Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, temmuz ayında 5 birliğin ihracatını artırdığını, 7 birliğin ise geçtiğimiz dönemki performansının gerisinde kaldığını açıkladı.

  Eskinazi, "Temmuz ayında tarım birliklerimizin ihracatı 414 milyon dolar olarak gerçekleşirken, sanayi birliklerimizin ihracatı ise yüzde 10 ilerlemeyle 744 milyon dolara ulaştı. Madencilik sektörümüzün ihracatı ise temmuz ayında 79 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Kimya sektörü bir ay arayla temmuz ayında da bölgemizden en fazla ihracat gerçekleştiren sektör oldu. Genel tabloya baktığımızda da demir sektörümüzden sonra totalde ikinci sırada. Sektör yüzde 52 artışla 151 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirirken, son 1 yıllık ihracatı 1,5 milyar doları aşmış durumda. Bu rakamlar Ege İhracatçı Birlikleri’nde Kimya İhracatçıları Birliği’nin kurulması isteğimizin ne kadar doğru olduğunun göstergesi" dedi. 

  EİB, TEMMUZ AYINDA 98 ÜLKE VE BÖLGEYE İHRACATINI ARTIRDI 

  Temmuz ayını ülkeler bazında değerlendiren Eskinazi, EİB’nin 172 farklı ihraç pazarına ulaşarak 98 ülke ve bölgeye ihracatını artırmayı başardığını sözlerine ekledi. 

  Jak Eskinazi, "Avrupa Birliğine ihracatımız yüzde 11 ivmeyle 606 milyon dolar, diğer Avrupa ülkelerine ihracatımız ise yüzde 9 ivmeyle 91 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 56’ya ulaştı. Afrika ülkelerine yüzde 3, Asya ve Okyanusya ülkelerine yüzde 27 artışlar yaşadık. Orta Doğu ülkelerine 130 milyon dolar, Amerika ülkelerine 124 milyon dolarlık, Eski Doğu Bloku ülkelerine 67 milyon dolarlık, Türk Cumhuriyetlerine 13 milyon dolarlık ihracatımız var. Özellikle ihracatımızda ilk sıralardaki Almanya’ya yüzde 5, İtalya’ya yüzde 67, ABD’ye yüzde 2, Birleşik Krallık’a yüzde 10, Rusya’ya yüzde 16, İsrail’e yüzde 11, Belçika’ya yüzde 17, Irak’a yüzde 47, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yüzde 98 ihracat artışları yaşadık" şeklinde ifade etti. 

  Ege Bölgesi illerinin ihracat rakamı temmuz ayında 2 milyar 38 milyon dolara ulaştı. Türkiye geneli en fazla ihracat yapan iller sıralamasında yer alan İzmir, temmuz ayında 1 milyar 104 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Manisa 350 milyon dolar, Denizli 327 milyon dolar, Muğla 62 milyon dolar, Balıkesir 57 milyon dolar, Aydın 54 milyon dolar, Kütahya 29 milyon dolar, Afyonkarahisar 28 milyon dolar, Uşak 27 milyon dolar ihracat yaptı.

Editör: TE Bilişim