Ülkede yüksek enflasyon alım gücünü iyiden iyiye zorlarken, zam haberlerinin de ardı arkası kesilmiyor. Vatandaşlar bugün aldıkları ürünü, yarın aynı fiyata bulamamaktan şikayet ediyor, işletmeler ise artan maliyetleri göz önüne sürüyor. Zam ve enflasyon anlamında oldukça zor geçen 2022 yılının son ayına girildiği şu günlerde, bir zam haberi de ekmekten geldi.

Manisa’da, 200 gram ekmeğin 5 TL olması kararlaştırıldı.  Bilindiği gibi Manisa’da fırınlar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Ticaret ve Sanayi Odası’na bağlı olarak faaliyetlerini yürütüyor. Sektöre yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, 200 gram ekmeğin 5 TL’den satılması için alınan karar Manisa Valiliği onayına sunuldu.

VALİLİK ONAYLARSA ZAM YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz’in onaylaması durumunda Manisalılar ekmeği yeni haftadan itibaren zamlı fiyattan alacak. Ancak valilik makamının zam kararını onaylamama yetkisi de bulunuyor.

Zamla ilgili görüşlerini belirten fırıncılar ise, yapılması düşünülen zammın geç bile kaldığını dile getirdi. Ham madde un olmak üzere elektrik, işçi maliyeti, akaryakıt giderleri, işyeri giderleri gibi birçok kaleme yıl içinde birden fazla zam yapıldığını ifade eden işletme sahipleri, yapılan zammın gerekli olduğu görüşünde birleşti.

SON OLARAK 210 GRAM EKMEK 4 TL’DEN SATILIYORDU

Artan maliyetler nedeniyle 2022 yılı içerisinde ekmeğe 4’üncü kez zam geliyor. Ocak ayının başında 200 gramı 2 TL’den 2 lira 25 kuruşa çıkan ekmek fiyatı, mart ayında 20 gram artarak 220 gramı 3 TL’den satılıyordu. Son olarak temmuz ayı içerisinde 210 gram ekmek 4 TL’ye satılmaya başlanmıştı.

4 KEZ ZAMLANDI, YÜZDE 122 ORANINDA ARTTI

Alınan yeni zam kararı uygulamaya konursa, yılı içinde ekmeğe 4’üncü kez zam gelmiş olacak. Ayrıca ekmeğin son satılan gramajından da 10 gram eksilmiş olacak. Başka bir deyişle, ekmeğe 1 Ocak 2022 tarihinden bu yana, yüzde 122 oranında zam yapılmış olacak

Manisa’da kasım ayı ortalarında simit fiyatlarına da zam yapılmıştı. Simidin adet satış fiyatı, 4 TL’den 5 TL’ye çıkarılmıştı. KULİS

Editör: Zerrin Ağar