ABD Merkez Bankası (FED), bir kez daha olağanüstü faiz indirimine gitti ve fonlama faizini 0'a çekti. Güne 6,30 seviyelerinden başlayan dolar/TL 6,38'i gördü. Euro/TL'de de 7,16 seviyeleri görüldü. Borsa İstanbul'da kayıplar yüzde 6'yı aştı. Türkiye dahil tüm dünyada piyasalar açısından belirsizliklerle dolu bir hafta başladı.

Corona virüsü salgını tüm dünyayı sarsarken, küresel piyasalarda gözlenen paniği azaltmak için merkez bankalarının olağanüstü adımları devam ediyor.

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri sıfıra indirmesine rağmen virüsün küresel ekonomiye etkilerine ilişkin endişelerle Eylül 2018’den beri en yüksek gün içi seviyelerden olan 6,30’ın üzerinde işlem görüyor.

Saat 13.16 itibarıyla dolar/TL, 6,38 seviyelerinde bulunuyor.

Euro/TL kuru da saat 13.16 itibarıyla 7,16 seviyesinde hareket ediyor.

Dolar/TL, virüs endişeleri kaynaklı küresel riskten kaçışla geçen haftaya 6,10 seviyesinden başlamış oldukça dalgalı bir seyir ardından 6,3475’e kadar yükselmişti.

BORSA YÜZDE 4 DÜŞÜŞLE AÇILDI

Geçen hafta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi 109 bin seviyesinden 95 bin seviyesine sert düşüş kaydetmişti. Bugün de endeks yüzde 4’lük düşüşle güne başladı. Saat 13.16 itibarıyla borsada kayıp yüzde 6’yı aşmış durumda.

Avrupa ve ABD’de hız kazanan corona virüsü salgını, seyahat engelleri ve restoranların kapatılması gibi iş faaliyetlerini sınırlayıcı önlemler alınmasını gerektirirken ekonomiyi de zayıf düşürdü.

Avrupa’nın 600 büyük şirketini izleyen STOXX 600 endeksi bugün yüzde 8’in üzerinde düşüşle Kasım 2012’den beri en düşük seviyeyi gördü.

Avrupa seyahat ve turizm endeksi bugün yüzde 12’nin üzerinde düşüşle sektörel kayıplara öncülük etti. Hisse piyasasının korku endeksi olarak nitelenen oynaklık endeksi 2008-2009 finansal krizinde gördüğü zirvelerin de üzerine çıktı.

Merkez bankaları ortak adım atarak salgının ekonomiyi yavaşlatıcı etkilerini hafifletmeyi amaçlıyorlar ancak yatırımcılardaki panik hali kaybolmuş değil.

FED FAİZİ SIFIRLADI

ABD Merkez Bankası’nın (FED), dün bir kez daha olağanüstü faiz indirimi kararı almış ve fonlama faizini 100 baz puan düşürerek 0-0,25 aralığına çekmişti. 700 milyar dolarlık parasal genişleme kararı veren banka, diğer merkez bankalarıyla swap (takas) kapısı da açtı.

ABD borsalarında vadeli endeksler düşüşle açılırken, FED kararının ardından paniğin azalmak yerine arttığı gözleniyor.

Çin dışındaki vaka sayısı Çin’deki vaka sayısını geçerken, hem salgın hem de küresel ekonomi açısından kritik bir haftaya giriliyor.

Editör: TE Bilişim