Manisa’da özellikle pandemi döneminde ev satışları deyim yerindeyse dibi gördü. Tak kapanma tedbirlerinin uygulandığı mayıs ayı içerisinde aylık bazda konut satışı binin altında düştü. 1 Haziran itibariyle başlayan kademeli normalleşmede bu rakam bir miktar artsa da sektör beklenen hareketliliği sağlayabilmiş değil. Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, konut satışlarındaki düşüşün en önemli sebebinin yüksek kredi faizleri olduğunu vurguladı.

Burhan AKDEMİR-özel

Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, kentteki konut satış karnesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Akyüz, konut satışlarının son dönemde büyük düşüşe girdiğini ifade etti.

“KREDİ FAİZLERİ ÇOK YÜKSEK”

Ev satışlarının pandemi döneminde daha da düştüğünü söyleyerek sözlerine başlayan Akyüz, “Vatandaşlarımızın ev alıp satması biraz da bankalara bağlı bir durum. Kredilerin faizleri büyük önem taşıyor. Şu dönemde de herkesin malumu olduğu üzere bankaların kredi faizleri çok yüksek. Manisa’mızda, Türkiye genelinde olduğu gibi evler yüzde 90 oranında banka kredileriyle alınıyor. Böyle olunca da vatandaşlarımız girmeye cesaret edemiyor açıkçası. Çünkü çektiği kredi kadar, hatta kredinin vadesi ve miktarına göre anaparadan fazla faiz ödemek durumunda kalıyor.” dedi.

“FAİZLERİN YÜZDE 1’İN ALTINA DÜŞMESİ ŞART”

Sektörün canlanmasının faizlerin düşmesiyle mümkün olacağını ifade eden Akyüz, “Biz defalarca bu konuyu dile getirdik. Sektörün canlanması için faizlerin 1’in altına düşmesi gerekiyor. İnşaat sektörü lokomotif bir sektör. 400’ün üzerinde sektörü doğrudan ilgilendiriyor. İnşaat sektörü hareketlenirse diğer sektörler de hareketleniyor. Paranın en çok döndüğü sektör demek yanlış olmaz inşaat sektörü için. Bir dönem devlet bankaları faizleri bir miktar düşürerek sektörün hareketlenmesini amaçladı. Ama yıllardır devam eden bir durum var; faizler düşerse ev fiyatları yükselir, faizler yükselirse ev fiyatları düşer.” şeklinde konuştu.

HÜKÜMETİN ÇALIŞMA YAPMASINI İSTEDİ

Faiz konusunda özel bankalarla kamu bankalarının arasında çok büyük fark olmadığına dikkat çeken Akyüz şöyle konuştu:  “Şu anda kamu bankalarının ya da özel bankaların faizlerinin arasında çok büyük farklar yok. Kamu bankaları faizleri düşürürse özel bankalar da düşürecektir. Ama şu anda hepsinde faizler çok yüksek. Zaten insanlarımızın alım gücü düşük. Böyle olunca da sektör durma noktasına geliyor. Hükümetimizin bu konuda tekrar bir çalışma yapmasını istiyoruz.”

İMARA DEĞİNDİ

Manisalıların hasretle beklediği imar konusunda da değinen Akyüz, şu ifadeleri dile getirdi:

“Ancak Manisa’da farklı bir durum var. 31 yıllık bir imar planı var şehirde. Bunun değişmesi gerekiyor. Bununla ilgili Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sürüyor. Önümüzdeki süreçte de meclise gelmesi bekleniyor. İmar planı Manisa Belediyesi döneminde gelmişti ancak reddedildi. 100 binlik ve 50 binlik planlar bakanlık tarafından yapıldı. Burada acilen yapılması gereken 25 binlik planların bir an önce devreye girmesi gerekiyor. Manisa’da şuan yapılan kentsel dönüşüm değil kentsel yenileme. Eski bina yıkılıyor, aynı yere yenisi yapılıyor. Kentsel dönüşüm ada bazında yapılması lazım.  Manisa’da kiralar çok yüksek, kiralık ev bulmak zor. Dolayısıyla bu konular da imara dayanıyor. Manisa’nın merkezi eski yapılar.”

FAİZLER NE DURUMDA

Öte yandan bankaların ev kredisi faizleri, internet ortamındaki bilgiler ışığında yüzde 1.39 ile 1.59 arasında değişiklik gösterdi. Başkan Akyüz’ün belirttiği gibi, kamu bankaları ile özel bankalar arasındaki faiz oranlarının çok farklı olmaması dikkatlerden kaçmadı.

Ev almak isteyen ve 150 bin TL kredi çekip 10 yılda geri ödeyecek olan bir vatandaş, 2 bin 500 ile 2 bin 800 TL arasında taksit ödeyecek. 150 bin TL’nin geri ödemesi de yine bankadan bankaya değişmekle birlikte 308 bin ile 338 bin TL arasında değişiyor.

Editör: TE Bilişim