Mutasyon daha tehlikeli

“İtalya’da Koronavirüs ile Mücadele Gücü'nün başındaki isim Pier Luigi Bartoletti, geçtiğimiz günlerde B117 olarak bilinen ve koronavirüs mutasyonunun İngiltere varyantı olan bu mutasyonlu virüse karşı cerrahi maskelerin herhangi bir işe yaramadığını ileri sürdü.”

Kimse maskelerden kurtulmak isterken bunu kastetmemişti. Maskeyi bırakıp sokaklarda koruyucu kıyafetlerle gezinen bir sürü insan…

Şimdi düşününce bir iki yıl öncesine kadar ‘sokaklarda maskelerle gezen bir sürü insan’ fotoğrafı da kafamızda kolay kolay canlanmazdı. Daha bulaşıcı daha ölümcül olduğu söylenen koronavirüs mutasyonları, bizi sokaklarda koruyucu kıyafetlerle gezinen bir sürü insan haline getirebilir…

*

Satıcıya mı inanayım alıcıya mı?

Bir de bu mutasyonların aşılara karşı ne denli kuvvetli olduğu noktası var. BioNTech/Pfizer firması mRNA teknolojisi ile geliştirdikleri aşının bu mutasyonlara karşı etkili olduğunu yakın zamanda açıkladı. Yalnız yine yakın zamanda aynı tip mRNA aşılarında bir zayıflama görülebileceği de bilim insanları tarafından açıklanmıştı.

Hal böyle olunca kafalar da karıştı tabii.

Türkiye’de 17 ilde mutasyonlu virüs görüldü. Sonumuz hayrolsun…

*

Mutasyonlu ülkeler

Bir Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ile konuşmam sırasında koronavirüsün aslında birçok noktada mutasyona uğradığını, Türkiye’de de mutasyona uğramış olabileceğini ancak tespit edilebilmesinin de zor olduğunu işitmiştim.

Mutasyon haberleriyle öne çıkan İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika’nın yanı sıra birçok ülkede yine mutasyona uğrayabilir yani.

Hem bu ülkelerden neyi eksik diğerlerinin?

*

Çinli Aşı

Aşının milliyeti mi olur?

Olmaz ama olur.

Çin menşeili SinoVac firmasının CoronaVac isimli aşısı demek yerine Çin aşısı demek daha kolay. Biz zaten isim vermede çok iyiyizdir.

Ne alırsan 1 lira dükkanlarındaki dandik oyuncak, ıvır zıvırlardan kalma, ‘Çin’ denilince akla gelen tüm kötü düşüncelerin haricinde Çin aşısı aslında sorunsuz görünüyor.

Daha garanti gibi.

İnaktif Çin Aşısı 81 ilde uygulanıyor hâlihazırda.

Mutasyona nasıl tepki veriyor bu aşı?

Henüz bilinmiyor.