Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal alanda kalkınmayı hızlandırmak için hayata geçirdiği hizmetler ile üreticilerin yüzü gülüyor, tarımla uğraşan üreticiler ekonomik güç elde ediyor. Bu kapsamda çalışmalarını yürüten Manisa Büyükşehir Belediyesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğiyle Demirci ilçesi Söğütcük Mahallesi'nde hünnap yetiştiriciliğini geliştirme projesini başlattı. Projenin ilk adımı hünnap fidan dağıtım töreni ile start aldı. Söğütcük Mahallesi meydanında gerçekleştirilen fidan dağıtım törenine Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, Demirci Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, MHP Milletvekili Adayı İhsan Temel, Belediye Meclis Üyeleri, MHP İlçe Başkanı Ahmet Kırkaya, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve Söğütcük Mahallesi sakinleri katıldı.
Hünnap fidanı dağıtım töreninde konuşma yapan Söğütcük Mahalle Muhtarı Hüseyin Karaca, mahalle halkının ekonomisine katkıda bulunacak olan Hünnap Projesi'nin gerçekleştirilmesi dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e teşekkür etti.‘Hünnap Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' fidan dağıtım töreninde konuşma yapan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, "Sözlerime başlamadan önce sizlere Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün Bey'in selamlarını iletiyorum. Asfalt, kaldırım, mezarlık temizliği gibi temel belediyecilik hizmetlerinin yanı sıra Demirci'mizin kalkınmasına katma değer katacak ‘Hünnap Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi'ni başlatıyor olmanın mutluluğu ve heyecanını yaşıyorum. Ülke genelinde gelişmişlik sıralamasında 439'uncu, il genelinde 13'üncü sırada olan Demirci ilçemizin bu makus talihinin değişmesi için Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak sürekli projeler geliştiriyoruz" diye konuştu.
"PROJELER GELİŞTİRİYORUZ"
Demirci'de Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal alanda yürüttüğü hizmetleri hatırlatan Genel Sekreter Halil Memiş, "İlçemiz Elek ve Yarbasan mahallelerinde devam eden toplam 400 dekar tarım arazisinin su ile buluşacağı ve 80 hanenin faydalanacağı damla sulama projesi; mera, otlak ve yaylaklarda hayvan içme suyu ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Gömeçler, Mahmutlar, Sarnıç, Azizbey, Hırkalı, Çağıllar, Yeşildere, Sayık, Kuzeyir, Yeşiloba mahallelerinde toplam 11 adet hayvan içme suyu göleti yapılarak ilçemiz tarım ve hayvancılığının kullanımına sunulmuştur" diye konuştu.
Hünnap yetiştiriciliği projesinin mahalle sakinlerine büyük bir gelir kaynağı yaratacağını ifade eden Memiş, "Bugün de Demirci ilçemizin Söğütcük Mahallesi'ne önemli ek gelir sağlama potansiyeli olan 'Hünnap Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' başlatılıyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak uygulamaya alınan 'Hünnap Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' ile mahallemizde 103 üreticiye toplam 7 bin 500 adet hünnap fidanı teslim edilecek. Bu fidanların ilk bölümü olan 500 adedi bu gün teslim ediliyor. Mahallemizde toplam 268 dönüm Hünnap bahçesi proje sonunda kurulmuş olacak" dedi.
1 BUÇUK MİLYON LİRALIK GELİR KAYNAĞI OLACAK
Proje ile mahalledeki üreticilere 1 ila 1 buçuk milyon lira arasında gelir sağlaması beklendiğini ifade eden Memiş, "Uygulanan projelerde fidan dağıtımı yerine yörenin iklim ve toprak yapısına uygun fidanların temin edilmesi, üretim ve pazarlama kolaylığı için kapasite oluşturacak miktarda belirli bölgede bahçe tesis edilmesi temel prensip olarak alınmaktadır.Hünnap taze olarak tüketildiği gibi kuru olarak da tüketilebilmektedir. Proje kapsamında 500 adet fidan kuru tüketime uygun, 7 bin adet fidan taze tüketime uygun iri meyveli Hünnap fidanı dikimi gerçekleştirilecektir. Tam verim çağına geldiğinde ağaç başına 30-40 Kg ürün alınabilecek olan projede 250-300 ton ürün elde edilmesi planlanmaktadır. Hünnap pazarda 5-8 TL fiyattan alıcı bulmaktadır. Proje ile mahallemizdeki üreticilerimize 1-1,5 Milyon lira arasında gelir sağlaması beklemekteyiz" dedi.
Büyükşehir belediyesinin üreticilerin desteğine her zaman hazır olduğunu ifade eden Memiş, "Kırsal Kalkınma ve Demirci'mizin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasının iyileştirilmesi hayata geçirilen projelerle sağlanacaktır. Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak mahalle sakinlerimizden tek talebimiz var. Lütfen verilen fidanlar toprakla buluşsun. Bakım işlerini düzenli ve zamanında yapmayı ihmal etmeyin ki kaynak, zaman ve emek israfı olmasın. Hünnap yetiştiriciliği konusunda Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımızca hazırlanan eğitim broşürlerinden de sizlere getirdik. İhtiyaç duyduğunuz teknik destek de Manisa Büyükşehir Belediyemiz personelleri tarafından sizlere verilecek ve proje sonuçları tarafımızdan takip edilecektir. Bu duygularla yapılan araştırmalarda birçok derde deva olan bu güzel bitkinin Demirci ilçemize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Üreticimizin yanında, ürünlere can katacak projelerle bugün olduğu gibi bundan sonra da yanınızda olacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum" diye konuştu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş'in konuşmasının ardından, hünnap fidanlarının dağıtımı gerçekleşti. Fidanları teslim alan Söğütcüklü üreticiler, Manisa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.
Editör: TE Bilişim