Haber: Burhan AKDEMİR

Ekonomi uzmanlarının uzun vadede yatırım düşünenlere ilk önerisi olan altın, son zamanlardaki yükselişiyle gözlerin kendisine çevrilmesine neden oldu. Altındaki bu hızlı yükselişi değerlendiren Manisa Kuyumcular Odası Başkanı Erkan Özşen, “Yaklaşık 15 gündür altında yukarıya doğru inanılmaz bir hareketlenme var. İlk zamanlarda bu yükseliş yüzde3-5 civarındaydı. Bayrama bu şekilde girildi. Ancak bayramdan sonra her gün üzerine neredeyse yüzde 8-9 koyarak devam etti. Yükseliş devam ediyor. Yükseliş devam ederken ufak tefek düzeltmeler gelebilir. Ama bu yaşadığımız durum altının düşmesi anlamına gelmiyor. Altının zirve yolculuğu önümüzdeki günlerde de devam edecek” dedi.

“DÜNYADA ENDİŞE HAKİM”

Altın fiyatlarının neden yükseldiğiyle ilgili de konuşan Özşen, “Altın fiyatlarını tetikleyen iki tane unsur var. Birisi uluslararası piyasadaki ons değeri. Diğeri de dolar/TL paritesi. İlk zamanlara ons bazında bir değerlenme oldu. Bunun sebebi de devlet arasındaki ticari krizler ve anlaşmazlıklar şeklinde özetlenebilir. Son zamanlarda, özellikle son iki günde de dolar/TL üzerinden bir artış söz konusu. O yüzden bu iki faktör altının zirveye çıkmasını etkiledi. Pandemi sürecinden geçiyoruz. Herkeste bir ikinci dalga beklentisi hakim. Dünyada da genel olarak durum bu. Normalleşme süreci başladı ancak sonuçlanmadığı için herkes ikinci dalgayı bekliyor. Yükseliş sebeplerinden biri de bu. Yani Pandemi sürecinin devam etmesi. İster istemez endişe hakim. Gerek ülkemizde, gerekse dünyada. Bundan dolayı altına yönelmeler devam ediyor. ABD ve Çin arasındaki ticari anlaşmazlıklar çözümlenmediği sürece altın yükselmeye devam edecek çünkü yükseliş sebeplerinden bir tanesi de bu anlaşmazlık. Normal seyrine gelmesi için içinde bulunduğumuz düzenin de normalleşmesi lazım.” şeklinde konuştu.

YILSONU BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

Altın fiyatlarının yılsonunda ne seviyede olacağıyla alakalı olarak Özşen, “Şu andaki altın fiyatları yılsonu için beklenen bir noktaydı. Ancak çok erken ulaştık. Dün itibariyle 520 TL seviyesine kadar gördük. Yılsonunda beklentiler 550-570 bandına kadar çıkacağı yönünde. Yılsonunda olmasa bile 2021’in ilk birkaç ayında görebiliriz. 2300-2400 ons bazında beklenti söz konusuydu. Ne kadar gerçekleştir bunu zaman içerisinde göreceğiz. Altın, son 10 yıla baktığımızda yatırımcısını üzmedi. Devamlı bir yükseliş trendinde oldu. Zaman zaman gevşemeler yaşasa da her zaman için altın alınabilir. En güvenli yatırımdır. Altını dövizin karşısına koymuyoruz. Dövizin sadece başlı başına bir değeri var. Ama altının uluslararası piyasada da değeri var. Bu fiyatlardan altın alınır mı derseniz, uzun vadede düşünülebilir. Ancak kısa vadede ne olacağını bilmiyoruz.” dedi.

Özşen son olarak şunları söyledi: “Şu anda piyasada bir daralma yaşanıyor. İstanbul’daki tedarikçilerimiz de talebin belli bir oranını karşıladılar. Şuan için bir sıkıntı yaşanıyor ancak önümdeki haftada çözülecektir. Vatandaşımız genelde çeyrek, gram, cumhuriyet altını ve 22 ayar bilezik bazında yatırımlara yöneliyor.”

Editör: TE Bilişim