Manisa’nın Yunusemre ilçesinde önce atıksuların sulama kanalına karışması, ardından da bir fabrikada atıkların yanması sonucu doğaya karışan hidrojen sülfür skandalına CHP de dahil oldu. İYİ Parti Yunusemre İlçe Başkanı Tufan Akan’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamanın ardından dün de CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak basın toplantısı düzenledi. Bölgede yaşanan çevre kirliliği ile ilgili ölçümler yapıldığını hatırlatan Arcak, “AFAD’ın ölçtüğü değerlerin Manisa Kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz. AFAD 24 saat içinde bu verileri açıklasın, belgeleriyle ortaya koysun. Eğer açıklama yapılmazsa biz Manisa Valiliği’ne gideceğiz ve tüm yetkililer hakkında da suç duyurunda bulunacağız.” dedi.

Burhan AKDEMİR

Manisa gündeminin bir numaralı konusu Yunusemre ilçesindeki fabrikalardan doğaya karışan zehirli atıklar. İlk olarak 25 Haziran’da bir fabrikanın tahliye kanallarından sulama kanalına karışan hidrojen sülfürün, Manisa OSB’deki fabrika işçilerini zehirlemesiyle ortaya çıkan skandalda ikinci perde de geçtiğimiz Pazar günü çıkan yangında yaşandı.

CHP Yunusemre ilçe Başkanı Yalçın Arcak, yaşanan çevre felaketlerine ilişkin ilçe binasında basın açıklamasında bulundu.  Basın açıklamasına, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Mersinli ve parti üyeleri katıldı.

Arcak, Muradiye OSB’de bulunan tesiste çıkan yangın sonucu çevreye kimyasalların salındığını vurguladı.

Son iki içerisinde, Muradiye OSB’de faaliyet gösteren geri dönüşüm tesisinde birçok yangının çıktığını da hatırlatan Arcak, “Bazı sorular soracağım. Bu sorularıma 24 saat içinde eğer belgeleriyle birlikte tatmin edici bilgi almazsam yarın bu saatte Manisa Valiliği’nin önünde tekrar bir açıklama yapacağım. Buradan yetkilileri uyarıyoruz. AFAD Manisa Valiliği’ne bağlı. AFAD Koordinatör kurum olarak çevre felaketleriyle alakalı risk azaltma planlarını geçen sene yaptığını duyurdu.  Bu kadar fabrikanın, kimyasalların, tehlikenin olduğu bölgede, AFAD konuyla alakalı risk görmemiş mi görmezden mi gelmiş? Bakın bu tesisler atık maddeleri ne yazık ki doğaya salıyorlar. Yine Muradiye Organize Sanayi Bölgesi’nin bir atık tesisi yok. Muradiye Organize Sanayi Bölgesi fabrikaları, işletmeleri atıklarını nereye bırakmaktadır?” dedi.

“SADECE MANİSA DEĞİL, İZMİR DE ETKİLENİYOR”

Zehirli atıkların havaya, suya ve toprağa da karıştığına dikkat çeken Arcak şöyle devam etti: “Bu durum sadece Manisa’da yaşayan vatandaşların durumunu etkilemiyor. İzmir’deki insanların yaşamını da etkiliyor. Geldiğimiz noktada bu atıklar toprağa, suya karışıyor ve Göksu tesisleri var. Biliyorsunuz yer altı suları göksu pompalarından İzmir’e gönderiliyor. Milyonlarca insanın yaşamı tehlike altında. Çevre ve Şehircilikte rezil bir yönetimle karşı karşıyayız. Çevre ve Şehircilik ne yapmaktadır biz hala çözemedik? Üçüncü sorum. Muradiye OSB yönetimi bu konularla alakalı ne yapmaktadır? Biz bu soruyu da Muradiye OSB Yönetim Kurulu Başkanına soruyoruz. Sayın başkan Osman Bey’in bu konudan rahatsız olduğunu duyduk. Duyduk ama sayın başkan bu konularda ne yapıyorsunuz? O bölgede işletme hakkı olan fabrikaların çalışanlarının hiç mi hayati değeri yoktur?  Neden üç maymunu oynuyorsunuz? Bir sorumuzda bu denetimleri Çevre ve Şehircilik mi yapmaktadır Büyükşehir Belediye Başkanlığı mı yapmaktadır? Aslında denetime de gerek yoktur. Bu tesislerde varil ve tanklar işletme dışından görülmektedir. İlla orada denetime gitmenize dahi gerek yok. Bu tesislerin kimyasal depolama işletme yetkisi var mı? Sorumuz açık ve net.”

AFAD’ın en son yangında yaptığı ölçüm değerlerinin Manisa Kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine ifade eden Arcak, sözlerine şöyle devam etti: “Her yangında ölçüm yapılıyor. AFAD’ın ölçtüğü değerlerin Manisa Kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz. AFAD yarın 24 saat içinde bu verileri açıklasın, belgeleriyle ortaya koysun. Eğer açıklama yapılmazsa biz Manisa Valiliği’ne gideceğiz ve tüm yetkililer hakkında da suç duyurunda bulunacağız. Manisa Cumhuriyet Başsavcılığından tüm bu bilgelerin, belgelerin savcılık dosyasına getirilmesini talep edeceğiz. Yangınlarda tutanaklar tutulur. O tutanakların açıklanmasını istiyoruz. O tutanaklar doğru mu tutuluyor yalan mı tutuluyor biz çok merak ediyoruz? Kimyasallarla yanıcı maddeler arasında kaç metre var? Bunları açıklamaları gerekiyor çünkü Manisa çevre felaketleri yaşıyor adım adımda çok büyük felaketlere sürükleniyor. Geçen sene Eylül ayında bölgedeki bir tesiste çıkan yangında çok büyük bir çevre felaketi yaşandı. O işletmenin çevresinde oturan vatandaşlar açıklama yaptılar. Mücadelelerini sürdürüyorlar. Sayın Manisa Valisi o gün rüzgar nereye doğru kaç kilometre hızla esmekteydi ve hangi alanları boşaltmanız gerekmekteydi? O günkü çevre felaketinde binlerce insan etkilendi. Ama etkilendiklerini farkında değiller. Yıllar sonra ortaya çıkacak. Manisa halkına bunu borçlusunuz. O gün hangi mahallenin hangi alanların boşaltılması gerekiyordu ve siz bunu neden yapmadınız? Neden Manisa halkına ihanet içindesiniz? Sadece Manisa halkına, doğaya, çevreye, vatana değil insanlığa ihanet içindesiniz. Yıllar sonra hepimiz vücudumuzda çıkacak bazı hastalıklara sahip olacağız.”

Editör: Onur Yılmaz