ABD Merkez Bankası (Fed), Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) beklentilere paralel olarak politika faizini yüzde 0 – 0.25 aralığında sabit tuttu.

Öte yandan Fed, 2023’ün sonuna kadar iki artış beklediklerinin sinyalini verdi ve ekonomi toparlanırken faiz artışı tarihini öne çekti.

Fed’in açıkladığı “Ekonomik Projeksiyon Raporu”na göre, bu yıl ve gelecek yıl için faiz tahminleri bir önceki raporda olduğu gibi yüzde 0,1 seviyesinde kaldı. Fed yetkilileri 2023 sonu için faiz tahminini yüzde 0,1’den yüzde 0,6’ya yükseltti.

Fed, IOER olarak bilinen rezervlere ödenen faiz oranını ve ters repo faiz oranını 5 baz puan artırdı. IOER faiz oranını yüzde 0,10’dan 0,15’e çıkaran Fed, ters repo faiz oranını da yüzde 0,0’dan yüzde 0,05’e yükseltti.

Banka, istihdam ve enflasyonda önemli ilerleme kaydedilene kadar aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarına devam etme taahhüdünü yineledi.

FOMC’nin iki günlük politika toplantısının ardından yayımlanan bildiride, aşılarda kaydedilen ilerlemenin ABD’de salgının yayılmasını azalttığı belirtilirken “Bu ilerleme ve güçlü politika desteği ile ekonomik faaliyet ve istihdam göstergeleri güçlendi” ifadeleri kullanıldı.

DOLAR YÜKSELDİ, ALTIN DÜŞTÜ

Kararın ardından Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,5 artışla 6 Haziran’dan bu yana en hızlı artışı kaydetti. ABD haziran tahvili faizleri de arttı.

S&P 500 endeksi ve ons altında kayıplar yüzde 1’i buldu.

Dolar/TL de, dolar endeksindeki yükselişe paralel olarak 8,50’den 8,62’ye yükseldi.

Editör: TE Bilişim