Manisa’nın 2014 yılına Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşması ardından köyler, mahalleye dönüştü. Ancak mahallelerde tarımsal üretim ve hayvancılıkla ilgilenen vatandaşlar, bölgelerinde ahır ve benzeri yapıları yapma konusunda ciddi zorluklar yaşadıklarını ifade etti.

Bunun üzerine 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” ile köye dönüşen mahalleler, “kırsal mahalle” statüsüne dönüştürülecek.

KIRSAL MAHALLELERE VERGİ, HARÇ VE SU FATURALARINDA İNDİRİM

Önceki Köy Kalkınma Kooperatifleri (Köy-Koop) Manisa Birliği Başkanlarından Mustafa Pala, kanun üzerinde yapılan yeni değişiklikle ilgili açıklamalarda bulundu. Mustafa Pala, “Köyleri Mahalleye dönüştüren yasa değişikliği 2012’de çıkarıldıktan sonraki ilk yerel seçimde 30 Mart 2014’te uygulamaya geçti. Geçen bu süre içinde çok önemli sıkıntılar yaşandı. Mahalleye dönüşen köylerin ve beldelerin ortak kullanılan tüm malları, meraları, taşınmazları bağlandıkları belediyelere geçti ve çoğu belediyeler tarafından satıldı. Köyler mahalleye dönüşünce Büyükşehir Yasası ve kuralları uygulandığı için köylülerin ihtiyaç duydukları ahır ve benzeri yapıları yapmaları zorlaştı. Bürokrasi arttı. Hayvancılık yapanlar “koku yapıyor” diye şikâyet edilerek bulundukları yerlerden uzaklaştırılmaya zorlandı. Tarımsal üretim, özellikle hayvancılık yapanlar için her geçen gün daha da zorlaştı. 16 Ekim 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanun” ile mahalleye dönüşen köy ve beldelerle ilgili önemli bir düzenleme yapıldı. Fakat bu değişiklikten pek kimsenin haberi olmadı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 6 Kasım 2020’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bakanlığın 2021 bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalleye dönüştürülmesinin tarıma zarar verdiğini itiraf etti” dedi.

“TÜM MUHTARLAR BİLGİLENDİRİLMELİ”

Mustafa Pala son olarak şu ifadeleri kullandı, “Özetle, 30 büyükşehirde mahalleye dönüştürülen köylerin statüsü ile ilgili çok önemli bir değişiklik yapıldı. Başvurmaları halinde “kırsal mahalle” statüsüne kavuşacak köyler, beldeler için vergi, harç ve su ücreti ödemelerinde muafiyet ve indirimler sağlanıyor. Bu yasa değişikliğinden köy muhtarlarının çoğunun haberinin olmadığını düşünüyorum. Köyleri mahalleye dönüştürürken tek seferde karar alındı. Bu köyler ve mahalleler toptan mahalleye dönüştürüldü. Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7254 Sayılı Kanundaki düzenlemeyle birlikte şimdi deniliyor ki isteyen köy/mahalle veya belde ilçe belediyesine başvursun, oradan Büyükşehir’e gider ve kabul edilirse “kırsal mahalle” olma hakkı elde edilecek. Başvuran ve kabul edilen köy veya beldelerde yaşayanlar vergi, su ve benzeri ödemelerde indirimli yararlanacak. Çifte standart olacak. İki köy/mahalle düşünün bunlardan birisi haber alıyor ve başvuruyor. Birinin haberi yok. Başvurmadığı için bu indirimlerden yararlanamayacak. Statüsü değişen tüm köylerin tek kararla eski statüsüne kavuşması sağlanmalı. Ayrıca ortak mülkiyet alanları ellerinden çıktı. Ortak meraları, arazileri belediyelere geçti. Haklarını kaybetmiş oldular. Beldeler gelirlerini kaybetti. Şimdi vergi indirimi ile bu kayıpları karşılanabilir mi? Tarım ve Orman Bakanlığının, Manisa Valiliğinin konuyla ilgili çalışmalar yürüttüğünü biliyorum. Bu çalışmalar hızlandırılmalı. Muhtarlar mutlaka bu çalışmaların takipçisi olmalı. “Kırsal Mahalle” kavramını ortaya getiren yasadan köylülerimizin yararlanması sağlanmalı. Ben bir köylü çocuğu ve yıllarca köy kalkınma kooperatiflerinde, köy kooperatifleri il birliğinde ve merkez birlikte görev yapmış bir kişi olarak, bu konuyu dile getirmeyi muhtarlarıma yardımcı olmayı ertelenmez bir görev saymaktayım”

Editör: TE Bilişim