Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Üniversitesi'nde düzenlenen "Blokzincir İstanbul" programında konuştu.

Son on yılda hızla gelişen kripto para teknolojisine dikkat çeken Erdoğan, "Son on yılda büyük gelişme gösteren bu teknolojinin sağladığı merkeziyetsiz kayıt ve güvence imkanları, mevcut ticari sistemi kökten değiştirebilme potansiyeline sahiptir. Bu alanda yeni gelişen ve kulaklarımızın henüz alışkanlık kazanmadığı kavramların ifade ettiği alternatif iş yöntemleri hayatımıza giderek daha fazla girmeye başladı. Dijital içeriklerin fikri mülkiyet değerlendirmelerinin blokzincir teknolojisi üzerinde güvenceye alınmasıyla süreçte yeni bir evreye geçilmiştir. Şayet bir benzetme ile ifade edecek olursak dijital varlıklar teknolojinin yakıtı, blokzincir ise teknolojinin vasıtasıdır. Bu teknolojinin gıda tedarik zincirlerinden bankalara, lojistik işlemlerinden sanat eserlerine kadar uzanan geniş faaliyet alanın cazip kılan esas husus ise hızlı, verimli, güvenli ve düşük maliyetli işlem yeteneğidir.

Türkiye yüzyılının hazırlıklarını yaparken böyle bir potansiyeli göz ardı edemeyeceğimiz açıktır. Dijital varlık deposuna yakıt koyan durumunda kalmaktan ziyade bizatihi bu aracı kullanan ülke olmak istiyoruz. Başkalarının açtığı sanal evrenlerde yer almaya çalışmak yerine kendi evrenimizin kurmak peşindeyiz. Hedefimiz bu alanda da tüketici değil tasarlayıcı, üretici, yön verici konumuna ulaşmaktır.

Ülkemizin teknolojinin diğer alanları yanında bilhassa savunma sanayiindeki örnek başarıları ile dikkatle takip edildiğini zaten biliyoruz. İnsansız Hava Araçlarımız yazdıkları destanlarla adlarına şarkılar bestelenen efsaneler haline gelmiştir. Akıncı gibi daha ileri teknolojiye ve güce sahip hava araçlarımız, dünyadaki savaş stratejilerini kökten değiştirme potansiyeline sahiptir. Yine insansız hava araçlarının üzerine iniş kalkış yapabileceği bünyesinde insansız su araçları da taşıyacak Anadolu amfibi hücum gemimizi denizlerde benzer bir rol oynamaya hazırlanıyor. Hava savunma sistemlerimizle, füzelerimizle ve diğer pek çok teknolojik aracımızla bu alanda giderek güçleniyoruz. Tarih boyunca cesaret ve azmimiz yanında yenilikçiliğimizle, çalışkanlığımızla dünyaya örnek olduğumuz gibi bugün de teknolojik atılımlarımızla benzer bir performans ortaya koyuyoruz.

"Gençlerimize kripto para kumarlarına yönelmek yerine, blokzincir teknolojisi gibi yeniliklerin geliştirilmesinin içerisinde yer almalarını tavsiye ediyorum"

Blokzincir ve kripto para teknolojisi ile ilgili çalışmaları yakından takip ettiklerini söyleyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Bugünleri ön görerek TÜBİTAK bünyesindeki Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü'nü blokzincir çalışmaları için de görevlendirmiştik. Ülkemizin bu alandaki ilk laboratuvarı da orada kurulmuştu. Merkez Bankamız bünyesinde kripto para ile ilgili bir çalışma yürütülmektedir. Diğer bakanlıklarımız da kendi sorumluluk alanları ile ilgili olarak bu teknolojiyi yakından takip etmektedir. Özel sektörümüzün blok zincir teknolojisi alanındaki faaliyetlerini de yakından izliyoruz. Önümüzdeki dönemde kamu kuruluşlarımızla, üniversitemizle, özel sektörümüzle bu alanda ülkemize katkı sağlayacak yeni projeleri hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Amacımız düzenlediğimiz bu etkinlikle blokzincir teknolojisinin idari, teknik, stratejik tüm yönlerinin iş sektörlerimize ışık tutacak şeklide tartışılmasını sağlamaktır. Elimizdeki imkanı her boyutu ile tanımadan fırsatları ve tehditleri değerlendiremez, dolayısıyla gerekli alt yapıyı oluşturma ve düzenlemeleri yapma yönünde sağlıklı adımlar atamayız. Siber dünya kavramı, siber uzaya doğru genişlerken Türkiye'yi diğer hususlar gibi bu alanda da çağın önünde geçirecek hazırlıkları yapmak görevimizdir. Gençlerimize hiçbir dayanağı olmayan kripto para kumarlarına yönelmek yerine, blokzincir teknolojisi gibi yeniliklerin geliştirilmesinin içerisinde yer alarak daha büyük ve mümbit mecralarına yönelmeleri tavsiyesinde bulunuyorum" İHA 

Editör: Onur Yılmaz