CHP’li Başevirgen, desteğin kapsamının genişletilmesi talebinde bulunarak, “Doğal gaz desteği 900 lira ile 2 bin 500 lira olmak üzere ilden ile değişkenlik gösterecek şekilde arttırıldı. Ancak doğal gaz altyapısı olmayan yerlerde yaşayanlar veya doğal gaz altyapısı olduğu halde kömür kullanmak zorunda olan yurttaşlar için yakacak kömür desteğinin de arttırılması gerek.” dedi.

“700 KİLO KÖMÜR KIŞI ÇIKARMAYA YETMEZ”

Kömürle ısınan evlerde ortalama 3-4 ton kömür tüketildiğini savunan CHP’li Başevirgen, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ihtiyaç sahibi ailelere 700 kilogram kömür yardımı yaptığını söyledi. Başevirgen, bu miktarın kılı geçirmeye yetmeyeceğini de sözlerine ekledi.

 “SON 1 YILDA DOĞAL GAZ YÜZDE 160 ZAMLANIRKEN KÖMÜRÜN FİYATI YÜZDE 500 ARTTI”

Son bir yılda doğal gaza yüzde 160 zam yapılmasına rağmen kömür fiyatlarının yüzde 500 arttığına dikkat çeken Başevirgen, “Kara kış yaklaşırken temel bir ihtiyaç olan ısınma maliyeti de vatandaşı kara kara düşündürüyor. Yakacak desteği alan ihtiyaç sahibi dar gelirlilerin 700 kilo kömürle kışı çıkarması mümkün değil. Kömür fiyatları uçtu. Kömürün merkezi Manisa Soma’da geçen yıl tonu bin lira olan yerli kömür 6 bin liraya, tonu 3 bin 750 lira olan ithal kömür 7 bin 500-10 bin aralığına, meşe odununun tonu 800 liradan 3 bin liraya çıktı. Hiçbir geliri olmayanlar dışında aylık hane halkı kişi başı ortalama kazançları, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan haneler de kömür yardımı alabiliyor.  Verilen kömür desteği kış ortasında tükendiğinde, yeniden odun ve kömür almak zorunda kalacak dar gelirli yurttaşlar için büyük bir maddi yük ortaya çıkacak. Bu durumda bir asgari ücretten fazlası bir ton kömüre gidecek. Kömür desteği mutlaka arttırılmalı.” dedi.

Editör: Zerrin Ağar