Bu yıl ki kurum üzüm taban fiyatını en az 18 TL olmasını bekleyen üzüm üreticisi, TMO’nun açıkladığı 13 TL fiyatla büyük şok yaşadı.

TMO’nun kendi web sitesinde yayınladığı duyuru ile açıkladığı kuru üzüm fiyatına CHP’den tepki geldi. CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ve CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak yaptıkları açıklamada, açıklanan kuru üzüm fiyatını fiyasko olarak değerlendirdi.

“AÇIKLANAN FİYAT ÜRETİCİNİN İDAM FERMANINI İMZALANMASI ANLAMINA GELİR”

Geçtiğimiz günlerde bu yıl ki kuru üzüm taban fiyatının 2 Dolar’ın altına düşmemesi çağrısında bulan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, açıklanan rakamın üreticinin bir yıllık girdi maliyetini bile karşılamadığını ifade etti.

Açıklanan fiyatın üreticinin artan mazot, ilaç, gübre parasını bile karşılamadığının altını çizen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “TMO’nun AKP hükümeti adına açıkladığı üzüm taban fiyatı üreticimizi tam bir hayal kırıklığına uğratmıştır. Açıklanan taban fiyatı ile üreticimizin yaşaması asla mümkün değildir. Bu AKP hükümeti döneminde her zaman olduğu gibi üreticiye ve tarıma vurulan büyük bir darbedir. AKP üreticiyi ve tarımı da gözden çıkarmıştır. CHP olarak gerek grup başkanvekilimiz, gerek milletvekillerimiz ve ilçe başkanlarımız ile geçtiğimiz günlerde açıklamalar yaparak uyarılarımı yapmıştık. Üzüm üreticisi 18 TL taban fiyat beklerken, TMO’nun böyle bir fiyat açıklaması gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. CHP iktidarında üreticilerimiz yüzünü güldürüp, hak ettiği değeri vereceğiz. Üreticilerimizi her zaman destekleyeceğiz. Üretici gelişmezse bir ülke gelişmez. Açıklanan bu fiyat tam bir fiyasko olmasının yanı sıra üreticinin idam fermanını imzalanması anlamına gelir.”

“ÜZÜM ÜRETİCİSİ SATIRLA KIYILDI”

CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, TMO’nun açıkladığı fiyat ile üzüm üreticisine verilen değerin gösterildiğini ifade ederek şu ifadelere yer verdi; “Bir aydan beri 50 bin üzüm üreticisi ailenin feryadını dile getirdik.  Bırakın gerçek girdi enflasyonu TÜİK bile üretici enflasyonu yüzde 45 diye açıklama yaptı. Fiyat en az 18 TL olsun dedik. Buna rağmen 9 numara üzüme yapılan yüzde 4 zam üretme, yaşama, öl demektir. Bu açıklanan fiyatlarla iktidar yüz binlerce insanımızı bir avuç insana peşkeş çekmiştir. Hep söylüyorum iktidar tercih yapmaktır. İktidar tercihini halkından yana değil bir avuç yandaştan yana kullanmıştır. Cumhurbaşkanı ve Manisalı dediğimiz tarım Bakanı üreticiye verdiği değeri açıklanan bu rakam ile göstermiştir. Şimdi söz alın terini, emeğini, çocuğunun rızkını esirgemeyen çiftçi kardeşlerimizindir. 9 numara üzümdeki 50 kuruşluk zam tarihte utanç lekesi olarak yerini almıştır.”

“FİYATINI HANGİ AKLA GÖRE BELİRLEDİLER”

CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av. Yalçın Arcak ise, TMO’nu açıkladığı fiyatı nasıl belirlendiğini anlayamadıklarını, son bir yılda girdi maliyetlerinin büyük arttığı bir dönemde açıklanan fiyatın üreticiyi büyük zarara soktuğunu ifade etti.

CHP Yunusemre İlçe Başkanı Av.Yalçın Arcak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Geçen yıl 9 numara kurum üzüm fiyatı 12,5 TL iken, bu yıl aynı numara üzüm fiyatı 13 TL fiyat nasıl oluyor. Bu fiyatı hangi duruma göre nasıl belirlendiler. Neleri baz alıp, hangi kritere göre bu rakam açıklandı. Böyle bir durum çiftçinin aklıyla dalga geçmektir. Girdi maliyetleri artıyor ama AKP üzümcüye yüzde 4 bile olmayan bir artış belirliyor. Üzümcünün idam fermanı hükümet tarafından verilmiştir. Manisa'nın yüz karası tarım bakanı çiftçinin karşısına çıkmaya bile cesaret edememiştir. Çiftçimiz ilk secimde bu fiyatların hesabını sandıkta soracaktır”

Editör: TE Bilişim