Salihli ilçesinde üzümünü TMO’ya vermek için gayret gösteren üzüm üreticisi yaşadığı sıkıntıyı CHP’lilere anlatarak, TARİŞ’in 20 liraya, tüccarın ise 17 liraya üzüm aldığını ifade etti. Üzümü TMO’ya vermek için gayret gösterdiğini ifade eden üretici şu ifadelere yer verdi: “TARİŞ ise 20 lira diye fiyat biçti. Bende oraya vermedim. 5 ton üzümüm var vermiyorum. TMO’ya vermeye çalışıyorum. En kötü üzüm 7 numaradır. 7 numara üzümü 20 lira fiyat biçersen, üretici ne yapacak. Tüccar 17 liraya alıyor. Ben üzümüm TMO’ya vermek için uğraşıyorum. Ancak veremiyorum. Birçok üretici şuanda bağlarını köklemeye başladı. Çünkü artık üzümden umduğunu bulamıyor. Çözüm bulun diyoruz, ama çözüm yok. Bunun tek çözümü seçimlerde önümüze gelecek sandıkta. Bu işi sandıkta çözeceğiz. Halk oy verebilir. Ama ben oy vermeyeceğim. Bana kimse gücenmesin.”

“ÇALMADIĞIMIZ KAPI KALMADI”

Salihli ilçesinin ardından Şehzadeler ilçesine bağlı Yeşilköy mahallesine geçen CHP’liler, üreticilerin TMO konusundaki mağduriyetlerini dinledi. Üzümü satabilmek için çalmadığı kapı kalmadığını dile getiren bir üretici şu ifadelere yer verdi: “Çalmadık kapı kalmadı. Kime satacağız üzümü. Amelelere bir lira para vermeden göndermek zorunda kaldım. Üniversiteyi kazanan çocuğumu bir lira vermeden Trabzon’a gönderdim. Sağa sola borçlarımız var. Gelen giden para istiyor. Ben kimden alıp da borçlarımı ödeyeceğim. Kimin kapısını çalacağım. Şu üzüme 11 aya emek veriyoruz. Dizlerimiz yara oldu. Biz sadaka istemiyoruz. Anlımızın terini istiyoruz. Üzüme değerinin parasını versinler.”

TMO’nun üreticinin elindeki üzümleri alması gerektiğinin altını çizen bir üretici ise şöyle konuştu: “TMO bu üzümleri almak zorunda. İktidar gerçekten 2023’te bizlerden oy bekliyorsa bu üzümü almak zorundalar. Bir dönem Tansu Çiller iktidardayken, çürük üzümleri alıp ‘Getirin biz almak zorundayız’ diyorlardı. Şimdi böyle bir şey bekliyoruz. Bir zamanlar yine aynı şekilde doğal afet yaşamıştık. O zaman TEKEL vardı. TEKEL bütün üzümleri almıştı. Şuan TEKEL diye bir şey kalmadı. Şimdi tüccara götürüyoruz, tüccar üzümü almıyor. TARSİM sergideki üzümü yağmurdan zarar gördü diye ödeme yapmıyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bin an önce bize sahip çıkılması lazım.”

“ANAYASAMIZDAKİ SOSYAL DEVLET ANLAYIŞI BİR AN ÖNCE UYGULANMALI”

Üreticilerin sıkıntılarını dinleyen CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban yaptığı açıklamada, Anayasa’da Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal bir devlet olduğunun ifade edildiğini ve bu nedenle üreticinin sıkıntısının giderilmesi için AKP iktidarının bir an önce sosyal devlet anlayışını uygulaması gerektiğini dile getirdi.

CHP İl Başkanı Balaban yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Üretici bir dram yaşıyor. Çünkü aylarca emek verdikleri, gözü gibi bakarak ürettikleri üzümden umduğunu bulamadılar. Bir taraftan açıklanan taban fiyatı üreticimizi memnun etmezken, bir taraftan da geçtiğimiz haftalarda sergideki üzümlerini sağanak yağışların vurması yaşadıkları sıkıntının iki katına çıkmasına neden oldu. Üstüne birde TMO randevu sistemini durdurarak üreticiyi daha çok perişan etti. Anayasamızda Türkiye Cumhuriyeti’nin sosyal devlet olduğunu ifade etmektedir. O nedenle Anayasamızda yer alan sosyal devlet anlayışı bir an önce devreye girmeli, devletimiz mağdur olan üreticilerimize sahip çıkmalıdır. Soruyoruz nerede devlet, nerede yetkililer ve siyasi irade? Üreticinin yaşadığı bu sıkıntı mutlaka ve mutlaka çözümlenmesi gerekir. İnsanlar bir yıl boyunca açlığa mı mahkum kalsınlar? Evlerini, bağlarını ve traktörlerini mi satsınlar? Üretici nasıl yaşayacak. Bir üreticimiz sabahtan akşama kadar üzümünü satabilmek için uğraşıyor, ancak üzümüne 9-10 lira fiyat veriyorlar. Bu üreticiye reva mıdır? İnsanlık mıdır bu. Tüm siyasi irade AKP’de. Gerekli makamlara ile ilgili yerlere yetkiyi versinler, üreticinin elindeki üzümü alsınlar. Üreticiyi gözyaşı ile baş başa kalmasını önlesinler. Ama üreticimiz umutsuz olmasın. CHP önderliğindeki Millet İttifakı iktidara geldiğinde çiftçimiz, üreticimiz geçmiş yıllardaki gibi ‘Milletin Efendisi’ olacak. Emeğinin ve alın terinin karşılığını alacak.”

 

Editör: Onur Yılmaz