtti.  Başevirgen, Tarım Bakanının sözünü tutarak çiftçinin bu mağduriyetini bir an önce gidermesi gerektiğini ifade etti.

 “BU İŞTEN TEK KARLI ÇIKAN TÜCCARLAR!”

TARİŞ’in,  ortaklarından 9 numara çekirdeksiz kuru üzümü 10.75 TL den alacağını açıklamasının ardından, TMO’nun 10 Eylül’den itibaren 9 numara çekirdeksiz kuru üzümü 9.2TL'den almaya başladığını söyleyen Bekir Başevirgen, TMO’nun tüccarlar lehine TARİŞ’i ve piyasayı baskılamaya çalıştığını ve kuru üzüm fiyatlarının üretici lehine yükselmesi için değil, tüccarlar ve ihracatçılar lehine düşmesi için çaba sarf ettiğini ifade etti. Bundan yaklaşık 4 yıl öncesinde de, üzüm fiyatlarının 5-6 TL seviyelerinde olmasının beklendiğini ancak dönemin Tarım Bakanının üzüm fiyatlarının 4 TL olacağına ilişkin açıklama yaptığını ve fiyatlamanın o seviyelerde gerçekleştiğini hatırlatan Başevirgen, bugün de aynı senaryonun uygulandığını ifade etti. Üreticinin 13-14 TL aralığında beklediği üzümün, şu anda 9,2 TL’ye alındığını belirten Başevirgen, fiyatlamanın Bakanın söylediği miktarın da altında gerçekleştiğini belirtti.

 “BAKANLIK KİMİN YANINDA OLDUĞUNU AÇIKLASIN”

CHP’li vekil, kuru üzüm maliyetinin ayrıntılı bir şekilde hesaplanmadığını ve Üzüm-Sen tarafından belirlenen referans fiyatı üzerinden alım yapılmadığı için üzüm üreticisinin mağduriyetinin arttığını söyledi.  Manisa’nın verimli bağlarının  JES’ler yüzünden verim kaybı yaşadığını ifade eden Başevirgen, Tarım  Bakanlığı ve TMO’nun bir an önce bu yanlıştan dönmesini ve çiftçinin yanında mı, yoksa tüccarın yanında mı olduklarını açıklamasını istedi. Bekir Başevirgen, Kendisi de Manisa’lı olan Tarım Bakanını duruma müdahale ederek, TMO’nun fiyatlarını Tariş Üzüm Birliği fiyatlarına göre güncellemeye davet etti. 

Editör: TE Bilişim