Konuşmasına öğretmenlerin 24 Kasım’ı kutlayarak başlayan CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, AK Parti’nin iktidarda olduğu 20 yıllık dönemde öğretmenlerin sorunlarının çözüme kavuşmadığını ve bunun sebebinin iktidarın yanlış eğitim politikaları olduğunu ifade etti.

CHP’li Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde artık geçinemeyen, KHK’dan ihraç edilen, atanamayan ve atanamadığı için intihar eden öğretmenlerimiz var. Bu nedenle 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü buruk bir şekilde kutluyoruz. Çünkü öğretmenlerimizin hiçbir ciddi sorunu 20 yıllık AKP iktidarında çözüme kavuşturulmadı. 20 yılda AKP’nin en başarısız olduğu alanlardan bir tanesi de eğitimdir. Öğretmenlerimizin sorunları vardı. Ancak bu sorunlar bırakın çözülmeyi bir yumak haline geldi. CHP olarak hiçbir öğretmenizi ayırt etmeden, ötekileştirmeden onların özlük haklarının, ekonomik haklarının iyileşmesi için mücadele ediyoruz. Bugün muhalefetteyiz ve öğretmenlerimizin sesi olmaya çalışıyoruz.”

“SON YILLARDA ÖĞRTERMENLİK MESLEĞİNİN NİTELİĞİ EROZYONA UĞRADI”

CHP’li Balaban konuşmasının son kısmında, son yıllarda öğretmenlik mesleğinin niteliğinin erozyona uğradığını dile getirerek sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: “Yarın ise iktidara geldiğimizde bu sorunların çözücü tarafı olacağız. Bu sorunları ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla değil, eğitimci sendikalarla, öğretmenlerimizin ileri gelenleriyle oturup konuşarak, görüşünü alarak demokratik bir ortamda çözeceğiz. KHK’lı öğretmenlerimizde bizim için önemlidir. Öğretmenlerimizin hukuksuz, haksız bir şekilde meslekten el çektirmelerine karşı onlarında hak, hukuk, adalet çerçevesinde görevlerine dönmeleri için elimizden geleni yapacağız. Tek bir ölçüye inanıyoruz. O da hak, hukuk, adalet ve liyakat. Son yıllarda öğretmenlik mesleğinin niteliği erozyona uğradı. Öğretmenlerin eski günlerdeki saygınlığı kalmadı. Her yere eğitim fakültesi ve üniversitesi açmak sorunu çözmüyor.  Sorun her şeyde planlamanın olması. Bu nedenle şuanda Türkiye’de 500 bine yakın atanamayan öğretmenimiz var. Atanamayan öğretmenlerimizde iktidara geldiğimizde vakit kaybetmeden görevlerine başlatacağız. Eğitimde yaşanan sorunlara çözüm getireceğiz. Öğretmenlerimize biat etmeyeceği, emir almayacağı ve yalvarmayacağı, sadece bilimi uygulayacağı bir dünyayı biz inşaat edeceğiz. Şunu unutmayalım ki, bu ülkenin geleceği öğretmenlerimizde ve eğitimdedir.”

CHP’Lİ GÜRTUNCA ÖĞRETMEN MAAŞINDAN VURGU YAPTI

35 yıl boyunca eğitim camiasının bir neferi olarak çalıştığını ifade eden emekli öğretmen CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise yaptığı konuşmada, öğretmenlerin maaşında örnek vererek eğitimcilerin yaşadığı sıkıntıyı gözler önüne serdi.

CHP’li Gürtunca ise yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milletvekili maaşları öğretmenlerin maaşlarını geçmeyecek’ anlayışından bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda 24 Kasım sözde öğretmenlerimizin gününü kutluyoruz. Bugün öğretmenlerimizin maaşlarına baktığımız zaman ortalama ayda 10 bin lira maaş alıyor. Bu 10 bin lirayı koyduğunuzda öğretmenin oturacağı evin kirası 5 bin lira. 5 bin liranın üzerine doğalgaz, elektrik, su ve çeşitli giderleri koyduğunda yaklaşık 9 bin lira elinden kaybolup gidiyor. Bir çay, simit ve yanında peynirle bir ayını geçiren öğretmenimize bunun maliyeti aylık 1500 lirayı buluyor. Yani öğretmenin 10 bin lira maaşı geçinmesine bile yetmiyor. Öğretmenlerimiz artık evinin kirasını ödeyemez hale gelmiş durumda ve evinin kirasına ortak olacak arkadaş arıyor. 364 gün boyunca hakkını arayan öğretmenlere meydanlara gaz sıktılar. Hakkını arayan öğretmenlere ‘Siz çapulcumusunuz’ diyorsunuz. Sonra 365 günün bir gününde öğretmenlere pembe tablolar çizen nutuklar atıyorsunuz. Yıllardır söylediğimiz ve meydanlarda haykırdığımız 3600 ek göstergeyi seçim yaklaşırken elma şekeri gibi gösteren iktidarın kutlama mesajlarını kabul etmiyoruz.”

“ÇOCUKLARIMIZIN HAYALLERİNDE ARTIK ÖĞRETMEN OLMAK YOK”

CHP’li Gürtunca konuşmasının devamında günümüz Türkiye’deki çocukların hayallerinde öğretmenlik mesleğini yapma gibi bir hayalinin olmadığını ifade ederek sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: “Eskiden geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın hayallerinde öğretmen olmak vardı. Bugün ise öğretmenin yaşadığı bu olumsuz tabloyu görünce hayallerinden öğretmen olmayı çıkardı. O çocuklarımızın hayallerini çaldılar. Mezun olan ve mesleğine başlamak için her gün hayal kuran öğretmenlerimizin atamalarını yapmadılar. Şimdi o atanamayan öğretmenlerimiz pazarcılık, garsonluk ve fabrikalarda güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Öğretmenlerimiz bunu hak etmiyor. ‘Dünya bizi kıskanıyor’ dediğiniz ülkelerdeki  emekli bir öğretmenin maaşı 400 dolardır. Bizi kıskanan ülkelerdeki öğretmenler emekli maaşlarıyla dünyayı dolaşırken, Manisa’daki bir öğretmenim İzmir’e gidemiyor. Bayramlarda torunlarına harçlık veremiyor. Bu neyin kıskanılması neyin öğretmene saygı duyulması. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen aydın, özgür ve çağdaş bireyler yetiştirmek için her türlü zorluklara rağmen öğretmenlerimiz görevlerinin başında olmaya devam ediyor. Adliyede beraat etmesine karşın hala görevinin başına dönmeyen ve KHK ile ihraç edilen binlerce öğretmenimiz var. Hala görevlerinin başına dönmek için bir umutla bekliyorlar. Bütün bu olumsuzlukları yaşayan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.”

Konuşmaların sonunda CHP’li Balaban ve ilçe başkanları etkinliğe katılan öğretmenlere karanfil hediye ederek 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı. HABER MERKEZİ

Editör: Onur Yılmaz