Ekonomik kriz, işçi maaşlarını ödeyemez duruma düşen patronları kurtarma aşamasına kadar geldi. Ekonomik kriz yerine ‘dönemsel durum' ifadesi kullanılarak çıkarılan yeni düzenlemeye göre, işçi maaşlarını ödeyemez duruma düşen şirketler, devlete başvurup maaşların 3 ay süreyle İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödenmesini talep edebilecek. Durumu 3 ayda düzeltemeyen şirket, maaşların bir 3 ay daha ödenmesini isteyebilecek.

İLK KEZ SÖZCÜ YAZDI

İşçi maaşlarını dahi ödeyemez duruma düşen patronlara destek verilmesi talebi ilk olarak Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir tarafından gündeme getirildi. Özdebir'in, 15 maddelik rapor halinde ilgili bakanlıklara sunduğu bu talep, SÖZCÜ tarafından, “İşçinin maaşını Fon Ödesin” manşetiyle kamuoyuna duyurulmuştu. Özdebir, raporunda büyükler dahil çok sayıda firmanın maaşları ödeyemez duruma düştüğünü, mevzuatta yer alan ‘kısa çalışma ödeneği' kullanılarak maaş yükünün 3 aylığına fona devredilebileceğini, bu sayede çok sayıda işyerinin kapanmaktan, binlerce işçinin de işsiz kalmaktan kurtarılabileceğini anlattı.

İktidar bu talebe önce sıcak baktı. Ancak sadece ‘ekonomik kriz' ve doğal afet durumlarında kullanılabilen kısa çalışma ödeneğinin uygulanması halinde krizin resmen itiraf edilmiş olacağı düşüncesiyle talep geri çevrildi. Sonunda zora giren firma sayısı daha da artıp işsizlik riski büyük boyutlara ulaşınca sorun, krizin başka ifadelerle yeniden tanımlanması formülüyle aşıldı. Kısa çalışma ödeneğinin uygulanabilmesi için gereken ekonomik kriz ve doğal afet şartlarına, üçüncü bir şart olarak “dönemsel durumlar” ifadesi eklendi.

DEVE KUŞU YÖNTEMİ

Adeta deve kuşu yöntemiyle krizi görmezden gelme yoluna giden iktidar, sonunda patronların beklediği bu düzenlemeyi dün Resmi Gazete'de yayımlayarak uygulamaya soktu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Kısa Çalışma Ödeneği Yönetmeliği'nde yaptığı yeni değişikliğe göre, ekonomik kriz ve doğal afet durumlarının yanı sıra, ‘dönemsel durumlar' nedeniyle işçisinin maaşını ödeyemez duruma düşen işverenler, işçi maaşlarının İşsizlik Fonu'ndan ödenmesini isteyebilecek. İktidar ‘ekonomik kriz' ifadesini kabul etmediği için zora düşen şirketler kriz kelimesini hiç dillendirmeden sadece, “dönemsel durum” gerekçe göstererek başvuru yapabilecek.

EKONOMİK KRİZ YERİNE DÖNEMSEL DURUM GELDİ

Yönetmelikte ‘kriz' demeden, ‘doğal afet' beklenmeden işçi maaşlarının nasıl İşsizlik Fonu'na yükleneceği ‘zorlayıcı sebep' tanımında yapılan ilginç değişiklikle anlatıldı. Bu tanımda yapılan değişikliğe göre, “İşverenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonu olarak bertaraf edilmesine imkan bulunmayan, geçici olarak çalışma süresinin azaltılması veya faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumların” gerçekleşmesi halinde işçilerin maaşları 3 ay süreyle fondan ödenebilecek.

Editör: TE Bilişim