30 Ekim 2020'de yaşanan ve İzmir'in Seferihisar ilçesine 23 km uzaklıkta meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, 119 kişinin hayatını kaybetmesine ve bin 53 kişinin ise yaralanmasına neden olmuştu. Bu depremden yaklaşık 2 yıl sonra dün saat 03.29'da, İzmir’in Buca ilçesindeki 4.9 büyüklüğündeki deprem, başta Manisa olmak üzere çevre il ve ilçelerden hissedildi.

Şiddetli sarsıntılara neden olan deprem nedeniyle 20 evde hasar oluşurken, İzmir’in Konak ilçesinde bulunan bir caminin minaresi yıkıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre ‘panik nedeniyle’ depremden 64 kişi etkilenirken 1’i ağır 7 kişi yaralandı. Sonrasında yapılan açıklamalarda deprem sırasında kalp krizi geçiren bir vatandaşın hayatını kaybettiği bildirildi.

TATBİKAT YAPILMIŞTI

İzmir’de meydana gelen ve Manisa’da da şiddetli bir biçimde hissedilen depremden bir önceki gün İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğiyle ülke genelinde yapılan "Deprem Anı Çök Kapan Tutun ve Tahliye Tatbikatı", İzmir, Denizli, Manisa, Aydın ve Uşak'ta da yapılmıştı. Ancak söz konusu tatbikatın üzerinden 24 saat geçmemesine rağmen İzmir’de panik nedeniyle 64 kişi depremden etkilendi. 1 kişi kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi... Üniversite öğrencisi bir genç panik nedeniyle balkondan atlayarak park halinde bir otomobil ile kaldırım arasında sıkıştı. Ağır yaralanan genç yoğun bakıma alındı.

PANİK YAPMAYIN

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın raporlarına göre depremlerde can ve mal kayıplarının artmasının en önemli nedenleri arasında sarsıntı sırasında kişilerin kendilerini nasıl koruyacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmemeleri yer alıyor. Depreme ilişkin yapılan tüm uyarılarda, “Kesinlikle panik yapmayınız” ibaresi her zaman ilk madde olarak veriliyor. KULİS

Editör: Onur Yılmaz