Manisa Emlakçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ‘Konut sayısındaki artış’ verilerine tepki gösterdi. TÜİK’in açıkladığı verilerin Manisa’da yaşanmadığını söyleyen Akyüz, “Hiçbir TÜİK mensubu emlakçılara gelmiyor. Halbuki sahada olan biziz. Manisa’da 300’e yakın emlakçı var. Gidip onlarla bir konuşsunlar. Asıl rakam o zaman ortaya çıkacaktır. Sahaya inecekler, kağıt üzerinde çalışma değil, birebir çalışma yapacaklar. Artışı bırakın, geçen yılki verileri yakalamamız zor.” diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu, konut satış rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları 2017 Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,4 oranında artarak 115 bin 869 oldu.

Konut satışlarında, İstanbul 18 bin 83 konut satışı ve %15,6 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 11 bin 669 konut satışı ve %10,1 pay ile Ankara, 6 bin 509 konut satışı ve %5,6 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 8 konut ile Ardahan, 17 konut ile Hakkari ve 41 konut ile Şırnak oldu.

ESNAF KAN AĞLIYOR

Konut satışlarında artışı geçen yıl yaşanan darbe girişiminden dolayı çakılan rakamlar nedeniyle yaşandığı düşünülse de Manisa’da artış açıklaması tepki çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve aynı zamanda Manisa Emlakçılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, ülke geneli için yapılan açıklamaların Manisa’yı bağlamadığını, Manisa’da rakamların tam tersi yönde seyrettiğini savundu.

Akyüz şöyle konuştu: “TÜİK Türkiye geneli bir araştırma yapıyor. Konut satışları şehir şehir değişiyor. Ama görünen köy de kılavuz istemez. Manisa yerelinde durum istatistiki veriler gibi değil. Manisa’da hiçbir sektör bu konuda mutlu değil sadece konut sektörü olarak bakmamak gerekiyor. İnşaat sektörü her işin lokomotifidir. Esnaf kan ağlıyor. Algısını vergisini kirasını ödeyemiyor. Bunların başında da ekonomik bozukluk ve inşaat sektörünün durgunluğu geliyor.”

Manisa’nın tarım ve sanayi şehri olduğunu ifade eden Akyüz, “Manisa tarımı ve sanayisiyle öne çıkan bir şehir. Tarım önemli bir sektör. Tarım mahsulleri de şu an sergilerde. Yani vatandaşın cebine para girmedi. Haziran 15 ile Eylül 15 arası Manisa’da birçok sektörde işler düşük olur. 3-3.5 aylık dönemde bu böyledir. Biz emlak işinin uzmanıyız ve sahadayız. TÜİK’in açıkladığı bu rakamları Manisa’da göremiyoruz. Eğer İzmir gibi, İstanbul gibi büyük metropollerde bu istatistikleri baz alıyorsa ona lafım yok. Ama Manisa’da bu durum tam tersi. TÜİK’in araştırmasında bir yanlışlık olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

ARAŞTIRMALAR SAHADA YAPILSIN

Ekim ayı gibi piyasaların hareketlenmesini beklediklerini dile getiren Akyüz, şöyle devam etti: “TÜİK temmuz verilerini açıklıyor ve artış var diyor. Tapu dairelerinden bilgi almakla veri açıklanmaz. Oradaki işlemlere banka ipotekleri, teminat ipotekleri, haciz ipotekleri giriyor. Hepsi ev satışı olarak görünüyor. Net satış verileri olarak paylaşılırsa doğru neticeye varırız. Ama bu şekilde araştırma yapılmadığı için piyasa ve TÜİK sonuçları hep zıt çıkıyor. Hiçbir TÜİK mensubu emlakçılara gelmiyor. Halbuki sahada olan biziz. Manisa’da 300’e yakın emlakçı var. Gidip onlarla bir konuşsunlar. Asıl rakam o zaman ortaya çıkacaktır. Sahaya inecekler, kağıt üzerinde çalışma değil, birebir çalışma yapacaklar. Artışı bırak, geçen yılki verileri yakalamamız zor. . Sıcak iklimdeyiz yazlıkçı yazlığına, köylü köyüne öğrenci memleketine gidiyor. Böyle bir dönemde satışların artmasını beklemek yanlış olur.”

SATIŞLAR GERİYE GİDİYOR

Manisa’daki ev fiyatlarının durumu hakkında da bilgi veren Akyüz, şöyle devam etti: “Fiyatlar birkaç yıldır stabil. Yükselmesi de düşmesi de yok. Satılık veya kiralık ev konusunda eskiyi aratmayan bir durum var. İmar sorunu halledilmeden de kiralık ve satılık ev fiyatları düşmez. İmar problemi ortadan kalkacak ki fiyatlar düşsün. Bizim burada arsa payları çok yüksek. Arsa azlığından dolayı ortaya çıkan bir durum. Temmuz ayına göre bakarsak Manisa’da satışların geriye gittiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.”

Editör: TE Bilişim