Çekirdeksiz kuru üzüm için 27 lira fiyat açıklanmasına rağmen serbest piyasada tüccarın 20 liradan alım yaptığına dikkat çeken Bakırlıoğlu ile üzüm üreticilerinin buluşmasında CHP Saruhanlı İlçe Başkanı Hasan Levent de yer aldı. 

Çekirdeksiz kuru üzüm Manisa’da tarımsal üretiminin bel kemiği olduğunu vurgulayan CHP’li Bakırlıoğlu yaptığı açıklamada, “50 bin aile geçimini üzümden sağlıyor. Çok önemli bir ihraç ürünü. Her yıl yaşanan değişik doğal afetler yüzünden çiftçi zarar görüyor. Bağ sahiplerinin büyük bir kısmı ‘Tarım Sigortası’ yaptırmış ancak üzümleri kesilip sergide kurumaya bırakıldığı için yağışın ürüne verdiği zarar kapsam dışında olduğu belirtiliyor. Bu yüzden TARSİM kuru üzüm üreticisinin zararını tazmin etmiyor. Cumhurbaşkanı, TMO’nun 9 numara kuru üzümü 27 liradan alacağını Manisa’da açıkladı. Bu fiyat Manisalı üzüm üreticilerini memnun etmedi. Çünkü açıklanan fiyat maliyeti ancak karşılıyordu. Fiyat açıklandı açıklanmasına fakat TMO alımlara henüz başlamadı. TMO Saruhanlı bölgesinde 12 Eylül’de alımlara başlayacağını açıkladı. O tarihe kadar borçlu olan, üzüm koyacak yeri olmayan üretici malını tüccara satmış olacak. Cumhurbaşkanı 27 lira fiyat açıkladı. Açıklanan fiyata rağmen piyasada tüccar 18-20 lira arasında alım yapılıyor” ifadelerine yer verdi.

“HAKKIMIZ 4-5 KİŞİYE PEŞKEŞ ÇEKİLMESİN”

CHP’li Bakırlıoğlu’na dert yanan kuru üzüm üreticileri, “Bizim hakkımız verilsin. Hakkımız 4-5 kişiye peşkeş çekilmesin. Sadece hakkımız verilsin. 4-5 işletmeci memnun olacak diye bu işler olmamalı. Binlerce üreticiyiz. Ya kış bu tarlaların içerisindeyiz. Emeğimize de devletimize de yazık” dedi.

TMO’nun alımları geciktirdikçe üretici maliyetinin çok altında ürün satmak zorunda kaldığını vurgulayan Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu şartlar altında bağcıyı kara günler bekliyor. Sadece fiyat değil, yağmur, sel, dolu gibi afetlerde çiftçiye ağır darbe vuruyor. Geçen sene maliyetine malını satan üretici bu sene de aradığını bulamadı. TMO ile tüccar fiyatı arasındaki makas giderek açılıyor ve bu durum çiftçinin, üreticinin aleyhine. Yapılması gerekenler belli. Devletin bu durumda TMO’nun yanı sıra TARİŞ’i de devreye sokarak alımlara hemen başlamalı. Alım miktarını artırarak piyasada fiyatların daha fazla düşmesi önlenmeli. Depoları, alım merkezleri ve uzman kadrolarıyla daha organize olan TARİŞ iki sene önce olduğu gibi yine TMO adına alım yapabilir. Bu sayede fiyatların düşmesi önlenebilir.” HABER MERKEZİ

Editör: Zerrin Ağar