Burhan AKDEMİR-özel

Akaryakıt ve gübre başta olmak üzere artan girdi fiyatları, birçok üründe olduğu gibi sebzede de fiyatların tavan yapmasına neden oldu. Geçtiğimiz yıla oranla iki üç kat artan sebze fiyatları, vatandaşları alternatif arayışlara yöneldi. Manisalılar, evlerinin bahçelerinde ya da balkonlarındaki saksılarda domates-biber yetiştirmenin telaşına düştü. Hem daha doğal hem de daha ucuza sebze yemek isteyenler, tam da mevsimi gelmişken fide satıcılarının yolunu tuttu. Sebze fidesi satan esnaf ise satışlardan bir hayli memnun kaldı.

Semt pazarlarında sebze fiyatları pahalı olunca vatandaşlar gerek bahçelerinde, gerekse balkonlarındaki saksılarında domates-biber yetiştirmeye başladı. Manisa’da Perşembe Pazarı’nda vatandaşın en çok uğradığı esnaf sebze fidesi satan esnaf oldu.

Manisa’nın Salihli ilçesindeki serasında sebze fidesi yetiştiren ve Perşembe Pazarı’nda satışa sunan esnaf Mehmet Cihan, geçmişten bugüne 20 yıldan fazla bir süredir fide satışı yaptıklarını söyledi. Geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl fide satışının oldukça arttığını ifade eden Cihan, “Geçen yıla oranla satışlar iki kat arttı. Sebze fiyatları yeni yılın başından bu yana oldukça yüksek. Tabi bunda esnafın ya da üreticinin bir kabahati yok. Girdi maliyetleri yüksek olunca mecburen ürünlerin de fiyatı artıyor.” dedi.

Domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık ve daha birçok çeşit ürünün fidelerinin satışını yaptığını kaydeden Cihan, “Vatandaşlarımızın ilgisi oldukça yoğun. En çok talep, sofrada en çok aranana ürünler olan domates, biber ve patlıcana geliyor. Fiyatı da uygun geliyor vatandaşa. 15-20 kök arasındaki fide demetini 10 TL’den satıyoruz. Kökü 50 kuruşa falan denk geliyor. Geçen yıl 5 TL’den satıyorduk. Bu yıl iki katına çıktı maliyetinden dolayı” ifadelerini kullandı.

Pazardan fide alan Nuray Pınar isimli vatandaş da fideleri evinin bahçesine ekeceğini belirterek, “Geçtiğimiz yıllarda sebze dikmeyi düşünmemiştik. Ancak bu yıl sebze fiyatları o kadar pahalı ki mecbur kaldık. Nisan ayının sonuna gelmiş olmamıza rağmen fiyatların düşeceği yok.” şeklinde konuştu.

Fide satan esnaftan yaklaşık 200 TL’lik sebze fidesi satın alan bir vatandaş da bahçesine sebze dikeceğini, geçtiğimiz yıllarda da sebze ektiğini ancak bu yıl fiyatların yüksekliğinden dolayı daha fazla ekim yapacağını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilişim