CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, hayvancılık sektöründe işlerin yolunda gitmediğini ve sektörü daha da kötü günlerin beklediğini söyleyerek “Üreticilerimiz kredi-borç-icra döngüsünde savruluyor. Aldığı krediden çok daha fazlasını teminat olarak vermiş, traktörünü, hayvanını, evini, arazisini kaybetme noktasına gelmiştir.” dedi.

CHP’li Bekir Başevirgen, gelinen noktada üreticinin malına verilen fiyatların düşüklüğünden, tüketicinin ise raflardaki fiyatların yüksekliğinden yakındığını söyleyerek “Öyle ki vatandaşlar, ‘elimize geçen ücretlerle çocuklarımızın süt ve süt ürünlerini yeterince tüketmelerini sağlamamız mümkün değil, diyor. Koskoca hayvancılık sektörünün sürdürülebilir olmaktan çıktığına üzülerek şahit oluyoruz.” dedi.

“SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ EN AZ YÜZDE 40 ZAMLANACAK”

Geçen sene 6-7 lira civarında olan ambalajlı 1 litre pastörize sütün bugün ortalama 14 liraya tüketildiğini ve önlem alınmazsa yaz aylarında 1 litre pastörize sütün 20 liranın üstünde fiyatlarla tüketileceğini ifade eden Başevirgen, “Buna bağlı olarak yoğurt, peynir ve tereyağı gibi süt ürünlerini de yaklaşık yüzde 40 oranında zamlı tüketeceğiz. Bu nedenle Bakanlık zaman kaybetmeden ve işin tüketici ayağını da unutmadan süt piyasasını yeniden düzenlemelidir. Aksi halde üretimden vazgeçen ineklerini kesime gönderen yetiştiricilerimizin sayısındaki artışa engel olamayız. Bu durum yem, et ve süt sektöründe telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracaktır. Bu kötü tabloyu ortadan kaldırmak için iktidar, zaman kaybetmeden:

Süt/ yem paritesini destek primi hariç asgari 1,2 seviyesine çekmeli. Yani yemin kilosu 6 lirada sabitlenebilecekse 1 litre çiğ sütün fiyatı 7,2 lira yapmalıdır.

-1 Mart 2022 tarihinden geçerli olan 1 liralık destek primi, şimdiye kadar ödenmemiş geçmiş dönemleri de kapsamalıdır. (Örneğin, Ekim 2021). Verilecek desteğin tüm yetiştiricileri kapsayacak şekilde kolaylaştırılması sağlanmalıdır.

-TMO tarafından sanayiciye verilen sübvansiyonlu arpa, buğday ve mısır uygulaması kaldırılmalı ve bu ödeneğin yem desteği olarak direk yetiştiriciye verilmesini sağlanmalıdır.

-Kaba yem kaynaklarının artırılması için yem bitkisi ekimi yapanlara ilave destekler vermelidir.

-Damızlık hayvancılık destekleri sadeleştirilmeli ve destek miktarını artırılmalıdır.

-Yetiştiricilerimizin akaryakıt, elektrik, su, işçilik ve nakliye gibi işletme giderlerini ayrıca sübvanse etmelidir.” dedi. HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim